Katoličke misije

Vjerski život gastarbajtera u Ulmu, Ehingenu, Laupheimu i Biberachu

Foto: Adolf Polegubić
1/15
23.03.2018.
u 09:57

Vjernici se rado odazivaju na suradnju. Tu su djelitelji pričesti, orguljaši i dvojica sakristana Hrvata. Vjeronauk se održava u četiri mjesta u misiji, u njemačkim školama

Hrvatske katoličke zajednice Ulm, Ehingen, Laupheim i Biberach nalaze se u pastoralnom području Baden-Württemberg I., a djeluju u sklopu Biskupije Rottenburg-Stuttgart. 

Na području bivše misije Ulm, povremeno su od 1963. do 1971. pastoralno djelovali vlč. Antun Odak i drugi svećenici. Hrvatska katolička misija Ulm službeno je osnovana 1. kolovoza 1971. godine, a prostirala se na šest dekanata biskupije Rottenburg-Stuttgart. 

Prvi voditelj misije bio je fra Mate Božić (1971. – 1972.), svećenik Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja sa sjedištem u Splitu. Njega su naslijedili: svećenik Subotičke biskupije vlč. Marin Tubić (1972. – 1974.), član Hrvatske isusovačke provincije o. Ivan Milanović (1974. – 1977.), isusovac o. Adam Periškić (1977. – 1978.), zatim svećenici Sarajevske nadbiskupije: vlč. Marijan Kopić (1978. – 1982.), vlč. Josip Čabraja (1982. – 1986.), vlč. Bosiljko Rajić (1986. – 1998.) te vlč. Ilija Krištić koji je u zajednicama od 1978. 

U misiji su kao dušobrižnici djelovali: isusovac o. Antun König i svećenik Sarajevske nadbiskupije vlč. Luka Lucić, a od 1. prosinca 2017. u zajednicama kao dušobrižnik djeluje vlč. Marijan Orkić, svećenik Sarajevske nadbiskupije. Kao pastoralni suradnici radili su Bernardica Šošić (1971. – 1974.), s. Vjera Posavec (1974. – 1980.) i Julije Lovrić-Caparin (1979. – 2013.), a od 1979. kao referentica zajednica djeluje Janja Kobaš. Tajnica u Ulmu je Vesna Vukadin, a u Ehingenu Ljiljana Frigan.

Po novom ustroju u biskupiji Rottenburg-Stuttgart 2005. na području misije osnovane su četiri zajednice hrvatskoga jezičnog područja: Ulm (Seelsorgeeeinheit 12, župa sjedinjenja St. Georg, zaštitnik sv. Josip Radnik); Ehingen (Seelsorgeeinheit 1 Ehingen Stadt, župa sjedinjenja St. Mihael, zaštitnik sv. Josip zaručnik BDM); Laupheim (Seelsorgeeinheit 1 Laupheim, župa sjedinjenja Marienkirche, zaštitnik sv. Antun Padovanski) i Biberach (Seelsorgeeinheit 5a Biberach Nord, župa sjedinjenja St. Martin i St. Maria, zaštitnik sv. Nikola Tavelić). Na području današnjih zajednica više je od četiri tisuće vjernika.

Mise se nedjeljom služe u Hospitalkirche u Biberachu, u crkvi sv. Mihaela u Ehingenu, u crkvi sv. Jurja u Ulmu te u samostanskoj crkvi Marienkirche u Laupheimu. Misna slavlja služe se 1. i 3. subote u mjesecu u crkvi sv. Marije u Laichingenu. Svaka zajednica ima pastoralno vijeće, predstavnike za zajednički odbor u dušobrižničkoj jedinici, posrednike za suradnju s dušobrižničkom jedinicom te odbore za liturgiju; za obitelj i žene; karitas, kulturu i priredbe, odbor za mladež, sport i susrete. 

Odbor za liturgiju nadležan je za pripremu misnih slavlja, sakramenata, slavlja blagdana, pastoralnih posjeta, liturgijskog pjevanja, čitača, ministranata, djelitelja pričesti i pomoćnika u katehezi (uglavnom mlade majke). Odbor za obitelj i žene odgovoran je za molitvene susrete, susrete obitelji, hodočašća i obiteljske probleme. Odbor za karitas, kulturu i priredbe nadležan je za skupljanje pomoći siromašnima, organiziranje priredbi te vezu s domovinom i gradskom upravom. Odbor za mladež, sport i susrete odgovoran je za vjeronauk, hrvatsku nastavu, susrete i izlete mladeži, studenata, sportske susrete i folklor.

Sastanci pastoralnih vijeća i odbora održavaju se redovito po dogovoru i potrebi, a radne skupine osnivaju se po potrebi. Svi odbori i skupine podložni su pastoralnom vijeću.

Vjernici se rado odazivaju na suradnju. Tu su djelitelji pričesti, orguljaši i dvojica sakristana Hrvata. Vjeronauk se održava u četiri mjesta u misiji, u njemačkim školama u Ulmu, Ehingenu, Biberachu i Laupheimu. S vjeronaukom se održava i Hrvatska dopunska škola. U zajednicama aktivno djeluje ministrantska skupina i skupina čitača. Tu su i folklorne skupine. U Ehingenu i Ulmu djeluje i crkveni zbor.

U zajednicama se više puta godišnje organiziraju slavlja, priredbe i susreti za Majčin dan, Nikolinje, blagdane zaštitnika zajednica, prvu pričest i potvrdu, poklade, Božić, Uskrs...

Zajednice organiziraju duhovne obnove, trodnevnice, devetnice, razne pobožnosti, obiteljske susrete, hodočašća, konzularne dane, susrete s mjesnom crkvom, a tu su i susreti na regionalnoj razini s drugim hrvatskim zajednicama u biskupiji Rottenburg – Stuttgart. 

Zajednice imaju i vlastitu internetsku stranicu...

 

Adolf Polegubić, "Dušobrižništvo za Hrvate u Njemačkoj", Hrvatski dušobrižnički ured – Niz "Diaspora croatica" knj. 24, Frankfurt am Main, 2017.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije