Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Hrvatska bratska zajednica u Vukovar šalje 25 tisuća dolara

Godišnje zasjedanje Glavne uprave Hrvatske bratske zajednice u Americi održano je protekli tjedan u Pittsburghu
07. svibnja 2016. u 18:37 1 komentara 966 prikaza
Hrvatska bratska zajednica
Foto: Franjo Bertović
Pogledajte galeriju 1/2

Članovi Uprave pregledali su izvješća o jednogodišnjem poslovanju te dogovorili strategiju za daljnji razvoj ove najstarije, najveće i poslovno najuspješnije organizacije Hrvata u svijetu. 

Potvrđeni su posebno dobri financijski rezultati unatoč poremećajima svjetskog gospodarstva i nešto drugačijih životnih uvjeta mlađih generacija. 

Pozornost je skrenuta na nova tehnološka dostignuća s ciljem brže i jednostavnije komunikacije cijelog članstva, posebno u području uplata naknada za životno osiguranje, elektronske dostave Zajedničara te korištenja službenih obrazaca i drugih informacija. Mnogu su istaknuli važnost društvenih mreža i internetske stranice.

Glavi odbor pohvalio je novoutemeljeni "Prvi nogometni kup HBZ-a" koji će se održati od 10. do 12. lipnja u središtu Pittsburgha.

A već 14. i 15. svibnja u Youngstownu je najavljen 82. godišnji kuglački turnir Ohio. Uslijedit će 41. natjecanje u golfu koje se priprema za 3. i 4. lipnja u mjestu Clymer, državi New York.

Raspravljalo se i o održavanju 50. Tamburaškog festivala mladeži HBZ-a od 1. do 4. srpnja u Chicagu te 30. Odraslog tamburaškog festivala u Pittsburghu, početkom studenog. Na odraslom TamFestu nastupit će i Zagrebački folklorni ansambl pod ravnanjem Andrije Ivančana.  

Odlučeno je da se sljedeća, 25. Nacionalna konvencija HBZ-a, također održi u Pittsburghu i tim povodom obilježi 125. obljetnica postojanja zajednice.  

Uz mnoge usvojene rezolucije, glavni odbornici su odobrili 25 tisuća američkih dolara za obnovu vodotornja u Vukovaru, gradu heroju i spomen obilježju Domovinskog rata. 

Ratne strahote 1996. u pratnji UN-a posjetili su pok. Bernard Luketich i današnji predsjednik Edward W. Pazo.

Prije nekoliko godina Hrvatska bratska zajednica pomogla je pri obnovi crkve sv. Filipa i Jakova. 

Gotovo svi odbornici odmah su priložili i osobni dar te izrazili nadu da će se ovoj akciji odazvati i drugi članovi, prijatelji zajednice, ali i mnogi Hrvati u iseljeništvu. 

Novčana sredstva prikupljat će se do kraja rujna.

>> Američki Hrvati žele financirati obnovu vukovarskog vodotornja

  • Avatar Josip M
    Josip M:

    Svaka čast Hrvatskoj bratskoj zajednici za ovako uzorni financiski doprinos gradu Vukovaru,.Kako bi se taj novac čim djelotvornije trošio.Upravo mi idu neka razmišljanja po glavi.Bilo bi također hvale vrijedno da se u taj posao uključe,osim iseljeništva i društvene i gospodarske ... prikaži još! radne dobrovoljne domovinske inicijative.Kako bi svi zajedno društveno i pojedinačno pridonjeli,čim djelotvornije razvoju grada,kojeg svi nosimo sa posebnim osjećajem u našim srcima.