Naslovnica Priče

Hrvatska katolička misije Siegen dom je 1200 Hrvata katolika

S njezinim osnutkom poklapa se i utemeljenje socijalne službe Caritasa u Siegen-Wittgensteinu za migrante iz Hrvatske, BiH i ostalih područja bivše države
14. rujna 2018. u 00:00 0 komentara 217 prikaza
Foto: Adolf Polegubić
Pogledajte galeriju 1/5

Hrvatska katolička misije Siegen nalazi se u Pastoralnom području Sjeverna Rajna i Vestfalija, a djeluje u sklopu Nadbiskupije Paderborn u pokrajinama Siegerland, Sauerland i Waldeck. 

Osnovana 1972. Predstavljamo Hrvatsku katoličku misiju Wuppertal koja ima 3500 Hrvata katolika

Prije utemeljenja misije pastoralnu skrb u Siegenu i okolici vodio je svećenik iz Hagena. Reorganizacijom pastve nadbiskupija Paderborn 1. rujna 1977. osniva Hrvatsku katoličku misiju u Siegenu za područje: Siegen-Wittgenstein, Olpe, Hochsauerland i Waldeck. 

U misiji je danas oko 1200 Hrvata katolika. S njezinim osnutkom poklapa se i utemeljenje socijalne službe Caritasa u Siegen-Wittgensteinu za migrante iz Hrvatske, BiH i ostalih područja bivše države. Misija je 27. svibnja 2018. svečano proslavila 40. obljetnicu postojanja i djelovanja pod geslom "40 godina putovanja".

Utemeljena 1969. Hrvatska katolička misije Münster okuplja 3500 vjernika

Prvi voditelj misije bio je član Hrvatske salezijanske provincije sv. Ivana Bosca o. Franjo Halužan (1977. – 1985.). Nakon njega dužnost su preuzeli član iste provincije o. Josip Jurić (1985. – 1998.) i svećenik Dubrovačke biskupije vlč. Jakov Grgić (1998. – 2010.). 

Nakon odlaska u mirovinu vlč. Grgića i socijalna služba na hrvatskom jeziku prestaje djelovati. Dok misija nije imala svog svećenika, od 2010. do 2011., jednom mjesečno misu je u Siegenu slavio tadašnji voditelj Hrvatske katoličke misije Hagen vlč. Stjepan Vrdoljak.

Svećenik Trebinjsko-mrkanske biskupije vlč. Vinko Puljić misiju vodi od 5. rujna 2011. Do 1998. mise su se na hrvatskom jeziku slavile u župnoj crkvi sv. Petra i Pavla u Siegenu, a od 1998. u crkvi sv. Marije u Siegenu svake nedjelje, osim od 2010. do 2011. Mise se još služe u Attendornu svake druge i četvrte nedjelje, u Meschedeu svake prve i treće nedjelje, svakog korizmenog petka i u Bad Arolsenu po dogovoru. Svete mise u raznim prigodama slave se i u prostorijama Hrvatskog doma, gdje se vjernici redovno sastaju na raznim vjerskim i društvenim aktivnostima.

Misija Donja Rajna-Moers Mjesto utjehe naših ljudi iz Tuzle, Jajca, Kaknja, Siverića, Hrvatskog zagorja, Podravine i Međimurja

U misiji u Siegenu održavaju se razne aktivnosti. Vjeronauk za djecu različitog uzrasta drži se subotom. Djeca su za pripravu za sakramente prve pričesti i potvrde uključena u njemačke župe prema mjestu svoga prebivališta. U misiji se održavaju i tečajevi priprave za brak, djeluje ministrantska skupina i skupina čitača. 

Zbor u klasičnom smislu ne postoji, ali se u pjevanje rado uključuju svi vjernici. Mladi su uključeni u pastoralni i duhovni život misije na raznim poljima, posebice u glazbi, susretima, zajedničkim sportskim i izletničkim događajima. 

U gradu Siegenu, nastojanjem skupine mladih Hrvata glazbenika i molitelja, pokrenut je molitveno-glazbeni susret "Nightfever" koji uzima sve više maha. Programi za starije osobe i mlade obitelji također su djelotvorni. Posebna pažnja poklanja se bolesnima. 

Hrvatske katoličke misije Iz talijanskih logora u rudnike Aachena

Odziv vjernika na aktivnosti u misiji jako je dobar. Hrvatska zajednica u Siegenu također je prisutna u njemačkim župama sv. Petra i Pavla, sv. Mihaela i sv. Marije na blagdane njihovih zaštitnika. Vjernici idu na hodočašće u Neviges, Kevelaer i druga svetišta u Njemačkoj.

 

Adolf Polegubić, "Dušobrižništvo za Hrvate u Njemačkoj", Hrvatski dušobrižnički ured – Niz "Diaspora croatica" knj. 24, Frankfurt am Main, 2017.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.