Moja Hrvatska
Naslovnica Priče

Kako su se 1979. potomci iseljenika željeli vratiti kući

Simpatična Natalie zapamtit će boravak u Zagrebu po "ukusnim bombonima", ali i po predstavi u dječjem kazalištu
02. kolovoza 2018. u 07:56 0 komentara 1317 prikaza
Foto: Matica

U travnju 1979. godine skupina od tridesetak učenika iz Charleroija (Belgija) boravila je deset dana u Zagrebu. Djeca naših iseljenika nakon primanja u Hrvatskoj matici iseljenika posjetila su Koncertnu dvoranu Vatroslav Lisinski gdje je ansambl Lado izveo zanimljiv program.

Ante Tomašić Sjećanje Vratio se kući nakon 44 godine pa ostao šokiran viđenim

Zanimalo nas je kako su mladi gosti iz Belgije doživjeli susret sa Zagrebom, kakvi su im planovi i želje za njihovu daljnju budućnost.

Nije bilo teško uspostaviti kontakt, jer sva djeca dobro govore materinskim jezikom. Potječu uglavnom iz Hrvatskog zagorja, Slavonije, Bosne i Hercegovine, nekolicina iz Dalmacije... 

Pa kada smo osmogodišnju Natalie Buće pitali otkud tako dobro zna govoriti hrvatski jezik, odgovorila nam je: "Kako ne bih znala. Pa baka je iz Splita, tamo, iz Imotskog i uvijek govorimo hrvatski".

Niko i Anica Kovač Iz iseljeničke škrinje Dvije prijateljice napustile Berlin i vratile se kući

Simpatična Natalie zapamtit će boravak u Zagrebu po "ukusnim bombonima", ali i po predstavi u dječjem kazalištu. Njezina malo starija prijateljica, 14-godišnja Ines Lončarić, posebno je bila sretna dolaskom u glavni hrvatski grad jer je on njezin rodni grad. 

"Drago mi je što smo išli na izlet u Hrvatsko zagorje. Od tamo su mi baka i djed", istaknula je Ines. 

Boravak u glavnom gradu Hrvatske, djece naših ljudi iz Belgije, bio je vrlo sadržajan. Kako nam je rekla voditeljica skupine, prof. Radmila Korač, inače nastavnica u dopunskoj školi u Charleroi i koordinatorica svih naših škola u Belgiji i Luksemburgu, osim što su učenici posjetili važnije kulturno-povijesne spomenike u Zagrebu, svakodnevno su odlazili i u jednu zagrebačku školu gdje su se sa svojim vršnjacima uključili u nastavu. 

Povratak Predstavljeni problemi Raste broj onih koji se žele vratiti kući

"Ova skupina jedna je od desetak dopunskih škola u Belgiji gdje se nastava obavlja na četiri naša jezika", naglasila je prof. Korač, dodavši: "Uz dopunsku nastavu imamo glazbenu i folklornu skupinu. Moram reći i to da odrasli učenici govore kako se žele vratiti u domovinu, a vjerojatno je i ovaj boravak u Zagrebu bio veći poticaj da nešto više doznaju o današnjim prilikama u svom rodnom kraju".

O toj želji povratka kući doznali smo i od naših gostiju.

"Moji roditelji su došli u Belgiju prije 12 godina", napomenuo je 17-godišnji Mladen Kropek iz Varaždina.

"Završavam tehničku školu, ali želim studirati u domovini", priznao je 18-godišnji Nikola Vukičević koji je iz Dervente.

Fabijan Makvić Iz Buenos Airesa Vratio se kući: Kad sam stigao na granicu, počeo sam plakati i plakati

Poput Nikole i Mladena još mnogo naših mladih iz Belgije želi se vratiti kući. A kuća je tamo gdje su, kako oni kažu, tvoji ljudi, gdje je tvoja zemlja...

M. G.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.