Skijaško natjecanje HBZ-a

Zimski susreti američkih Hrvata u Pennsylvaniji: Ovdje se ništa ne događa bez tamburice

SkiFest HBZ-a
Foto: Franjo Bertović
1/7
08.02.2017.
u 10:47

Zabavio nas je tamburaški sastav "Zabava" iz Pittsburgha. Ime nije slučajno odabrano. Bili su odlični. Uz tambure se čula i harmonika, što doista u glazbu unosi mladenački ritam

Dok su se ekipe američkog nogometa pripremale za Super Bowl u Houstonu, na padinama Laurel Highlandsa u Pennsylvaniji održano je skijaško natjecanje Hrvatske bratske zajednice. 

Veliki broj ljubitelja zimskih sportova doputovalo je iz susjednih država – Ohija, New Yorka, New Jerseyja i Zapadne  Virginije, ali i sjevernog dijela, kao što je Wisconsin te kanadske provincije Ontarija i sjeveroistočnog Massachusettsa. 

Skijaši i borderi naučeni su na duža putovanja, a čini se da to ni ovoga puta nije bio problem. 

Ovakve zimske susrete Hrvatska bratska zajednica održava od 1971. i gotovo uvijek su dobro posjećeni.

Malo je drugih fraternalističkih organizacija na američkom kontinentu, ali i u svijetu, koje se mogu pohvaliti zimskim susretima mladih i odraslih. 

A to je doista lijepo vidjeti i doživjeti, bilo na padinama planinskog lanca Laurel ili u dvorani za slavlja gdje se proglašavaju pobjednici i dodjeljuju nagrade. 

Vikend gotovo uvijek započinje okupljanjem u petak poslijepodne, a subota je dan natjecanja. 

Naravno, ništa se ne događa bez pjesme. Ovoga puta zabavio nas je tamburaški sastav "Zabava" iz Pittsburgha. Ime nije slučajno odabrano. Bili su odlični. Uz tambure se čula i harmonika, što doista u glazbu unosi mladenački ritam. 

Organizatori su se pobrinuli da navečer bude služena i sveta misa koju je predvodio prijatelj HBZ-a, vlč. Pierre Falkenhan. On se u javnosti voli predstaviti kao "usvojeni Hrvat".

U nedjelju se uvijek vraćamo kućama da bismo gledali "Super Bowl" jer to se ovdje ne propušta. 

Prijenos se može pratiti u klubovima, barovima ili u privatnim kućama i velike su pripreme za praćenje te oštre "muške igre".

Već nekoliko godina nama, Hrvatima, godi činjenica da je glavni trener Bill Belichick svoje Patriote (New England Patriots) ponovno doveo u finale i ispisao dodatnu stranicu povijesti. Bill ne krije da mu je glavni uzor bio njegov otac Steve. 

Dakle, američki nogomet je u obitelji Ivana Biličića i Marije Barković, podrijetlom iz okolice Karlovca (Draganići), uvijek imao važnu ulogu. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije