Croatia San Pedro

Devetorica igrača iz reprezentacije Sjedinjenih Američkih Država nastupila su za ovaj hrvatski klub

Croatia San Pedro
Foto: Sveto ime Croatia
1/9
02.11.2016.
u 09:12

Kako nogomet krajem 70-ih i početkom 80-ih postaje sve popularniji među mladim Amerikancima, a ligaška konkurencija sve jača, uprava je razmišljala o kvalitetnim pojačanjima i izvan hrvatske zajednice

Za razliku od drugih dijelova sjevernoameričkog kontinenta, gdje su u gotovo svakom većem gradu Sjedinjenih Država i Kanade postojale i djelovale organizirane hrvatske zajednice i nogometni klubovi nazvani imenom Croatia, na zapadu i jugu kontinenta nogometni klubovi ili nisu postojali ili su relativno kasno osnivani. Za to postoji više razloga.

Naime, na zapadu SAD-a, u Kaliforniji, hrvatske zajednice uglavnom su činili Hrvati s Visa, Brača i drugih dalmatinskih otoka i krajeva, koji su ova područja naselili krajem 19. i početkom 20. stoljeća. Oni i njihovi potomci vrlo brzo su se asimilirali u američko društvo, a pod utjecajem jugopropagande i neznanja o društvenim događanjima u starom kraju bili su manje-više jugoslavenski usmjereni.

U najboljem slučaju promicali su lokalni i provincijski patriotizam. Najbolji primjer za to predstavlja hrvatska zajednica San Pedra, gdje je, prema nekim informacijama, krajem prošloga stoljeća živjelo oko 30 tisuća Hrvata i njihovih potomaka, koji su se većinom nazivali "Slavima" ili "Jugoslavima".

U takvoj sredini, središtu jugoslavenstva, šezdesetih se godina manje od stotinu Hrvata otvoreno deklariralo kao Hrvati. Ali sredinom šezdesetih godina u San Pedru i gotovo u cijeloj južnoj Kaliforniji osnivali su se nogometni klubovi koji su nosili ime Croatia.

U takvom ozračju u hrvatskoj zajednici skupina Hrvata – Ante Huljev, Božo Deranja, Ivan Labar, Josip i Vinko Mardešić, Tony Blažević, Milan Dominis, Tom Nell, Ivo Knežević, Ivica Viličić, Josip i Mirko Murat te Vlatko Kolega – uz potporu drugih Hrvata u San Pedru, u sklopu Hrvatsko-američkog kluba, osnovali su 1967. nogometni klub Croat. 

Kao i većina drugih hrvatskih klubova u iseljeništvu, i NK Croat u početku je nailazio na velike poteškoće. Samo zahvaljujući ljubavi, entuzijazmu i odanosti utemeljitelja, klub je uspio prebroditi sve probleme.

Zbog manjka novca i još više zbog manjka kvalitetnih igrača, Croat je u svojoj prvoj sezoni – 1967./1968. zabilježio skroman uspjeh. Međutim, već sljedeće sezone u San Pedro iz domovine pristiže sve više mladih nacionalno svjesnih Hrvata koji ne pristupaju jugoslavenskom klubu već klubu Croat. Pod vodstvom Beze Deranje, Ive Labara, Tonyja Blaževića i Toma Nella, Croat je osvojio prvo mjesto u Drugoj ligi Los Angelesa. 

Croat je postajao sve popularniji u hrvatskoj zajednici, pristupile su mu nove igračke snage, povećalo se klupsko članstvo i sve je više navijača na utakmicama. Od 1970. do 1973., igrajući u Prvoj ligi Los Angelesa, klub je jednom postao prvak i dvaput doprvak te lige. Croat je 1970. odigrao i prijateljsku utakmicu protiv američke olimpijske reprezentacije. 

U to vrijeme klupske boje najčešće su branili Toni Marcioli, Ivo i Toni Ivčević, Ivica Kovačević, Žarko Bakoka, Đimi Naumovski, Miljenko Gotovac, Božo Deranja, Damir Ferenčin, Vlado Trgovčić, Josip Sučec, Valentino Hrboka, Idriz Spahić, Bisero Lisica i Sergio Gobo.

U razdoblju 1970. do 1973., kada je klub postigao najveće sportske uspjehe, najodgovorniji ljudi kluba bili su Toni Marcoli, Tony Blažević, Miljenko Gotovac i Valentino Hrboka.

Nakon što je 1974. Croat završio sezonu u sredini tablice, uprava i članstvo s većim su ambicijama ušli u sljedeću sezonu i Croat je osvojio prvo mjesto bez ijednog poraza!

Ne umanjujući veliko odricanje drugih članova uprave te trenera i igrača, treba istaknuti da je najveći teret pao na leđa Frane Kurtovića, Tonija Blaževića, Miljenka Gotovca i Valentina Hrbgoka. Oni su, uz veliku pomoć Ranka Primorca, koji je u Croat San Pedro stigao iz Chicaga, vodili klub od 1976. do 1980. U tom razdoblju klub je osvojio drugo mjesto i tri puta izgubio finalne utakmice na turniru hrvatskih klubova zapada SAD-a. 

Kako nogomet krajem 70-ih i početkom 80-ih postaje sve popularniji među mladim Amerikancima, a ligaška konkurencija sve jača, uprava je razmišljala o kvalitetnim pojačanjima i izvan hrvatske zajednice.

Zbog reputacije koju je Croat stekao i sportskih uspjeha, osobito nakon 1980., vodstvo kluba nije imalo većih problema pri dovođenju pojačanja. O kakvim je igračima bila riječ, najbolje svjedoči podatak da je uz Hrvata Antu Ražova osam igrača Croata igralo za reprezentaciju Sjedinjenih Država: Cobi Jones, Paul Krampe, Eddie Lewis, Martin Vasquez, Michael Cillins, Steve Singleman, Joey Kirk i Dave Vanole.

Osim njih, crveno-bijelo-plavi dres Croata s ponosom je nosilo još 14 igrača koji su nastupili za nacionalne selekcije svojih zemalja: Alejo Escos – Argentina, Rildo Menezes – Brazil, Monty Reeves – Liberija, Ivica Šurjak – Jugoslavija, Oswaldo Monroy – Meksiko, Irakli Icheishvili – Gruzija, Amir Darabi – Iran, Jorge Mason – Paragvaj, Dan Mason – Škotska, Mike Murphy – Irska, Jens Knudsen – Danska, Diedar Hochmeier – Njemačka, Andronik Kathrian – Armenija.

Igrači, vjerni pristaše kluba i ambiciozna uprava nisu željeli živjeti na lovorikama tih uspjeha. Sve su činili da ostvare nove pobjede i osvoje nove titule.

Tako smo u sportskom listu Soccer Match, u članku pod naslovom "Croat tijesno pobijedio Juventus, osvojio GLASL", uz ostalo mogli pročitati: "San Pedro Croat pobjednik je dvaju CSA – južnodržavnih otvorenih kupova. Osvojenoj tituli državnoga prvaka i Budweiser Cupa u četrnaest mjeseci dodao je i titulu prvaka Velike lige Los Angelesa: u finalnoj utakmici na igralištu Daniels u produžetku je s 2:1 porazio momčad Juventusa. U play-offu, u kojem je nastupilo osam klubova, prva četiri tima dobila su po četiri tisuće američkih dolara od kalifornijskog nogometnog saveza: San Pedro Croat, Juventus, Inter Americans i San Pedro Jugoslaveni". 

U istom članku stoji: "Igrač Croata Jens-Ole Knudsen postigao je dva gola i na taj način pridonio tome da San Pedrov klub prvi put osvoji titulu prvaka. Danski napadač postigao je gol u 81. minuti i izgledalo je da je osigurao pobjedu u vrlo teškoj utakmici, ali Juventusov veznjak Richard Torres izjednačio je rezultat samo trideset sekundi kasnije, što je dovelo do produžetka. Knudsen je opet postigao gol, u osmoj minuti prvoga produžetka". 

"Pobijedila je najbolja momčad", izjavio je trener Croata Stanko Bilaver. "Mi smo bili bez četvorice standardnih igrača, ali smo nadoknadili taj hendikep. Pobjedom nad Juventusom dokazali smo da nismo tim od tri-četiri igrača, nego od jedanaest".

Uz spomenute titule prvaka i osvojene kupove, Croat je u svojoj bogatoj povijesti osvojio prvo mjesto lige Greater Los Angeles Soccer i Kup Kalifornije – 1988., 1989. i 1990. godine. Osvojio je i prvo mjesto lige Golden West Soccer 1991., 1993., 1995., 1996. i 1998. te drugo mjesto 1992. i 1997.

Uz prvenstvo, Croat je 1996. osvojio i Kup Kalifornije. Igrajući u ligi Los Angeles Municipal (gradska liga), Croat je 2000. osvojio prvo mjesto, a u sezonama 2001. – 2004. čini to isto bez ijednog poraza! U tom razdoblju četiri je puta dospio do finala Kupa Kalifornije, ali je svaki put izgubio: 1999., 2001., 2003. i 2004.

Vrlo je nezahvalno isticati pojedince, igrače, trenere ili članove uprava koji su u bogatoj klupskoj povijesti najviše pridonijeli uspjesima kluba. Ali svakako su teret kluba najviše nosili Gotovac i Božo Deronja. Njih spominje i Daily Newspaper od 29. svibnja 2004.: "Gotovac je s Božom Deronjom osnovao momčad San Pedro 1967. kako bi ujedinili hrvatsku zajednicu. U to su vrijeme mnoge nacionalnosti imale svoj vlastiti tim". 

Svakako treba spomenuti i dugogodišnjega trenera Stanka Bilavera. U istom listu navodi se kako se hrvatski trener nogometu posvetio posljednjih dvadeset godina. List ističe kako Bilaver nikad nije ni pomišljao da bude trener, više je "užicao" da igra nogomet. Međutim, sve se promijenilo kad se ozlijedio u nesreći i bio prisiljen prestati igrati. Ali njegova ljubav prema nogometu i odlučnost da bude aktivan u klubu dovele su ga među trenere.

Nakon više od dvadeset godina, koje je proveo na vrhu kluba, uspio je osvojiti 15 titula prvaka u najjačoj poluprofesionalnoj ligi Los Angelesa i ostvario je mnogo drugih uspjeha. 

Na kraju, vrlo je važno istaknuti kako je NK Croat bio glavni inicijator osnivanja hrvatskih nogometnih turnira za zapadnu obalu SAD-a, da je tim odigrao velik broj utakmica protiv vrhunskih klubova iz velikoga broja država, ponajviše iz Južne Amerike – naročito Meksika. Brojni članci o klubu na španjolskom jeziku mogli bi stati u podeblju knjigu. Nakon uspostave slobodne Republike Hrvatske, Croat je 1993. ugostio momčad Zadra. U prijateljskoj utakmici Zadar je pobijedio s rezultatom 2:1.

Iako danas postoje državne institucije i diplomatska predstavništva koja državu Hrvatsku predstavljaju u inozemstvu, nedvojbeno je da Croat svojim djelovanjem i dalje uspješno i dostojanstveno promiče hrvatsko ime u tom dijelu svijeta.

Komentara 3

VB
visnja.b.
13:20 03.11.2016.

Voditelj "Hrvatskog centra za strategijska istraživanja"?!? WTF?!? Hoće reći da mi od poreza plaćamo ovakve prispodobe. Strava!

FR
fraca
13:30 03.11.2016.

Proud Croats! :-)

JZ
jzelandon
19:30 02.11.2016.

Meni su genijalni ovi tekstovi o ustaskoj emigraciji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije