Naslovnica Priče

Dobro došli u Hrvatsku katoličku misiju Mannheim-Mosbach

Hrvatsku katoličku misiju Mosbach od njezina utemeljenja (1972.) pa sve do svoje smrti (2004.) vodio je svećenik Sarajevske nadbiskupije vlč. Dragan Čuturić
11. svibnja 2018. u 09:44 1 komentara 2843 prikaza
Foto: Adolf Polegubić; Magdalena Ferenčina
Pogledajte galeriju 1/5

Hrvatska katolička misija Mannheim-Mosbach nalazi se u pastoralnom području Baden-Württemberg II., a djeluje u sklopu Nadbiskupije Freiburg. Osnovana je 1971. godine. 

Baden-Württemberg II. Upoznajte Hrvatsku katoličku misiju Srednji Baden

Prije njezina osamostaljenja u Mannheim su pastoralno dolazili djelovati svećenici iz Ludwigshafena i Karlsruhea. Godinu dana poslije utemeljena je Hrvatska katolička misija Mosbach prije čijeg su osnutka u Mosbachu pastoralno djelovali vlč. Anton Kosina iz Ludwigshafena, vlč. Ivan Plješa iz Karlsruhea i mons. Anto Lutter iz Mannheima. Misija je obuhvaćala gradove Mosbach i Heidelberg.

U Hrvatskoj katoličkoj misiji Mannheim djelovali su svećenici Sarajevske nadbiskupije mons. dr. Anto Lutter (1971. – 1989.), vlč. Vinko Radić (1989. – 2010.), vlč. Anto Perić (2010. – 2011.), a od 2011. na njezinu je čelu vlč. Robert Ružić. 

Kao pastoralni suradnici djelovali su: Marija Krstičević (1971. – 1989.), franjevka od Bezgrešnog Začeća III. Reda sv. Franje iz Dubrovnika s. Nevenka Tadić (1990. – 1995.) i maestro Ivan Žan (1996. – 2007.) Kao pastoralna suradnica u misiji od 2007. do danas djeluje Magdalena Ferenčina. Od 2015. misijska tajnica je Ruža Đordić-Marošević.

Hrvatsku katoličku misiju Mosbach od njezina utemeljenja (1972.) pa sve do svoje smrti (2004.) vodio je svećenik Sarajevske nadbiskupije vlč. Dragan Čuturić. Nakon njegove smrti pastoralnu skrb u Mosbachu i Heidelbergu preuzeli su svećenici iz Mannheima, tako da danas u Mannheimu, Mosbachu i Heidelbergu djeluje jedinstvena Hrvatska katolička misija Mannheim-Mosbach sa sjedištem.

Mise se nedjeljom slave u crkvi sv. Alberta u Heidelbergu, u crkvi Duha Svetoga u Mannheimu i u crkvi sv. Josipa ili u crkvi sv. Julijane u Mosbachu. Vjeronauk se za sakramente prve pričesti i potvrde uči u Mannheimu i Mosbachu. U Mannheimu djeluju zborovi djece, mladih i odraslih, u Heidelbergu zbor odraslih i u Mosbachu zbor odraslih. U Mannheimu i Mosbachu je i skupina ministranata i čitača. 

U misijskoj kapeli bl. Ivana Merza (u sklopu misijskih prostorija) u Mannheimu svakog se dana slavi misa i moli krunica. Zaštitnik Hrvatske katoličke misije Mannheim-Mosbach je bl. Ivan Merz. Klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom svakog je četvrtka u kapelici bl. Ivana Merza, u crkvama u Mosbachu, Mannheimu i Heidelbergu svake prve nedjelje u mjesecu. 

U misiji djeluje i folklorna skupina "Vatreni opanci" koja je osnovana 2012., a ima dvije plesne dobne skupine – djeca od tri do 13 godina i mladi i odrasli od 14 godina pa nadalje.

U vrijeme Domovinskog rata misije su aktivno sudjelovale u prikupljanju svekolike pomoći. Zajednica ima i svoju internetsku stranicu...

U Mannheimu djeluje Hrvatska kulturna zajednica, u kojoj je bio aktivan i dugogodišnji socijalni djelatnik njemačkog Caritasa Ilija Peran. U socijalnoj službi pri njemačkom Caritasu u Mosbachu djeluje Mara Pavić.

 

Adolf Polegubić, "Dušobrižništvo za Hrvate u Njemačkoj", Hrvatski dušobrižnički ured – Niz "Diaspora croatica" knj. 24, Frankfurt am Main, 2017.

Gastarbajteri Hrvatska katolička misija Singen-Villingen okuplja 6 tisuća vjernika Pomoć U domovinu je poslala 880 tegljača u vrijednosti 50 milijuna eura Katoličke misije Duhovni život Hrvata u Freiburgu
  • BrankoZuti:

    Ajde nek tamo naši dobri svećenici pokušaju služiti misu za fašističkog zločinca Antu pavelića, nek ih financira njemački proračun, nek probaju njemačku djecu silovat i zlostavljat, nek tamo uskraćuju ženama ljudska prava pa će vidjet svijetlo dana kroz rešetke.