Naslovnica Priče

Danas upoznajemo Hrvatsku katoličku misiju Bielefeld

U misiji djeluje mješovita pjevačka skupina. Liturgijsko pjevanje na orguljama prati Marina Mraz. Tu je i tamburaška skupina djece i mladih
05. listopada 2018. u 00:06 0 komentara 567 prikaza
Foto: Adolf Polegubić
Pogledajte galeriju 1/6

Hrvatska katolička misija Bielefeld nalazi se u pastoralnom području Sjeverna Rajna i Vestfalija, a djeluje u sklopu Nadbiskupije Paderborn. Osnovana je 1. studenoga 1971. godine i danas broji više od 3500 vjernika. 

Četiri tisuće vjernika Hrvatska katolička misija Dortmund od 1972. do danas

Vlč. Josip Strujić, svećenik Splitsko-makarske nadbiskupije, došao je 1964. godine na područje nadbiskupije Paderborn i smjestio se u Dortmundu odakle je pastoralno posluživao Hrvate katolike u okolnim mjestima. Također je povremeno vodio brigu i o našim ljudima u Bielefeldu. 

Od početka samostalnog djelovanja misije (1971.) pa do 23. rujna 2018. njezin je voditelj bio vlč. Slavko Rako, svećenik Splitsko-makarske nadbiskupije, kada je na mjesto novog voditelja misije došao vlč. Josip Karas, svećenik Sisačke biskupije. U misiji je od 15. listopada 1980. do kraja 2014. djelovala pastoralna suradnica Marica Mraz. Od 2015. dužnost je preuzela Marina Mraz koja je od 2008. do 2014. u misiji djelovala kao tajnica. 

Služba Božja slavila se 25 godina u crkvi sv. Josipa u Bielefeldu, a od 1. studenoga 1997. misna i druga slavlja služe se u crkvi Marije Kraljice u Bielefeldu. Tu njemačku župu vodi hrvatski svećenik vlč. Blaž Kovač koji povremeno pomaže i Hrvatima u pastoralu.

Danas se mise služe nedjeljom i blagdanom u crkvi Marije Kraljice u Bielefeldu; u Paderbornu u kapucinskoj crkvi serafskog oca sv. Franje u sklopu Kuće susreta nadbiskupije Paderborn Liborianum; svake prve nedjelje u mjesecu u crkvi sv. Mihaela u Versmoldu te prema dogovoru. Euharistijska slavlja služe se po potrebi i subotom u Bielefeldu, a katkad po potrebi i u okolnim mjestima. Utorkom i četvrtkom misa je na rasporedu u Bielefeldu. 

Hrvatska katolička misija Essen Utočište za hrvatske emigrante koji su pobjegli od progona i zatvora

Srijedom se ovdje okupi skupina starijih osoba na molitvu i razgovor. Četvrtkom navečer u misijskim se prostorijama nakon mise održava molitveni i pjevački skup s meditacijom i vježbanjem liturgijskih pjesama. Tom molitvenom skupu u misiji daje se velika važnost.

U misiji djeluje mješovita pjevačka skupina. Liturgijsko pjevanje na orguljama prati Marina Mraz. Tu je i tamburaška skupina djece i mladih. Aktivna je i folklorna skupina u kojoj su angažirana djeca i mladi. Vjeronauk se održava petkom i subotom kao priprava za prvu pričest i potvrdu. 

Vjeronaučna pouka u Paderbornu i u Versmoldu održava se prema dogovoru. Uz pastoralnu skrb vjernicima se pomaže i na druge načine, kao i u svakodnevnim konkretnim problemima povezanima s poslom, socijalnim uredom, posjetom liječnicima, bolnicama i sl. Posebno težište pastoralnog rada u misiji povezano je s radom s djecom i mladima. To se posebno ostvaruje radom u tri skupine. U prvoj skupini su djeca do deset godina (prvopričesnici); u drugoj do 15 godina (krizmanici), a u trećoj su mladi nakon sakramenta potvrde. Cilj takvog rada je usmjeren prema zajedništvu mladih u zajednici, ali i Katoličkoj Crkvi uopće. 

40 godina putovanja Hrvatska katolička misije Siegen dom je 1200 Hrvata katolika

Uz rad s mladima radi se i s odraslima i starijim osobama. Pastoralno osoblje posjećuje obitelji, bolesnike u bolnicama, prognanike te naše ljude u zatvoru. Rad s obiteljima često je povezan s redovitim posjetima, posebno obiteljima s djecom i mladima, te onima s određenim životnim problemima. I stariji su uključeni u život zajednice. U misiji važnu ulogu imaju i hodočašća. Redovito svake godine na Duhovski ponedjeljak vjernici hodočaste u Neviges i druga svetišta. Tijekom praznika i godišnjeg odmora posjećuju i druga svetišta u domovini ili izvan nje.

Vodi se briga i o suradnji s njemačkim župama. To se odnosi posebno na misna slavlja u Bielefeldu, Paderbornu i Versmoldu. Vjernici iz misije sudjeluju i u zajedničkoj Tijelovskoj procesiji u Bielefeldu s njemačkim vjernicima. Sudjeluju i na župnom
slavlju njemačke župe Marije Kraljice u Bielefeldu. 

U okviru tjedna za strance slavila se zajednička misa s njemačkim zajednicama na području misije. Posebno su važna dvojezična misna slavlja kojima pribiva veliki broj vjernika. U misiji se održava proslava Nikolinja, božićno slavlje, poklade i Majčin dan. Pastoralno osoblje redovito se odaziva na susrete s predstavnicima njemačke Crkve u Paderbornskoj nadbiskupiji. 

U crkvenim aktivnostima surađuju vjernici iz misije i njemački vjernici. Misija je posebno zauzeto djelovala na karitativnom planu u vrijeme Domovinskog rata. Vlč. Rako nastoji biti spona između Splitsko-makarske i Paderbornske nadbiskupije koja na razne načine pomaže Splitsko-makarsku nadbiskupiju. 

Osnovana 1972. Predstavljamo Hrvatsku katoličku misiju Wuppertal koja ima 3500 Hrvata katolika

Na području misije djelovao je socijalni radnik Ante Crnjak koji je uvijek bio pri ruci našim ljudima. Ovdje se održavaju i konzularni dani.

 

Adolf Polegubić, "Dušobrižništvo za Hrvate u Njemačkoj", Hrvatski dušobrižnički ured – Niz "Diaspora croatica" knj. 24, Frankfurt am Main, 2017.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.