40 godina putovanja

Hrvatska katolička misije Siegen dom je 1200 Hrvata katolika

Foto: Adolf Polegubić
1/5
14.09.2018.
u 00:00

S njezinim osnutkom poklapa se i utemeljenje socijalne službe Caritasa u Siegen-Wittgensteinu za migrante iz Hrvatske, BiH i ostalih područja bivše države

Hrvatska katolička misije Siegen nalazi se u Pastoralnom području Sjeverna Rajna i Vestfalija, a djeluje u sklopu Nadbiskupije Paderborn u pokrajinama Siegerland, Sauerland i Waldeck. 

Prije utemeljenja misije pastoralnu skrb u Siegenu i okolici vodio je svećenik iz Hagena. Reorganizacijom pastve nadbiskupija Paderborn 1. rujna 1977. osniva Hrvatsku katoličku misiju u Siegenu za područje: Siegen-Wittgenstein, Olpe, Hochsauerland i Waldeck. 

U misiji je danas oko 1200 Hrvata katolika. S njezinim osnutkom poklapa se i utemeljenje socijalne službe Caritasa u Siegen-Wittgensteinu za migrante iz Hrvatske, BiH i ostalih područja bivše države. Misija je 27. svibnja 2018. svečano proslavila 40. obljetnicu postojanja i djelovanja pod geslom "40 godina putovanja".

Prvi voditelj misije bio je član Hrvatske salezijanske provincije sv. Ivana Bosca o. Franjo Halužan (1977. – 1985.). Nakon njega dužnost su preuzeli član iste provincije o. Josip Jurić (1985. – 1998.) i svećenik Dubrovačke biskupije vlč. Jakov Grgić (1998. – 2010.). 

Nakon odlaska u mirovinu vlč. Grgića i socijalna služba na hrvatskom jeziku prestaje djelovati. Dok misija nije imala svog svećenika, od 2010. do 2011., jednom mjesečno misu je u Siegenu slavio tadašnji voditelj Hrvatske katoličke misije Hagen vlč. Stjepan Vrdoljak.

Svećenik Trebinjsko-mrkanske biskupije vlč. Vinko Puljić misiju vodi od 5. rujna 2011. Do 1998. mise su se na hrvatskom jeziku slavile u župnoj crkvi sv. Petra i Pavla u Siegenu, a od 1998. u crkvi sv. Marije u Siegenu svake nedjelje, osim od 2010. do 2011. Mise se još služe u Attendornu svake druge i četvrte nedjelje, u Meschedeu svake prve i treće nedjelje, svakog korizmenog petka i u Bad Arolsenu po dogovoru. Svete mise u raznim prigodama slave se i u prostorijama Hrvatskog doma, gdje se vjernici redovno sastaju na raznim vjerskim i društvenim aktivnostima.

U misiji u Siegenu održavaju se razne aktivnosti. Vjeronauk za djecu različitog uzrasta drži se subotom. Djeca su za pripravu za sakramente prve pričesti i potvrde uključena u njemačke župe prema mjestu svoga prebivališta. U misiji se održavaju i tečajevi priprave za brak, djeluje ministrantska skupina i skupina čitača. 

Zbor u klasičnom smislu ne postoji, ali se u pjevanje rado uključuju svi vjernici. Mladi su uključeni u pastoralni i duhovni život misije na raznim poljima, posebice u glazbi, susretima, zajedničkim sportskim i izletničkim događajima. 

U gradu Siegenu, nastojanjem skupine mladih Hrvata glazbenika i molitelja, pokrenut je molitveno-glazbeni susret "Nightfever" koji uzima sve više maha. Programi za starije osobe i mlade obitelji također su djelotvorni. Posebna pažnja poklanja se bolesnima. 

Odziv vjernika na aktivnosti u misiji jako je dobar. Hrvatska zajednica u Siegenu također je prisutna u njemačkim župama sv. Petra i Pavla, sv. Mihaela i sv. Marije na blagdane njihovih zaštitnika. Vjernici idu na hodočašće u Neviges, Kevelaer i druga svetišta u Njemačkoj.

 

Adolf Polegubić, "Dušobrižništvo za Hrvate u Njemačkoj", Hrvatski dušobrižnički ured – Niz "Diaspora croatica" knj. 24, Frankfurt am Main, 2017.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije