Četiri tisuće vjernika

Hrvatska katolička misija Dortmund od 1972. do danas

Foto: Adolf Polegubić
1/6
28.09.2018.
u 08:48

U misiji se organiziraju i predavanja, a djeluje i dobro organizirana Info-grupa koja pomaže novopridošlim Hrvatima

Hrvatska katolička misija Dortmund nalazi se u pastoralnom području Sjeverna Rajna i Vestfalija, a djeluje u sklopu Nadbiskupije Paderborn. Osnovana je 1972. i danas broji oko četiri tisuće vjernika. 

Hrvatska pastva na području Dortmunda počinje radom vlč. Rafaela Medića, vlč. Ivana Bagarića te ponajviše radom vlč. Josipa Suknera, svećenika Zagrebačke nadbiskupije koji je u Dortmundu djelovao do 1966. godine. Nakon njega pastoralnu dužnost u misiji do danas vode svećenici Splitsko-makarske nadbiskupije. Nakon vlč. Suknera dužnost je preuzeo vlč. Josip Strujić. 

Vlč. Luka Vuco u Dortmund je došao 1972. kada je i osnovana misija i kada je počeo sustavni pastoralni rad. On je djelovao do 1. srpnja 1978. Naslijedio ga je vlč. Zdravko Čulić koji je misiju vodio do 2006. nakon kojeg je dužnost preuzeo vlč. Zrinko Brković. Od 1982. u misiji je pastoralna suradnica Kata Djaković.

Mise se služe svake nedjelje, subote, zapovjednog blagdana i prvog četvrtka u mjesecu u crkvi sv. Apostola u Dortmundu i svake nedjelje u crkvi sv. Ante u Lippstadtu. Prvi četvrtak u mjesecu prigoda je za ispovijed i euharistijsko klanjanje u Dortmundu, a na prvi petak u mjesecu u Lippsatdtu. 

Vjeronaučna pouka redovito se organizira za učenike od 1. do 8. razreda i za starije. Djeca i mladi pripremaju se za sakramente prve pričesti i krizme. U misiji djeluje misijsko vijeće, skupina čitača, ministrantska skupina, biblijska zajednica, a njeguje se i
koralno i liturgijsko pjevanje. Aktivna je i tamburaška skupina. Misija organizira hodočašća u Kevelaer, Neviges i Lurd. Tu su i godišnja hodočašća (tri dana zrakoplovom) u proljeće u Padovu, na početku ljeta u Rim te na jesen u Istanbul. 

Misija organizira prigodna slavlja za blagdan sv. Nikole i Majčin dan. Posebna briga vodi se za pripremanje vjernika za sakrament braka, o bolesnicima koje se posjećuje kod kuće ili u bolnicama. U misiji se organiziraju i predavanja, a djeluje i dobro organizirana Info-grupa koja pomaže novopridošlim Hrvatima. 

Tu je i skupina mladih zauzetih na humanitarnom području. Između ostalog, već su poslani bolnički kreveti i oprema Hrvatskom Caritasu. U misiji djeluje i škola slikanja koju vodi akademski umjetnik te škola te-kvon-doa. Aktivnosti su besplatne. Ovdje se nalazi i Hrvatski nogometni klub "Zagreb 1975". Misija ima i svoju internetsku stranicu... 

 

Adolf Polegubić, "Dušobrižništvo za Hrvate u Njemačkoj", Hrvatski dušobrižnički ured – Niz "Diaspora croatica" knj. 24, Frankfurt am Main, 2017.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije