Užitak je obostran

Kordunaško prelo u Clevelandu: Otima se zaboravu i prenosi na nove generacije

Prelo u Clevelandu
Foto: Franjo Bertović
1/6
27.01.2017.
u 09:55

Stariji se još uvijek prisjećaju tih dobrih običaja, a mlađi rado slušaju zanimljive priče i prenose ih na pozornicu

Kordunaško prelo održava se već desetak godina u doista lijepom Hrvatskom domu "Kardinal A. Stepinac" u Clevelandu, u državi Ohio. Riječ je o tradicionalnom običaju okupljanja mladeži i odraslih na selu... 

"U ovom gradu otima se zaboravu i prenosi na nove generacije. Dio je to hrvatskog kulturnog blaga koje treba očuvati", rekla je Kata Stepić, predsjednica i voditeljica Kulturno-umjetničkog društva "Zvuci domovine Hrvata Korduna".  

Prelo je bilo jedna od seoskih žila kucavica, na kojem se radilo, učilo, družilo i veselilo u jesenskim i dugim zimskim noćima. 

U obiteljskoj kući, uz vatru i okupljene ukućane, susjede i prijatelje, poslovi su se lakše odrađivali, a veselju nije bilo kraja. Sve se završavalo s pjesmom, kolom i tamburicom.

Stariji se još uvijek prisjećaju tih dobrih običaja, a mlađi rado slušaju zanimljive priče i prenose ih na pozornicu. Užitak je obostran. I to je dobro. 

Mislim da je ovo jedan od načina kako mlade možemo približiti i zainteresirati. I udaljiti od iPhonea!

U Clevelandu su napravili korak više. Cjelovečernji program posvetili su članici hrvatske zajednice Barbari Turković koja je nedavno, iznenada i vrlo mlada preminula. 

Izveli su jednu vrlo zanimljivu ljubavnu priču kroz igrokaz "Čobanica". Scenarij je bio vrlo dobro pripremljen, uz posebnu opremu na pozornici, ozvučenje i tehničku pripremu. 

A glumci su bili sjajni. Puni ljubavi i talenta.

Radnja se događa na jednom od obližnjih brežuljaka koji okružuju Cetingrad, tijekom čuvanja stada ovaca. 

Uz kratku ljubavnu priču s pašnjaka, susret sa seljanima koji odlaze na tržnicu zbog kupnje i prodaje, ali i drugih potreba, gledatelja scenarij odvodi u prošlost i tjera na smijeh. A sve završava s tamburaškom pjesmom i kolom.

Gosti prela bili su članovi KUD-a "Kraljica Katarina" također iz Clevelanda, čuvari kulture i pučkih običaja Hrvata iz susjedne Bosne i Hercegovine. 

Ova skupina "novijih doseljenika" brzo se organizirala po svom dolasku u Ameriku i uključila u domaće aktivnosti.

Već godinama održavaju dobru suradnju sa "Zvucima domovine Hrvata s Korduna", ali i brojnim kulturno-umjetničkim društvima koja djeluju u gradu.

Uz spomenuta kulturno-umjetnička društva, Cleveland se ponosi i drugim udrugama, kao što su American Zagreb Jr. Tamburitzans, Cleveland Junior Tamburitzans, Odrasli tamburaški i pjevački zbor "Žumberčani" te Odrasla folklorna i tamburaška skupina "Zelena polja". 

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije