Škola hrvatskog jezika

Donosimo 11 priča svih naraštaja Hrvata u Americi: Ja sam sto posto hrvatskih korijena

Foto: Franjo Bertović
1/2
19.04.2019.
u 09:12

Polaznici su za domaću zadaću morali napisati kratku priču o sebi ili o svom životu

Prije nekoliko dana završila je škola hrvatskog jezika u Hrvatskoj bratskoj zajednici u Pittsburghu. Od 19-ero prijavljenih polaznika u listopadu prošle godine, 11-ero ih je uspješno završilo nastavu. Ne da ostali nisu bili zainteresirani, već su odustali zbog velikih poslovnih ili obiteljskih obveza. Svim učenicima čestitamo na zalaganju i izvanrednom uspjehu!

Polaznici su za domaću zadaću morali napisati kratku priču o sebi ili o svom životu. Ovdje donosimo sve te priče, a vrlo su zanimljive iz mnogo razloga, posebno kada je riječ o trećem i četvrtom naraštaju Hrvata u Americi.    
 
Patricia McCullough

Ja sam najmlađe dijete Anne (r. Paulinich) i Johna Popovich. Rođena sam u Beaver Fallsu, u Pennsylvaniji. Završila sam i diplomirala u Quigley High School. Udala sam se za Roberta McCullougha, 1983. godine. Preselili smo se u Virginiju zbog posla, ali vratili smo se kući u Pennsylvaniju, nakon što su moji roditelji umrli. Sada živim u New Brightonu.

Susan Stafura

Studentica sam u školi hrvatskog jezika. Naš razred se sastaje svake srijede u učionici Hrvatske bratske zajednice. Naši učitelji se zovu Franjo Bertović i Dario Šako. Oni su vrlo dobri učitelji. Nisam Hrvatica, ali volim hrvatsku narodnu kulturu. Učim djecu kako svirati tamburicu i pjevati hrvatske pjesme. Radim to više od 35 godina. Svake godine nastupaju moji studenti tamburice na koncertu i festivalu zajednice, u srpnju. Ove godine putujemo u Indianapolis na Tamburaški festival mladeži HBZ-a. Udana sam, a moj suprug se zove Paul. Imamo sedmero djece i 11 unučadi. Paul i ja živimo u West Mifflinu. Također imamo vrlo staru mačku koja se zove Dudley. Ona je naš prijatelj. Zahvaljujem Franji i Dariju. Oni su nam pomogli s hrvatskim jezikom. To je bilo vrlo lijepo vrijeme.

Barbara Skrbin

Rođena sam Berklich. Ja sam udovica. Ime supruga bilo je Bob. Imam jednog sina, njegovo ime je Aaron. On je oženjen i ima jednu kćer. Ja sam drugi naraštaj Hrvata u Americi. Obitelj moje majke je iz Kostanjevca, u Žumberku. Moj otac i majka došli su iz Klinča Sela, a njegov otac iz Lasinja.

Richard Laten

Ja sam drugi američki naraštaj te sto posto hrvatskih korijena. Djed Mato Latin i baka Marija, rođena Kralj, došli su iz sela Rečica. S moje majke strane, otac je bio Ivo Kobak te njegova žena Anna rođena Ruscan, a oni su iz malog sela Reštovo, kod Kamanja. Moj otac je Frank Laten, a majka Katharina Ann Kobak-Laten. Žive u Rankinu, u Pensilvaniji. Imam brata Franka i sestru Denise, i jednog nećaka koji se zove Robert i to sa ženom Julie. Imam trojicu sinova: Zacka, Brada i Huntera koji žive u Hempfieldu, Pensilvaniji.

Chelsea Sebetich

Ja sam iz Bell Vrnona, Pennsylvania. Prošle jeseni postala sam studentica hrvatskog jezika u Hrvatskoj bratskoj zajednici Amerike. Naučila sam mnogo i uživala u iskustvu. Dario i Franjo su izvrsni učitelji. Čula sam za ovu školu jer je moj učitelj Franjo Bertović član mog tamburaškog ansambla "St. George". Kada sam imala sedam godina, bila sam dio Sveti Juraj tamburaša, u Cokeburgu. Tijekom godina svirala sam prim, pjevala domaće pjesme i plesala s grupom. Nastupali smo diljem Sjedinjenih Američkih Država, Kanade i nekoliko puta u Hrvatskoj. Sveti Juraj je poput velike obitelji. Odrasla sam u našoj skupini i tu sam stvorila prijatelje. Moja sestra Sarah i otac Ted, također su članovi, a moja mama Mary Ann, bila je vrlo uključena u pomaganje s kostimima i podupiranju ansambla. Moja hrvatska baština i kultura vrlo su mi važni i zahvalna što sam imala priliku sudjelovati u nastavi hrvatskog jezika! Preporučujem školu hrvatskog jezika svim članovima HBZ-a.

Rob Fucich

Rođen sam u Pittsburghu. Odrastao sam i živio sam u Penn Hillsu dok se nisam oženio 1991. godine. Živjeli smo u Irwinu, a pet godina kasnije preselili smo se u Trafford. Trenutačno radim za United Health kao analitičar podataka. Nedavno sam pohađao školu hrvatskog jezika kod Hrvatske bratske Zajednice. Razred je bio zabavan i mnogo sam naučio.

Pamela Staudt

Rođena sam u Pittsburghu. Diplomirala sam na North Hills High School i sveučilištu Duquesne. Nakon diplomiranja radila sam kao računovođa. Moji roditelji su pokojni, Clara i Rudolph i Ulaković. Udana sam. Imam sina i kćer. Studentica sam hrvatskog jezika u školi Hrvatske bratske zajednice. Hvala, Franji i Dariju.

Donna Babir

Živim u North Hillsu, u Pittsburghu. Predavala sam u školi u Pittsburghu 30 godina. Već sam 23 godine u mirovini. Sada radim na odjelu za terapiju u Vincenttian domu. Ja sam unuka Petra i Dragice Majcunić. Došli su u Ameriku s praznim džepovima, ali su bili pametni. Naporno su radili i odgajali devetero zdrave djece. Nadam se da će biti ponosni na mene i na sve svoje unuke. Nadam se da se svi vidimo najesen, ponovno u školi hrvatskog jezika. Amen!

John Popovich

Ja sam iz Beaver Fallsa, ali sada živim u New Brightonu. Ja učim hrvatski jezik jer su moji pradjed i prabaka bili iz Hrvatske. Pradjed Petar Popović bio je iz Domagovića, a prabaka Ana Hačko iz Gorice Svetojanske. Moj drugi pradjed Tomo Pavlinić i druga prabaka Mara Maljevac bili su iz Liplja, blizu Bosiljeva. Godine 2017. ja sam bio u Domagoviću i Bosiljevu, ali nisam znao govoriti hrvatski jezik. U srpnju ove godine ići ću u Liplje i u Gorice Svetojanske.

Robert Luketić

Rođen sam 31. prosinca 1944. u McKeesportu, Pennsylvania. Roditelji su mi bili Anna (Kolić) i Ivan Luketić. Roditelji moga oca bili su Marija (Jeling) i Roko Luketić. Roko je iz Desmerica. A roditelji moje majke bili su Janja (Pavličić) i Ivan Kolić iz sela Munjave kod Josipdola. Diplomirao sam na srednjoj školi u McKeesportu i na Sveučilištu Duquesne. U mirovini sam od 2001. godine. Učim hrvatski jezik kod Hrvatske bratske zajednice. Moji učitelji su Franjo Bertović i Dario Šako.

Rich Baich

Kad sam bio mali naša obitelj slušala je hrvatske radioprograme. Volio sam svu muziku. Ja sam plesao u kolo grupi "Sveti Rok" i pjevao u "Rodoljub Singing Society" u Johnstownu. Kad sam se preselio u Pittsburgh, plesao sam u nekoliko kulturnih grupa. Onda sam davao satove plesa drugima kroz 15 godina. Naše škole polaznik, Rob Fucich, njegov otac i majka bili su moji studenti. Također sam plesao i pjevao u ansamblu "Kumovi" iz Pittsburgha. Godine 1984. studirao sam hrvatski jezik, folklor i kulturu u Hrvatskoj matici iseljenika u Zagrebu. Bio sam u Hrvatskoj četiri puta. Ja volim našu hrvatsku kulturu.

Komentara 1

ZH
Zlatousti Hrvat
10:29 19.04.2019.

Nemojte to govoriti, odmah će se pojaviti domivinski Hrvat koji traži 'strateškog partnera'

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije