VEČERNJAKOVA DOMOVNICA

Zlatko Dalić najpopularniji Hrvat među iseljenicima

Večernjakova domovnica
Foto: Zvonko Bosnić
1/5
23.03.2019.
u 23:01

Trinaesta po redu Večernjakova domovnica okupila je oko 500 uzvanika iz cijele Europe, a bili su prisutni i brojni gosti iz Hrvatske poput Milijana Brkića i nuncija Nikole Eterovića.

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić najpopularniji je Hrvat među iseljenicima. To su sinoć u Bad Homburgu odlučili čitatelji inozemnog izdanja Večernjeg lista koji su hrvatskom izborniku dodjelili Večernjakovu domovnicu za osobu godine. Zbog večerašnje utakmice u Mađarskoj izbornik Dalić nije mogao biti među hrvatskim iseljenicima u Bad Homburgu pa je umjesto njega prizanje primio Pero Šarić iz Hrvatskog nogometnog saveza.

Ovogodišnja, 13. po redu Večernjakova domovnica, okupila je oko 500 uzvanika iz cijele Europe, a najznačajnijem skupu hrvatskih iseljenika u Njemačkoj prisustvovali su i brojni gosti iz Hrvatske - potpredsjednik Sabora RH Milijan Brkić, nuncij Nikola Eterović, državna tajnica Ministarstva vanjskih i europskih poslova Zdravka Bušić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Domovine Zvonko Milas, veleposlanik RH u Njemačkoj dr. Gordan Grlić-Radman, izaslanica gradonačelnika Zagreba Katarina Milković i još brojni gradonačelnici i župani. Hrvatske goste u Bad Homburgu pozdravio je i domaćin gradonačelnik Alexander Hetjes, a svečanosti su nazočili znanstvenik Ivan Đikić i zastupnik u Bundestagu Josip Juratović.

Osim osobe godine u iseljeništvu, još su u sedam kategorija čitatelji inozemnog izdanja Večernjeg lista i članovi žirija dodjelili Domovnice. Najpopularniji spotaš među iseljenicima ove je godine Andrej Kramarić. Njega su izbrali čitatelji, a žiri je nagradu za sportaša godine dodijelio Marku Katiću, hokejašu njemačkog prvoligaša Adler Mannheima. Nogometni klub Croatia iz Njemačke najpopularnija je amaterska momčad u iseljeništvu, a posebnu Večernjakovu domovnicu dobili su nogometni klubovi Croatia iz Karlsruhea i Croatia iz Züricha koji ove godine slave 50 godina djelovanja. Posebno priznanje dobili su i mladi nogometaši Croatie iz Mülheima zbog toga što kao jedini hrvatski klub igraju u Bundesligi.

Vjerana Ježeka, glazbenika iz Münchena čitatelji su izabrali za najpopularnijeg glazbenika u iseljeništvu, a žiri je istu nagradu dodijelio Heleni Mamich, sopranistici iz Berlina. A za Tonija Gojanovića iz Aachena, žiri i čitatelji bili su jednoglasni i dodjelili mu Domovnicu za najpopularnijeg glumca u tuđini.

Domovnicu za showbizz od čitatelja dobila je Tanja Pejić koja je sudjelovala u showu njemačkog RTL-a TV Köchin, a žiri je nagradu u toj kategoriji dao Tihani Babij, manekenki iz Beča.

Najznačajniji događaj godine u iseljeništvu je po izboru čitatelja Hercegovačka večer Hrvatske zajednice u Stuttgartu, a po žiriju to je Skup hrvatskih gospodarstvenika u Düsseldorfu. Austrijsko društvo za kroatistiku iz Beča je po ocjeni čitatelja inozemnog Večernjaka najuspješnija hrvatska udruga u iseljeništvu, a takvo priznanje žiri Večernjakove domovnice dao je i Hrvatskoj akedemskoj zajednici u Beču.

Osim mnoštva nagrada koje su primili najuspješniji i najpopularniji sunarodnjaci među iseljenicima, sinoć se u Bad Homburgu dobor zabavljalo i jelo. Goste je zabavljala Elevil Novak, operna primadona Državne opere u Berlinu, koja je u duetu s Marko Pecotićem izvela duet "Neka cijeli ovaj svijet", pjesmu iz najpopularnijeg hrvatskog mjuzikla Jalta, Jalta. Prvi put na Domovnici nastupio je glazbeni duo "Bow vs Plectrum" iz Koprivnice kojeg čine Tihomir Hosjak na kontrabasu i Filip Novosel na tamburi. Iz Vukovara u Bad Homburg došao je pjevač i hrvatski branitelj Branko Čulić, poznat po pjesmi "Tiho teci Dunave". A goste su zabavljali dubrovački glazbeni i bračni duo Paula i Đelo Jusić mlađi, te tamburaški sastav Alkari iz Zuricha. Večernjakovu domovnicu u Kongresnoj dvorani u Bad Homburgu vodio je voditelji dvojac Frane Ridjan, televizijski voditelj iz Zagreba, i Davorka Tovilo, jedna od poznatijih Hrvatica u iseljeništvu.

Pogledajte kako je mladi franjevac u Chicagu predstavio hrvatsku župu

Komentara 1

Avatar Ivan Ivic
Ivan Ivic
02:47 24.03.2019.

Bravo, odličan članak. Navedeno je ono najvažnije iz ovog grandioznog događaja koji godinama okuplja hrvatsko iseljeništvo. Teško je u jednom ovakvom prilogu navesti sve pojedinosti, ali najvažniji detalji su tu. Sljedećih dana, kad se slegnu dojmovi bit će još zanimljivog materijala. Po mom mišljenju, najveća vrijednost Domovnice je u tome da ekipa koja to vodi i priprema “iskopa” neke Hrvate koji su vrlo uspješni, a potpuno su nepoznati za hrvatsku javnost u domovini. Svake godine isplivaju neke nove operne pjevačice, glumci, sportaši, režiseri... i pokazuju koliko je jaka i povezana globalna Hrvatska.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije