Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Željka Caparin predstavila Bečanima stvaralaštvo Blagoja Berse

Napisao je mnogo djela: opere, brojne orkestralne, komorne, vokalne, klavirske i solo pjesme te glazbu za film
03. svibnja 2017. u 14:44 0 komentara 1601 prikaza
Željka Caparin
Foto: Snježana Herek
Pogledajte galeriju 1/2

Predstavivši na vrlo zanimljiv način život, rad i društvene veze Blagoja Berse (1873. – 1934.), dr. sc. Željka Caparin napomenula je da je ovaj hrvatski skladatelj u dvadesetak godina boravka u Beču završio studij, djelovao kao glazbeni umjetnik, održao šestomjesečnu turneju po Europi te sudjelovao u radu sarajevskih i splitskih pjevačkih društava.

Milan Pelc Znanstveno predavanje 'Zapravo bi Bečka škola mogla biti i hrvatska'

"Iako je bečko razdoblje bilo najplodnije u njegovom skladateljskom životu, izuzetno je malo podataka iz tog vremena, što me je dodatno motiviralo na istraživanje i određivanje ove teme kao svoje doktorske disertacije", rekla je Caparin.

Kako se moglo čuti na predavanju, Bersa je napisao mnogo djela: opere, brojne orkestralne, komorne, vokalne, klavirske i solo pjesme te glazbu za film.

"Autor je četiri opere: 'Oganj', 'Postolar iz Delfta', 'Jelka', koja je izvedena prvi put tek prošle godine u Zagrebu, i opere 'La Serva Padrona', koja nikada nije izvedena, a petu svoju operu 'Raskolnikov', nije uspio dovršiti", istaknula je naša sugovornica.

Dodala je da mu je jedina izvedba opere "Postolar iz Delfta" 1918. godine u bečkoj Volksoperi izuzetno mnogo značila.

"Unatoč tome, cijela Hrvatska mora biti ponosna na to da je naš skladatelj, i to Slaven, u vrijeme sutona Austro-Ugarske Monarhije, dobio mogućnost za predstavljanje svoje opere u Volksoperi", ustvrdila je Caparin. 

Napomenula je kako Bersina opera "Oganj", koja je praizvedena 1911. u  Zagrebu i doživjela senzacionalni uspjeh, nikada nije dobila priliku da bude predstavljena Bečanima.

Posebno je naglašeno kako je hrvatskom umjetniku u karijeri najviše pomogao skladatelj opereta Srećko Albini.

Kako je potvrdila predavačica, predsjednica bečkog ogranka Matice hrvatske, Blagoje Bersa ostavio je temelje novom orkestralnom stilu kod nas i bio je majstor instrumentacije.

Doktorsku disertaciju o hrvatskom skladatelju dr. sc. Željka Caparin obranila je na Sveučilištu za glazbu i izvedbenu umjetnost u Beču.

Rođena je u glavnom hrvatskom gradu, glazbeno se školovala u Bjelovaru i Zagrebu, gdje je i diplomirala na Muzičkoj akademiji. 

Poslijediplomski studij klavira završila je na Sveučilištu za glazbu i izvedbenu umjetnost u Beču.

Dobitnica je brojnih visokih nagrada na hrvatskim državnim i međunarodnim natjecanjima. 

U 2012. godini osvojila je "Večernjakovu domovnicu" za najpopularniju hrvatsku glazbenicu u iseljeništvu.

Trenutačno nastupa kao solistica i komorna glazbenica u Hrvatskoj i inozemstvu. 

Dodajmo na kraju kako su predavanju u Hrvatskom centru u Beču bili prisutni zamjenik hrvatske veleposlanice u Austriji Branimir Lončar i savjetnik za kulturu u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beču Domagoj Marić.  

Sandra Hrašćanec Wigh Koncert Povijest pokazuje da ženama nikada nije bilo lako Hommage a Nasta Rojc Velika slikarica Veličanstveni povratak u Beč SK Cro Vienna Malonogometni turnir 'Vidjela se prilična razlika između bečke i hrvatske igre'
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.