Cro-Café

Uz kavu i kolače do pomoći domovini

Foto: Adolf Polegubić
1/10
09.03.2018.
u 10:28

U zajednicama se njeguje i hrvatska folklorna baština u sklopu domaće folklorne skupine "Krešimir" osnovane 1998., u kojoj su četiri dobne skupine

Hrvatske katoličke zajednice sv. Nikole Tavelića Stuttgart – Bad Cannstatt i sv. Ivana Krstitelja Stuttgart – Feuerbach nalaze se u Pastoralnom području Baden – Württemberg I., a djeluju u sklopu Biskupije Rottenburg –Stuttgart.

Godine 1997. odredbom biskupa biskupije Rottenburg – Stuttgart, mons. dr. Waltera Kaspera, jedinstvena stuttgartska misija podijeljena je na dvije – Hrvatsku katoličku misiju Stuttgart-Centar i Hrvatsku katoličku misiju Stuttgart – Bad Cannstatt. 

Otvorenje i blagoslov Hrvatske katoličke misije Stuttgart – Bad Cannstatt bilo je na blagdan sv. Petra i Pavla 1997. Svečanu misu u crkvi Drage Gospe predvodio je prelat Jürgen Adam, tadašnji referent za vjernike drugih materinskih jezika u biskupiji Rottenburg-Stuttgart. Nakon misnog slavlja svečano je otvorio novu misiju te blagoslovio njezine prostorije koje su se nalazile u novoj zgradi Elwertstr. 10, 70372 Stuttgart. 

Hrvatska katolička misija Stuttgart – Bad Cannstatt pastoralno je skrbila za hrvatske vjernike s područja dekanata Stuttgart Nord i dekanata Stuttgart – Bad Cannstatt. Novim ustrojem u biskupiji Rottenburg Stuttgart od 1. siječnja 2007. na području bivše misije nastale su dvije zajednice – Hrvatska katolička zajednica sv. Nikole Tavelića – Bad Cannstatt i Hrvatska katolička zajednica sv. Ivana Krstitelja – Feuerbach. 

Na tom području danas je oko 7500 Hrvata. Pastoral u misiji, a potom i u zajednicama, povjeren je svećenicima Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja sa sjedištem u Splitu. Misiju je od osnutka vodio fra Petar Klapež (1997. – 2006.). Nakon njega zajednice je preuzeo fra Nediljko Norac-Kevo (2006. – 2008.), a od 2008. do danas voditelj je fra Jure Zebić. 

U zajednicama su kao dušobrižnici djelovali: fra Rade Tolić, fra Ante Grčić, fra Josip Repeša i fra Damjan Čovo, a danas je tamo fra Frano Milanović – Litre. Kao pastoralne suradnice djelovale su franjevke od Bezgrešnog Začeća III. Reda sv. Franje iz Dubrovnika: s. Ljuba Božinović, s. Matija Filipović i s. Anica Cikojević. U zajednicama sada kao pastoralni referent zaposlen je Ivan Bošnjak. Dugogodišnja tajnica u misiji od 1996. bila je Ružica Müller, dok je sada Ana Dukić-Bošnjak.

Nedjeljna misna slavlja održavaju se u crkvi sv. Ivana Marije Vianneya u Stuttgart – Mönchfeldu, u crkvi Drage Gospe u Stuttgart –Bad Cannstattu te u crkvi sv. Josipa u Stuttgart-Feuerbachu, a tijekom tjedna u crkvi sv. Josipa u Stuttgart-Feuerbachu i u crkvi sv. Kristofora u Stuttgart-Wangenu. 

U zajednicama djeluju pastoralna vijeća. Tu je i zbor mladih i mješoviti zbor odraslih. U korizmi se organiziraju duhovne obnove, kao i tribine za odrasle. Održavaju se i proslave za blagdan sv. Nikole, doček Nove godine, poklade i Majčin dan. Zajednice sudjeluju i na proslavama dana dušobrižničkih jedinica u Wangenu i Feuerbachu. 

Dani zaštitnika obilježavaju se svečano liturgijom i pučkim slavljem. Ove zajednice s hrvatskim zajednicama iz Stuttgarta organiziraju Hrvatsko Tijelovo na otvorenom. S njemačkim vjernicima slavi se misa na Veliki četvrtak. 

Aktivna je i ministrantska skupina. Tu su i tribine za odrasle. Organiziraju se i hodočašća. Vjeronauk se drži za sve uzraste, a posebno kao priprava za prvu pričest i potvrdu. U zajednicama djeluje skupina "Kreativke" koje izrađuju adventske vijence, uređuju oltare, ukrašavaju krsne i prvopričesničke svijeće, peku božićne hrvatske kolačiće. Prodajući svoje unikatne proizvode, svesrdno podupiru karitativni rad u zajednicama. 

Sa svojim akcijama pomoći potrebnima u zajednicama aktivan je i "Cro-Café" koji organizira susrete uz kavu i kolače. U zajednicama se njeguje i hrvatska folklorna baština u sklopu domaće folklorne skupine "Krešimir" osnovane 1998., u kojoj su četiri dobne skupine. 

Zajednice njeguju dobru suradnju s njemačkim zajednicama, posebno na području gdje se slave mise na hrvatskom jeziku, kao i s ostalim hrvatskim katoličkim zajednicama u biskupiji. Na području zajednica djeluje Hrvatska dopunska škola. Tu je i Hrvatska kulturna zajednica, a djeluje i više hrvatskih sportskih i političkih udruga. 

Zajednice imaju i svoju internetsku stranicu, kao i vlastito glasilo "Svjedoci". U Psihosocijalnom savjetovalištu pri Caritasu u Stuttgartu na hrvatskom jeziku djeluje Zdravko Pavlović, a u Psihološkom savjetovalištu u Stuttgartu Slavko Azinović.

 

Adolf Polegubić, "Dušobrižništvo za Hrvate u Njemačkoj", Hrvatski dušobrižnički ured – Niz "Diaspora croatica" knj. 24, Frankfurt am Main, 2017.

Komentara 1

DU
Deleted user
18:07 11.03.2018.

bilo bi bolje..pomagati..nemali broji..nasi ljudi..koji su ostali bez posla..ili koji su na socijali..a nemali broj jedva prezivljava..samo se srame to reci i pokazati..a ne doli lopove..i lazljivce..oni imaju vise..nego sta mislite..jos im je ostalo od vasih para..sta ste skupljali u devedesetim..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije