Moja Hrvatska
Naslovnica Priče

Na današnji dan ubijen je najkarizmatičniji borac iz hrvatske dijaspore

Dana 16. listopada 1978. iz zasjede ga je ubio plaćeni ubojica "Službe državne bezbednosti", zloglasne jugoslavenske tajne policije
07. veljače 2018. u 10:17 0 komentara 3834 prikaza
Bruno Bušić
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/11

Ante Bruno Bušić bio je publicist, povjesničar, domoljub, zagovornik demokratske, suverene i slobodne Hrvatske u komunističkoj Jugoslaviji te politički vođa hrvatske emigracije koji je tamo i ubijen od jugoslavenske tajne službe. 

Zvonko Bušić Zvonko Bušić Sjećanje na prijatelja na dan kada je otišao

Od najmlađih dana pokazivao je rodoljubno-revolucionarne ideale i dolazio u sukob s tadašnjim vlastima. Maturirao je 1960. godine u gimnaziji u Splitu, a potom je upisao filozofiju i francuski na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, no brzo se ispisao i upisao na Ekonomski fakultet. Diplomirao je 1964. na temu: Moral i socijalizam. 

Sredinom šezdesetih godina prošlog stoljeća u hrvatskoj je javnosti, a posebno izvan domovine, došao do izražaja svojim novinarskim djelovanjem, kada je otvoreno progovorio o društveno-političkoj i gospodarskoj stvarnosti hrvatskoga naroda u totalitarnoj jugoslavenskoj državnoj zajednici. 

Godine 1965. zapošljava se u Institutu za historiju radničkog pokreta Hrvatske koji je vodio dr. Franjo Tuđman. Nakon niza zapaženih istraživanja dolazi u sukob s vlastima, završava na sudu i ostaje bez posla u domovini. 

Pet godina poslije odlazi u Pariz, gdje stupa u vezu s francuskim književnikom Pierrom Emmanuelom, članom francuske Akademije i tadašnjim predsjednikom PEN-Cluba, koji je Bušiću dodijelio stipendiju za učenje francuskog jezika. Nakon toga novčano mu oko studija pomaže i francuski filozof i pisac Gabrielle Marcel.  

Svojim političko-programatskim radom u emigraciji i iseljeništvu postao je jedan od najpoznatijih zagovornika hrvatske nacionalne slobode revolucionarnim putem. Također se zalagao za nacionalnu pomirbu Hrvata, bez obzira na kojoj su se strani našli tijekom Drugog svjetskog rata. Svojom karizmom postao je jedan od najupečatljivijih i najomiljenijih boraca za samostalnu i slobodnu Hrvatsku. 

Dana 16. listopada 1978. iz zasjede ga je ubio plaćeni ubojica "Službe državne bezbednosti", zloglasne jugoslavenske tajne policije. Pokopan je na pariškom groblju Père-Lachaise, a na nadgrobnoj ploči bili su uklesani Cesarićevi stihovi iz pjesme Trubač sa Seine na hrvatskom i francuskom jeziku. 

Na obljetnicu smrti 1999. kosti su mu prenesene u Hrvatsku i pokopane na zagrebačkom Mirogoju.

 

Hrvatski velikani, Večernji list, Zagreb, 2014.

Pula Veli Ježenj, 1812. – Trst, 1882. Veliki zaštitnik i preporoditelj hrvatske Istre Janko Drašković Zagreb, 1770. – Radgona, Štajerska, 1856. Upoznajte autora najcjelovitijeg i najzrelijeg hrvatskog političkog programa Pavao Ritter Vitezović Senj, 1652. – Beč, 1713. Od preteče Hrvatskog narodnog preporoda do života na rubu siromaštva
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.