Naslovnica Vijesti

Veliki tamburaški spektakl u Pittsburghu

Hrvatska se iseljenička mladež naplesala i kola naigrala. Bila je to prava domaća fešta koja će se još dugo prepričavati i pamtiti
10. studenoga 2016. u 12:13 1 komentara 2140 prikaza
TamFest
Foto: Franjo Bertović
Pogledajte galeriju 1/6

Trideseti odrasli tamburaški festival Hrvatske bratske zajednice održan je od 4. do 6. studenoga. Ovaj jubilej proslavljen je doista radno i svečano.

Na TamFestu su nastupila 33 kulturno-umjetnička društva iz Sjedinjenih Američkih Država, Kanade i domovine Hrvatske. 

Više od 800 tamburaša i folkloraša popelo se na festivalsku pozornicu slaveći kulturnu baštinu svoga hrvatskog roda. 

Zadivljuje i činjenica da je dvorana za vrijeme ovog trodnevnog slavlja bila dupkom puna, što nedvojbeno upućuje na ljubav našeg naroda prema tamburici, hrvatskoj riječi i pjesmi. Hrvatski pučki običaji duboko su ukorijenjeni u generacije američkih i kanadskih Hrvata te njihove prijatelje. 

Pozornica, dvorana i predvorje odzvanjali su divnim zvukovima tamburice i hrvatskim pjesmama. 

Svečanosti i proslavi jubileja pridonio je, uz "domaće" tamburaše i folkloraše, Zagrebački folklorni ansambl dr. Ivana Ivančana. 

Naime, ovaj glasoviti ansambl pod vodstvom Duška Janjatovića i novinara – voditelja HRT-a Frane Ridjana nalazi se na turneji u Sjedinjenim Američkim Državama. Prihvatili su poziv svojih dugogodišnjih prijatelja iz Hrvatske bratske zajednice da dođu na TamFest i uveličaju ovo slavlje tridesete obljetnice. 

Nastupili su u subotu i nedjelju na festivalu te pjesmom "Ave Maria" pridonijeli lijepoj završnici koncelebrirane mise koja je slavljena u nedjelju ujutro. Impresionirala je mladost ansambla, tehnička razina izvedbi te divna koreografija i zvuci tamburice. 

Naši gosti iz Zagreba u ponedjeljak su posjetili i Glavni ured HBZ-a, razgledali muzejsku zbirku "Bernarda M. Luketicha" i ostali zadivljeni zbirkom narodnih nošnji, glazbenih instrumenata, književnom i glazbenom građom te drugim izlošcima u muzeju.

Festivalska snaga pokazala se u nastupima ovih kulturno-umjetničkih društava koja su pristigla iz mnogih mjesta i gradova: "Hrvatsko srce" Hamilton (Ontario), "Sevdah" Conway (Pennsylvania), "St. George" Adult Tamburitzans Cokeburg (Pennsylvania), "Sveti Juraj" Hamilton (Ontario), "Graničari" Milwaukee (Wisconsin), "Croatian Roots" St. Thomas (Ontario), "American-Croatian Waukegan" Waukegan (Illinois), "Veseljaci" Farell (Pennsylvania), "Penn-Sembles" Versailles (Pennsylvania), "Nova nada" Detroit (Michigan), "St. Lawrence" Steelton (Pennsylvania), "Hrvatska bura" Milwaukee (Wisconsin), "Zlatni pajdaši" Hamilton (Ontario), "Keystone Adult Tamburitzans" Pittsburgh (Pennsylvania), "Selo" Colubus (Ohio), "Od srca" Youngstown (Ohio). 

Nastupili su i "Sacred Heart Tamburitza Ensemble" MeKeesport (Pennsylvania), "Ensemble Ljeljo" Pittsburgh (Pennsylvania), "Živa grana Hrvatske" Hamilton (Ontario), vokalna skupina "Korijeni" Milwaukee (Wisconsin), "Veseli Hrvati" Welland (Ontario), "Prijatelji" Chicago (Illinois), "Gemišt" New York-New Jersey-Pennsylvania, "Žumberčani" Cleveland (Ohio), "Zelena polja" Cleveland (Ohio), "Hoosier Hrvati" Merrillville (Indiana), "Kraljica Katarina" Cleveland (Ohio), "Hrvatski običaj" Kansas City (Kansas), "Javor Pittsburgh" Pittsburgh (Pennsylvania), "Ansambl Sveti Nikola" Aliquippa (Pennsylvania), "Croatian Cultural Ensemble Kordun" Cleveland (Ohio) i "Pittsburgh Tamburitzans Alumni" Pittsburgh (Pennsylvania).    

U Pittsburghu, gradu na tri rijeke, održan je Prvi odrasli tamburaški festival 1987. godine, pod mudrim i vizionarskim vodstvom Bernarda M. Luketicha i njegovih suradnika. Tada je odlučeno da se djeci koja su nastupala u zborovima mladeži, nakon što navrše 19 godina, osigura nastavak školovanja i usavršavanja na festivalima za odrasle osobe. 

Tako im je pružena mogućnost razvijanja vokalnih sposobnosti i stjecanje novih iskustava. Stvoreno je plodno tlo za buduće instruktore, glazbene direktore i koreografe. Danas se ubiru plodovi svega toga. 

Brojni su zborovi na 30. TamFestu predvođeni obrazovanim voditeljima, tamburašima, folklorašima, i to ljudima s izvrsnim iskustvom, ali i kreativnošću i talentom. 

"Selo" iz glavnog grada Države Ohio priredilo je ugodno iznenađenje u dvorani. Svoj program izveli su u spomen na gospodina Bernarda Luketića, a njegovoj supruzi Marthi uručili su buket cvijeća iz "skromnog kovčega doseljenika" koji je na pozornicu postavljen na početku programa. 

Bilo je to lijepo priznanje i sjećanje na čovjeka koji nas je sve obogatio ovakvom priredbom i utkao u nas ljubav i ponos što čuvamo hrvatsku kulturnu baštinu i identitet.

Svaka kulturno-umjetnička skupina imala je na raspolaganju 12 minuta, tako da je priredba trajala svakog dana po pet sati s kratkom stankom za odmor. Međutim, publika je uživala u slavlju kulturne baštine i ostala vjerna izvođačima do kraja. A to svakako potvrđuje da je program svih tamburaških i plesnih zborova bio zanimljiv i dobro pripremljen. 

Drago mi je spomenuti da je TamFestu prisustvovao naš veleposlanik Joško Paro iz Washingtona D. C. On je uvijek rado prihvaćao pozive HBZ-a i drugih hrvatskih društava i organizacija diljem Sjedinjenih Američkih Država te isticao važnost zajedništva i umreženost Hrvata. 

U svojem govoru, za vrijeme festivala u subotu i nedjelju, izrazio je divljenje i zahvalu Republike Hrvatske Hrvatskoj bratskoj zajednici zbog čuvanja hrvatske kulturne baštine i identiteta u Americi. Najavio je svoj skori odlazak te se s nekoliko oproštajnih riječi zahvalio svima na gostoprimstvu. 

Izrazio je želju da i dalje nastavimo s tako dobrim radom, šireći zajedništvo i ponos na svoj narod i domovinu Hrvatsku.

Svetu misu u nedjelju ujutro predvodio je vlč. Phillip Pribonić, župnik St. Joan of Arc Church u mjestu South Park, Pennsylvania, a uz koncelebraciju vlč. Williama Hritskoa iz župe "Our Lady of Mount Carmel" iz mjesta Buckeye, Ohio, vlč. Michaela Husztija iz crkve sv. Nikole iz Clevelanda, Ohio i vlč. Josepha Rudyaka, župnika crkve sv. Petra i Pavla u Youngstownu, Ohio. 

U lijepoj propovijedi vlč. Pribonić ponosno je istaknuo da je član HBZ-a od rođenja i da je zahvalan svojim djedovima iz Bosiljeva i Tounja što su ga učlanili i vezali za hrvatsku baštinu te Božju službu. 

Savjetovao je da se sav prikupljeni milodar priloži za pomoć pri obnovi vodotornja u Vukovaru.

Pittsburgh Slavljenik dva stoljeća Pittsburgh kao hrvatska metropola Milan Vučić Australski Hrvat Kažnjen pa nagrađen za poduzetništvo

Misnom svečanom slavlju pridonio je tamburaški zbor glazbenih direktora pod ravnanjem Marlene Luketich-Kochis i Zagrebački folklorni ansambl.

Na druženju i zabavi u petak navečer svirao je dugogodišnji i dobro poznati sastav "Pitsburški trubaduri" te "Zadnja stanica" iz Steeltona. 

Hrvatska se iseljenička mladež naplesala i kola naigrala. Bila je to prava domaća fešta koja će se još dugo prepričavati i pamtiti. 

Uz ostalo, ovaj festival pamtit će se po savršenim i raznolikim nastupima mnogobrojnih kulturno-umjetničkih društava, obnovljenim i sklopljenim prijateljstvima hrvatskih ljudi od obale Atlantika do Pacifika, po čvrstim jamstvima bolje i veselije budućnosti ovdje u Americi.