Gastarbajteri

Hrvatska katolička misija Singen-Villingen okuplja 6 tisuća vjernika

Foto: Adolf Polegubić
1/11
27.04.2018.
u 14:37

Nakon brojnijeg dolaska Hrvata na to područje nadbiskupija Freiburg odlučuje utemeljiti hrvatske katoličke misije

Hrvatska katolička misija Singen-Villingen nalazi se u pastoralnom području Baden-Württemberg II., a djeluje u sklopu Nadbiskupije Freiburg. Osnovana je 16. rujna 2006. godine i danas broji oko šest tisuća vjernika. Prvi misionar na području nadbiskupije Freiburg, koji je pastoralno skrbio za Hrvate, bio je fra Danijel Milas, član Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja iz Splita. Na tom području djelovao je od 10. listopada 1966. Nastanio se u Villingenu kod časnih sestara "Hl. Lioba". 

Nakon brojnijeg dolaska Hrvata na to područje nadbiskupija Freiburg odlučuje utemeljiti hrvatske katoličke misije. Tako je 1970. godine osnovana Hrvatska katolička misija Singen koja se prostirala na području Hegau, Bodenseea, Schwarzwalda i Baara. Prvi službeno imenovani voditelj misije bio je fra Ante Perković, član Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja BD Marije sa sjedištem u Mostaru. Dvije godine kasnije, 1. veljače 1972. odvaja se područje Schwarzwald-Baara i osniva nova misija Villingen-Schwenningen. Voditeljem je imenovan fra Gojko Musa, član iste Provincije. Od tada zasebno djeluju dvije spomenute misije, s tim da se 1989. godine od Villingena odvaja Schwenningen i pripaja Hrvatskoj katoličkoj misiji Rottweil u biskupiji Rottenburg-Stuttgart. 

U misiji Singen fra Ante Perković ostao je do 1978. kada na njegovo mjesto dolazi fra Drago Tolj, član iste Provincije. U Villingenu fra Gojko Musa djeluje do 1983. godine kada na njegovo mjesto dolazi vlč. Stipe Dukić, svećenik Splitsko-makarske nadbiskupije, koji tu ostaje do 1998. godine. 

U Hrvatskoj katoličkoj misiji Singen fra Drago Tolj služi do 1988. kada na njegovo mjesto dolazi novi misionar fra Vladimir Ereš koji tu ostaje do 1999. godine. U Hrvatskoj katoličkoj misiji Villingen nakon vlč. Stipe nekoliko mjeseci za Hrvate pastoralno je skrbio fra Tomislav Čačić, član Franjevačke provincije Bosne Srebrene. Zatim vodstvo misije preuzima vlč. Pavo Ivkić, svećenik Kotorske biskupije. 

Vlč. Ivkić imenovan je voditeljem dviju njemačkih župa i uz to je dobio zaduženje i za naše ljude s područja Hrvatske katoličke misije Villingen. U Hrvatskoj katoličkoj misiji Singen, nakon fra Vladimira Ereša, dolazi fra Stipe Biško koji tu ostaje do 2005. Od 1. travnja 2005. za novim voditeljem misije Singen imenovan je fra Dinko Grbavac, član Hercegovačke provincije. U Villingenu vlč. Pavo ostaje do 15. rujna 2006. 

Dekretom Ordinarijata nadbiskupije Freiburg 16. rujna 2006. osniva se nova Hrvatska katolička misija Singen-Villingen. Sjedište je u Singenu, a zauzima područje osam dekanata: Konstanz, Östlicher Hegau, Westlicher Hegau, Linzgau, Meßkirch, Sigmaringen, Donaueschingen i Villingen.

U Hrvatskoj katoličkoj misiji Singen, u vrijeme fra Drage Tolja, stigla je Dinka Galić koja je do studenoga 2003. godine aktivno sudjelovala u životu i radu zajednice. Nakon toga mjesto pastoralnog suradnika je upražnjeno, a brigu za crkveno pjevanje i sviranje preuzima u Konstanzu tada umirovljena Dinka Galić, a u Singenu Ivan Vranjković. U rujnu 2005. godine u misiji je pastoralna suradnica Nada Kolić koja je od 16. rujna 2006. imenovana i pastoralnom suradnicom u novoosnovanoj misiji Singen-Villingen. Na tom mjestu ostala je do odlaska u mirovinu 2013. U misiji od iste godine kao pastoralni suradnik djeluje Dario Mrnjavac. Tajnica je Caroline Rajič.

U Hrvatskoj katoličkoj misiji Villingen kao pastoralni suradnici djelovali su: Darinka Musa (1979. – 1983.), Ivan Čirko (1984. – 1986.), Ivan Bošnjak (1988. – 1992.) te časna sestra milosrdnica s. Eva Zrilić (do 2000.). U misiji je orguljašem 2001. imenovan Hrvoje Jović. U glazbeno-duhovnom obogaćivanju zajedničkih nedjeljnih slavlja sudjeluje obitelj Jakumetović. Mise se redovno slave svake nedjelje u Konstanzu, Singenu i Villingenu, a svake subote navečer na jednom od mjesta: Sigmaringen, Markdorf, Pfullendorf i St. Georgen im Schwarzwald. 

U radu u misiji veliku ulogu ima misijsko vijeće. Prilikom ujedinjavanja misija, i vijeća su se ujedinila s tim da je jedan predsjednik, a dvije veće zajednice koje su samostalnije imaju i potpredsjednike. Misijski centri su u Singenu i Villingenu. Misija ima i svoju Facebook stranicu...

Uvedena je "Krabbelgruppe" za djecu i roditelje u Singenu, a prije je bila i u Villingenu. Mladi se sastaju jednom mjesečno u misiji. Pokrenut je i misijski glasnik. Godišnje se organizira najmanje jedno zajedničko hodočašće. Održavaju se duhovne obnove u došašću i u korizmi ili u došašću ili u korizmi, Nikolinjska slavlja, proslava Majčina dana i poklada. Slavi se i "Dan misije". Hodočašće u Birnau ponovno je zadobilo svoje mjesto koje mu pripada. Pjevanje se redovito održava u Singenu, Konstanzu i Villingenu. Uz veliki zbor, djeluje i mali dječji zbor. Aktivna je i skupina čitača. Tu je i mala folklorna skupina u Singenu, kao i odrasla u Konstanzu.

U Konstanzu, Villingenu i Singenu održavaju se svibanjska i listopadska pobožnost. Moli se krunica i litanije, u korizmi križni put, a uvedena je i pobožnost 13 utoraka sv. Antunu Padovanskom. Vjeronauk se ponajviše održava u sklopu Hrvatske dopunske škole. Nekoliko puta godišnje okupljaju se i umirovljenici na zajednički sastanak i druženje. Ta dobna skupina još je jako aktivna zahvaljujući ponajviše socijalnoj radnici Ruži Mijić koja djeluje u socijalnoj službi pri Caritasu u Singenu. 

Krajem 2005. počelo se sa sustavnim pristupom Bibliji. U centrima u Villingenu i Singenu nastoji se jednom mjesečno organizirati biblijske susrete. U misiji su na svim mjestima aktivni ministranti. Misija je za privatnu uporabu tiskala molitvenik – pjesmaricu "Hvala". U Singenu je od velike pomoći misiji udruga "Hrvatska žena". Tu je i nogometni klub "Croatia", koji je od 1971. godine, zahvaljujući tadašnjem socijalnom radniku Anti Vranjkoviću, osnovan kao dio misije. Djeluje i NK "Hajduk" te karate klub "Imota". U mjestu St. Georgen im Schwarzwald djeluje i "Hrvatski dom". Misije su bile aktivne u prikupljanju humanitarne pomoći u vrijeme Domovinskog rata.

 

Adolf Polegubić, "Dušobrižništvo za Hrvate u Njemačkoj", Hrvatski dušobrižnički ured – Niz "Diaspora croatica" knj. 24, Frankfurt am Main, 2017.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije