Moja Hrvatska
Naslovnica Priče

Pearl Harbor pamti i Hrvata. Održavao je pogođeni brod, a onda su stigli...

Američka mornarica odužila se hrabrome Hrvatu već u prosincu 1942. godine kada je u brodogradilištu u Houstonu porinut ratni brod koji je dobio ime USS Tomich
17. ožujka 2017. u 08:39 3 komentara 4687 prikaza
Honolulu
Foto: Matica
Pogledajte galeriju 1/2

Honolulu, glavni grad najmlađe američke države Havaji, ima oko 400 tisuća stanovnika, a Hrvati su se tu uglavnom naselili zbog posla. Većinom su došli s područja Bosne i Hercegovine u posljednjih dvadeset godina. 

Međutim, još ranije jedan naš čovjek ostavio je traga u tome gradu na tihooceanskom otoku. Bio je to pomorski kapetan John Dominis Gospodnetich, s otoka Brača, koji je plovio između Bostona i Honolulua u razdoblju između 1820. i 1840. godine.

>> Andrija Puharich, američki Hrvat koji je za CIA-u istraživao fenomene

U braku s Mary Jones, kapetan Dominis dobio je sina Johna Owena te su se naselili u Honoluluu. 

U središtu grada kapetan Dominis izgradio je kuću u kolonijalnome stilu. Budući da je poslije postala rezidencija havajskih guvernera, dobila je naziv Washington Place u čast američkoga predsjednika Georgea Washingtona. 

John Dominis nestao je u brodolomu, a njegov sin John Owen (1831. – 1891.) mnogo godina kasnije imenovan je guvernerom, oženio se havajskom princezom Lydijom i postao havajski princ. Živjeli su u Washington Placeu do njegove smrti 1891.

Nedugo nakon Johnove smrti supruga mu je bila okrunjena kao posljednja havajska kraljica Lili uokalani. Johna Owena smrt je spriječila da postane kralj. Podaci o Gospodnetichu i njegovoj supruzi čuvaju se u muzeju Bishop u Honoluluu.

Američki junak Peter Tomich

Daleki Havaji kriju još jednu hrvatsku priču. Junak Drugoga svjetskog rata bio je Peter Tomich, rođen u Prološcu pokraj Vrgorca 1893. godine. 

Zvao se Petar Herceg, a obiteljski nadimak bio im je Tonić, što se kasnije pretvorilo u prezime Tomić. 

U Ameriku je stigao 1913. i stupio je u vojsku. Nakon Prvoga svjetskog rata prešao je u mornaricu gdje je bio glavni strojar na razaraču Utah. 

Početak Drugoga svjetskog rata zatekao ga je u Pearl Harboru na Havajima kada su Sjedinjene Američke Države napali Japanci 1941. godine. 

Tomich je održavao pogođeni brod sve dok preživjeli u napadu nisu dospjeli do obale. On je na kraju izgubio život. Razarač Utah i danas stoji potopljen u ratnoj luci Pearl Harbor, ali na mjestu koje nije otvoreno za posjetitelje. 

Ivica Jerak Ivica Jerak Hrvat koji je poginuo kao američki junak Posljednja kraljica Havaja Liliuokalani Posljednja kraljica Havaja bila je – rapska snaha

Na tom povijesnom mjestu, postavljena je spomen-ploča posvećena svima stradalima, a posebno ovom hrvatskom iseljeniku.

Američka mornarica odužila se hrabrome Hrvatu već u prosincu 1942. godine kada je u brodogradilištu u Houstonu porinut ratni brod koji je dobio ime USS Tomich. 

Predsjednik Franklin D. Roosevelt odlikovao ga je postumno Medaljom časti američkoga Kongresa, koja je godinama bila pohranjena na Pomorskoj akademiji u dvorani Tomich Hall. 

Tek 18. svibnja 2006., kada je nosač aviona Enterprise boravio u splitskoj luci, medalja je predana Tomichevoj obitelji. 

>> Hrvat – padobranac na Normandiji

 • mobitel20:

  Hrvati su, za razliku od jugonacionalistickih trolera, uvijek bili na strani dobra. Naravno, u svakom narodu ima propalica ili ubojica...poput Tita,Pavelica,komunistickih aparatcika i njihovih medijskih sljedbenika,hehe...stvar je da su takvi manjina, za razliku od nebeskog naroda...Tamo se nadje poneki dobar ... prikaži još! covjek. Pokojni Herceg-Tomic je istinski junak. Slava mu.

 • Avatar Milokliz
  Milokliz:

  ... a onda su stigli vrući ćevapi.

 • Deleted user:

  U međuvremenu, na drugom kraju svijeta, njegovi sunarodnjaci odabrali su stranu protiv koje se on borio.