Moja Hrvatska
Naslovnica Priče

Gastarbajteri nisu zaboravili Hrvatsku tijekom Domovinskog rata

Misija je u domovinu za ranjenike poslala više od 100 tisuća štrcaljki za injekcije za jednokratnu upotrebu
16. ožujka 2018. u 09:08 29 komentara 3468 prikaza
Foto: Adolf Polegubić
Pogledajte galeriju 1/12

Hrvatska katolička zajednica Srca Isusova u Tuttlingenu nalazi se u pastoralnom području Baden-Württemberg I., a djeluje u sklopu Biskupije Rottenburg-Stuttgart. 

Cro-Café Uz kavu i kolače do pomoći domovini

Hrvatska katolička misija Tuttlingen samostalno djeluje od 1985. godine, proteže se na dekanate Tuttlingen i Spaichingen, a broji oko 1200 vjernika. Prisutnost je Hrvata katolika u Njemačkoj saveznoj pokrajini Baden-Württemberg duga. Duhovnu skrb o njima na početku je vodio vlč. Antun Odak iz Stuttgarta. Pokrivao je područje od Stuttgarta od Bodenskog jezera. 

Nakon vlč. Odaka, pastoralnu skrb vodili su franjevci iz Stuttgarta. Godine 1971. dolazi svećenik Vrhbosanske nadbiskupije vlč. Viktor Šifner koji je kratko boravio u Schwenningenu i Rottweilu, a u listopadu 1971. osniva misiju u Spaichingenu, odakle je pastoralno djelovao i okupljao Hrvate katolike od Horba do Bodenskog jezera. 

Nakon potpisivanja Ugovora o radu između SR Njemačke i bivše države 1968. broj Hrvata na tom području naglo se povećao, pa su se zbog većih pastoralnih potreba od misije Spaichingen odvajali pojedini dijelovi te su nastajale nove misije. I to najprije Hrvatska katolička misija Balingen, potom Hrvatska katolička misija Rottweil, a i druge misije u tom dijelu biskupije Rottenburg-Stuttgart. 

U kolovozu 1978. godine vlč. Šifner preuzeo je njemačku župu Aixheim. Nakon njega misiju je kratko vodio vlč. Filip Josipović, a potom vlč. Anto Jelić i vlč. Josip Vidaković. Svećenik Vrhbosanske nadbiskupije vlč. Ivica Borić naslijedio je vlč. Vidakovića 1980. i ostao je u Spaichingenu do 1986., kada je osnovana Hrvatska katolička misija Rottweil, a župnik vlč. Borić 1986. prešao je u Tuttlingen u kojem je dobio misijske prostorije i stan. 

Tako je vlč. Borić bio prvi voditelj Hrvatske katoličke misije Tuttlingen (1986. – 1990.). Spaichingen se tada ukida kao misijsko središte te nastaje Hrvatska katolička misija Tuttlingen. Sa župnikom vlč. Šifnerom kao pastoralna suradnica od 1971. do 1978. djelovala je Kruna Žličarić koja je revno vodila brigu o matici krštenih te drugim važnim misijskim knjigama. 

Kako su nastajale pojedine misije, tako su dobivale svoga župnika i socijalnog radnika. U Hrvatskoj katoličkoj misiji Tuttlingen socijalnu skrb za naše ljude godinama je vodio Milan Češljarević, a kasnije je tu službu pri Caritasu preuzela Zdenka Mišetić. 

Od 1990. misiju vodi vlč. Josip Pavlović, svećenik Vrhbosanske nadbiskupije. Novim ustrojem u Biskupiji Rottenburg-Stuttgart godine 2005. utemeljena je Hrvatska katolička zajednica Presvetoga Srca Isusova u Tuttlingenu koju vlč. Pavlović vodi do danas.

Mise se slave u crkvi sv. Josipa u Spaichingenu, u crkvi sv. Gallusa u Tuttlingenu, u crkvi sv. Male Terezije u Trossingenu te u Bubsheimu prema dogovoru. U zajednici se obavlja izvorno poslanje: naviješta Radosna vijest i dijele sakramenti. Djeluje i pastoralno vijeće. Aktivna je i skupina ministranata. Ministriraju i u misiji, a i u njemačkim župama. 

Vjeroučenici se za sakramente spremaju s njemačkim vjernicima. Misija njeguje dobru suradnju s domaćim župama, a više puta godišnje slave se i zajednička slavlja. Župnik se rado odaziva na susrete u dekanatima. Misija s Hrvatskom katoličkom misijom Rottweil organizira proslave za sv. Nikolu, Božić i Majčin dan u Spaichingenu. 

U zajednici ne postoji zbor u klasičnom smislu, ali vjernici rado pjevaju na misnim slavljima. Pjevanje na orguljama prati Marko Selak. Tijekom liturgijske godine zajednica u korizmi moli križni put, a u Gospinim mjesecima svibnju i listopadu krunicu. Vjernici organizirano hodočaste u biskupijska i hrvatska nacionalna svetišta te svetišta po svijetu. 

U misiji su Hrvati katolici nalazili i nalaze svoje sigurno mjesto i utočište te su se počeli okupljati u različitim kulturnim ili sportskim udrugama. Posebno je bio poznat KUD "Slavonija", u kojem su se okupljali članovi folklorne i tamburaške skupine. 

Dolaskom slobode u Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, djeluje i Hrvatska dopunska škola, u kojoj učitelji prenose djeci hrvatsku jezičnu te folklornu i glazbenu baštinu. 

U Tuttlingenu je i Kuglaško društvo "Caritas", kasnije i Kuglaško društvo "Croatia" u Spaichingenu. Naši ljudi u tim su se društvima bavili sportom. Posebno treba istaknuti njihovu zauzetost u primanju prognanih i izbjeglih za vrijeme Domovinskog rata. S vjernicima iz Hrvatske katoličke misije Rottweil prikupljali su i slali humanitarnu pomoć. Misija je u domovinu za ranjenike poslala više od 100 tisuća štrcaljki za injekcije za jednokratnu upotrebu. 

Kuglaši, ministranti u malom nogometu, mladi u velikom nogometu, stolnom tenisu pa i šahu, osvajali su brojna sportska priznanja, a samo je osvojenih pokala više od 25. 

Zdenka Mišetić u misiji je posebno aktivna u bračnom i obiteljskom savjetovalištu, savjetovalištu za trudnice, pružanju pomoći koja je povezana s poslom, osiguranjima i mirovinama, u pomoći glede školskih poteškoća te pružanju pomoći starijim osobama. 

Klara Arnone aktivna je u bračnom savjetovalištu te pitanju odgoja djece i mladih. Pomaže našim ljudima u borbi protiv ovisnosti, poglavito alkohola i droge. Uz sve ostale pastoralne aktivnosti, vlč. Pavlović posebno djeluje na području pitanja moralne odgovornosti, grijeha i osjećaja krivnje te učvršćuje u temeljnim vjerskim pitanjima, a upozorava i na pitanje sekti i njihova izazova danas.

 

Adolf Polegubić, "Dušobrižništvo za Hrvate u Njemačkoj", Hrvatski dušobrižnički ured – Niz "Diaspora croatica" knj. 24, Frankfurt am Main, 2017.

Rottenburg-Stuttgart Od brojne zajednice nastalo je čak 18 misija Hrvatska katolička misija Zbog Mercedesa na posao i u crkvu Njemačka Dobro ste došli u Hrvatske katoličke zajednice Schwäbisch Gmünd i Schorndorf
 • Deleted user:

  sve je to zavrsilo na racunima ratnih profitera,sadasnjih milionera ili velikih domoljuba kako se vole nazivati

 • Avatar beskucnik
  beskucnik:

  i nemaju cak ni Status nacionalne manjine..eheh

 • prigorka:

  budale vi i vas crveni karton, ovo nije nogometna utakmica