Moja Hrvatska
Naslovnica Priče

Dosad neobjavljena pisma I. Meštrovića iz 1948. u kojima je zabrinut za Hrvatsku

U Hrvatskom institutu u Chicagu sačuvana su neka od pisama koje je Meštrović pisao dr. Zrni. Isječci govore o njihovu zalaganju i brizi za naše ljude i hrvatsku domovinu
07. veljače 2018. u 10:27 3 komentara 9400 prikaza
Pismo Ivana Meštrovića
Foto: Jozo Grbeš
Pogledajte galeriju 1/13

Dr. David Zrno bio je hrvatski intelektualac, franjevac, profesor i misionar. U Sjedinjene Američke Države došao je 1930. godine. 

Nikola Tesla Western Union Donosimo sadržaj brzojava koji je Nikola Tesla poslao Ivanu Meštroviću

Sačuvani su njegovi dnevnici koje je vodio tridesetih i četrdesetih godina prošlog stoljeća u Americi dok je bio misionar i obilazio Hrvate u zapadnom dijelu države. 

Bio je aktivan u kulturnom i političkom polju. Dijelio je ideje i s mnoštvom hrvatskih intelektualaca u vezi sa stanjem naše nacije. Intenzivno se družio s velikim Ivanom Meštrovićem.  

U Hrvatskom institutu u Chicagu sačuvana su neka od pisama koje je Meštrović pisao dr. Zrni. Izdvojena su pisma iz 1948. godine koja govore o njihovu zalaganju i brizi za naše ljude i hrvatsku domovinu.

Pismo Ivana Meštrovića | Autor : Jozo Grbeš Foto: Jozo Grbeš

16. kolovoza 1948.

Do 10. rujna: Berkshire Museum, Pittsfield, Mass.

Mnogo poštovani O. Zrno!

Velika vam hvala na pismu i obavijesti – pitanju pošiljanja novca našem zetu u B.A. Ja sam primio prvi prijedlog g. Heinricka i poslao ček izravno na zeta, a on neka ga unovči kako i pošto bude mogao. S rukama mi je već bolje i nadam se da ću doskoro moći opet raditi. Imao sam prilične bolove i još se povlače. Da naš Kaneclar K. je tvrda glava, a još k tomu, na našu žalost, i prilično prazna. Pametniji treba da se strpe. Kako je točna ona indijska izreka: "Glupost je uzrok svih zala i nedaća". Kad bi samo po neki od
naših Radova bio zlo nadahnut onda ni po jada. Prilažem vam jedan anonimni letak iz Švicarske, držim da je od popa Juretića, čiji sadržaj je, da je upola točan, jako žalostan. Bojim se da je u cijelosti točan.

Srdačno vas pozdravlja i poštuje odani vam,

Ivan Meštrović

Pismo Ivana Meštrovića | Autor : Jozo Grbeš Foto: Jozo Grbeš
25. kolovoza 1948.

Do 10. rujna: Stockbridge c/o MB L.B. Stowe

Dragi oče Zrno!

Primio sam pismo od 21. kolovoza. Vi možete doći do mene 30. ili 31., već koji dan vam je zgodnije i ja ću se radovati da vas vidim i da se porazgovorimo o našim nevoljama. Najzgodnije će biti ako uzmete voz New York – Stockbridge. To je najkraći put i najbliže do moga stana (Glandale) samo mi trebate javiti telefonom koga dana i u koliko sati ćete stići, da vas pričekam. Telefon: 175 W. Stockbridge. Vrijeme u koje ćete stići nije važno, jer možete kod mene prenoćiti.

Poštuje vas i srdačno pozdravlja odani vam,

Ivan Meštrović

P. S.

Moja izložba u Pittsfieldu, koja je kompletnija nego ona u N.Y., traje do 1. rujna.

Pismo Ivana Meštrovića | Autor : Jozo Grbeš Foto: Jozo Grbeš

8. listopada 1948.

Vrlo poštovani oče Zrno!

Žao mi je što ne bijah u kući kad ste me prekjučer nazvali na telefon. Ne znam je li vam moj mali mogao točno reći kako stoji s onom stvari. Kako znadete guv. Dewey bio je na putu, a senator Henry Cabot Lodge mi je obećao da će se s njime dogovoriti čim se povrati kada i gdje bi primio izaslanstvo Udruženih Hrvata, pa da će mi to javiti. Ja sam prekjučer telefonirao i pitao što je na stvari. Senator Lodge mi je odgovorio da je pitanje predano A. W.  Dullesu, koga poznajem, i da će on sa mnom o tom dalje govoriti. U međuvremenu sam dobio pismo od Dullesa (pravo prije telefonskog razgovora) gdje mi piše kako je bio u pratnji Deweya, gdje je bio i Lodge i pričao mu o razgovoru koji je imao sa mnom. Ne naglašava mi da je pitanje povjereno njemu, Dullesu, ali se zahvaljuje i pita kada ću doći u N.Y. jer da bi želio govoriti sa mnom. Ja sam mu javio da ću biti krajem nedjelje u N.Y. te ćemo se vidjeti u subotu ili nedjelju. Podvukao sam mu da mi je žao što se pitanje oteže. Odgovorio mi je na telefonu da mu vrijeme odgovara, jer da se baš tada vraća s puta koji je opet jučer poduzeo s guvernerom. Toliko da znadete kako stvari za sada stoje. Gosp. D. je fin gospodin, ali mi nije drago da je i on došao posrijedi, jer nisam načisto kako je orijentiran. Znam samo da je ranije bio dobro s Fot. Ne znam kako je udešena njihova partijska hijerarhija, ali pretpostavljam da su i njega uvukli u stvar jer im važi kao poznavatelj i stručnjak za Srednju Europu i Balkan. Vidjet ćemo. Ovo samo za vas jer je bolje da se ništa ne zna radi ev. intriga. G.D. važi kao neki obršef za njihova obavještenja, pa nije isključeno da se je obavještavao kada i što su ti Udruženi Hrvati. Strpljivost, umjerenost i ustrajnost!

Uz pozdrav i poštovanje,

Vaš Ivan Meštrović

Pismo Ivana Meštrovića | Autor : Jozo Grbeš Foto: Jozo Grbeš

Pismo Ivana Meštrovića | Autor : Jozo Grbeš Foto: Jozo Grbeš

12. listopada 1948.

Dragi i poštovani fra Zrno!

Kako sam vam javio ja ću iduće subote i nedjelje biti u New York city, Henry Hutson hotel, pa se pitam neće li netko od vas slučajno biti u novom Babilonu? U tom slučaju bi se mogli vidjeti. Naši ljudi se sa svih strana javljaju i uvijek ista kuknjava i iste želje, prigovori na neslogu i nejasnoću. Prolazi mi jedna miso koja još nije sasvim dozrela: kako bi bilo da Ujedinjeni Hrvati naprave, po engleskom i američkom uzoru jednu anketu s dva-tri zgodno sastavljena pitanja na svakog Hrvata. Kako on misli ili želi da Hrvati u buduć organiziraju svoj nacionalni život u svojoj domovini. To bi možda nekim ljudima otvorilo oči, istjeralo ih iz neodređenosti i dalo uvida u stvarnost psihološkog stanja našeg svijeta. Cijela stvar bi, naravno, morala biti izvan stranačka i u tom anketnom odboru, kako li bi ga nazvali, morale bi biti sve stranke zastupane s pojedinim čovjekom, a isto tako s jednim i oni koji su izvan stranaka. Upit bi se uputio svim Hrvatima, bez obzira čiji su državljani, jer svi imadu moralno pravo da kažu svoje mišljenje o pitanju svoga naroda, kao što ga recimo imadu Židovi o svojem pitanju. Kad bi se ovo uspješno provelo imalo bi svoje moralno značenje i ukazalo bi jedino demokratski put. Nakon završetka bi se rezultat mogao priložiti jednom memorandumu nadležnom u ovoj zemlji. Odbor bi trebao sačuvati sve odgovore i potpise, da svatko može da se uvjeri u ispravnost i autentičnost. Promislite malo o tomu!

Srdačno vas pozdravlja i poštuje vaš odani,

Ivan Meštrović

Pismo Ivana Meštrovića | Autor : Jozo Grbeš Foto: Jozo Grbeš

Pismo Ivana Meštrovića | Autor : Jozo Grbeš Foto: Jozo Grbeš

8. studennog 1948.

Vrlo poštovani fra Zrno!

Ne znam kako stojite prema namisli jedne ankete o kojoj sam vam pisao. Ako ste za to u principu, mislite li da bi oni od H.S.S. htjeli surađivati? S obzirom na raspoloženje našega svijeta, specijalno onih po kampovima u Europi, možda bi na njih umirujuće djelovalo. Na kraju bi i za nas bilo dobro znati pravo raspoloženje u mišljenjima. Iz Pariza su uputili jednu peticiju na dr. Mačeka, od koje su mi poslali prijepis gdje traže osnivanje jednog hrv. odbora. Potpisan je i Mišetić. Ja ne vjerujem da će stari pristati, ali mu je još jedna opomena. Međutim, protivnici rade, ili bar kušaju. Hoće da okupe sve jugoslavenske političare i "javne radnike" i obećaju im pomoć i brigu oko njihova materijalnog stanja. Jedan zanimljiv dokument o duševnom stanju u sadašnjici. To je čista bizantika potaknuta zamisli hrv.o. pa bi to htjeli paralizirati. Prilažem vam sugestiju pitanja za ev. anketu. Držim da je umjesno metnuti i peto pitanje.

Srdačno vas pozdravlja i poštuje vaš,

Ivan Meštrović

Pismo Ivana Meštrovića | Autor : Jozo Grbeš Foto: Jozo Grbeš

Pismo Ivana Meštrovića | Autor : Jozo Grbeš Foto: Jozo Grbeš

Pismo iz Chicaga Ljubav koja povezuje kontinente Pismo iz 1909. godine: Sine, ako ne radiš, imaš se gdje vratiti John Aranza Drugi dio priče Posljednje očevo pismo: Oči stare, naočale ne pomažu, zbogom sine moj! Nikola Dugandžić Chicago Potresna priča! Čak 22 godine trebale su da hrvatska obitelj ponovno bude zajedno

 

 • Avatar Pustinjska lisica
  Pustinjska lisica:

  Ponosan sam na svog susjeda pok. Davida Zrnu koji je na kraju života poželio biti pokopan u svom rodnom Tomislavgradu ,također sam ponosan i na našega I. Meštrovića kao umjetnika i osobu koja je pod starost shvatila zablude zajedničke države ... prikaži još! sa Srbima.Iako je bio i dužnosnik kraljevske Vlade prije rata ,u svojim memoarima o političarima je bio objektivan ,pogotovo kad sam čitao istinu o "rimskim ugovorima". Hvala veliko velikim ljudima i čestitim Hrvatima.

 • kopa.com:

  Pod velom tajni dosao je u Zagreb 1949 prvi put pslije rata i poslijednji put.Njegov dolazak u Zagreb bio je strogo cuvan a vlak s kojim je dosao pristao je na drugom peronu glavnog kolodvora u Zagrebu.Lakse ga je bilo ... prikaži još! od pogleda znatizeljnih kontrolirati.Jedna od njegovih zelja zbog kojih je dosao u Hrvatsku u prvom slucaju je bila Kardinal Stepinac. Nista nije uspio u za njega uciniti.I nikada se vise nije vratio.A njegovo razdoblje u Americi 1953 i 1954 god. i odnos sa FNRJ je drugo poglavlje.

 • Deleted user:

  Interesantni dokumenti o jednoj post festum aktivnosti. 1944. god su Saveznici dogovorili podjelu Jugoslavije 50%(pod kontrolom Zapadnih demokracija) / 50%(pod kontrolom Rusa). Tko zna kuda bi krenula povijest da su demokratski Hrvati 1944. podržali demokraciju nasuprot nacizmu (Rusi su se ... prikaži još! držali dogovora i do travnja 1945. nisu prelazili Srijemski front).