Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Umjesto preko računa dijaspora će novac rođacima u BiH odsad slati u kuvertama

Neki spominju i mogućnost masovnog odlaska iz BiH, a pogotovo se to odnosi na programere, informatičare i druga deficitarna zanimanja
14. kolovoza 2018. u 13:33 0 komentara 375 prikaza
Autobusi
Foto: Ivica Galović/PIXSELL

Pravu konfuziju u javnosti izazvala je najava striktnog oporezivanja svih prihoda iz inozemstva, a najviše negativnih reakcija dolazi od osoba koje kao freelanceri, što znači bez ugovora o radu, ostvaruju prihode izvan BiH te od građana koji preživljavaju zahvaljujući dotacijama od rođaka iz inozemstva. 

Mostar Vlada RH Najveći iznos dosad! Čak 24 milijuna kuna Hrvatima u BiH

Veze s domovinom 

Milijunska je bosanskohercegovačka dijaspora i mnogi od iseljenika održavaju tijesne veze s domovinom, pa i kada je u pitanju financijska potpora rodbini. Dijaspora je u BiH tijekom prošle godine poslala 2,6 milijardi maraka i taj iznos konstantno raste. Samo u posljednjih pet godina iznos doznaka koje iz inozemstva stižu u BiH povećao se za gotovo pola milijarde KM, budući da je zabilježeni iznos doznaka u 2012. godini bio 2,1 milijardu KM. 

Mostarski sajam Sporazum 'Jačanje gospodarske suradnje u interesu je Hrvatske i BiH'

Koliki je značaj ovih novčanih sredstava za državu, govori podatak da je udjel doznaka iz dijaspore u ukupnom BDP-u BiH 8,67 posto, a da je protekle godine vrijednost ovih doznaka bila višestruko veća od iznosa izravnih stranih ulaganja u BiH. 

Naravno, taj novac, kao i onaj koji je došao iz istih izvora, ali neformalnim kanalima, odnosno izravno u gotovini, korisnici u BiH nisu usmjeravali u ulaganje, već u preživljavanje. I zato je najava oporezivanja dočekana "na nož". 

Iseljavanje Poražavajući podaci BiH godišnje napusti 20 tisuća radnika

Međutim, iako je porezna uprava FBiH pozvala građane koji ostvaruju prihod iz inozemstva, između ostalog i po osnovi dara u novcu, oporezivanje ove vrste prihoda je propisano županijskim zakonima o porezu na promet nekretnina i porezu na nasljeđe i dar. To znači da će i oporezivanje tog novca ovisiti o tome u kojoj županiji korisnik živi. 

Porezne stope i granice do kojih se ne plaća porez treba provjeriti u lokalnim uredima Porezne uprave FBiH. Skoro je pa sigurno da će poziv Porezne uprave i najava sankcioniranja svih koji ne prijave prihode iz inozemstva rezultirati prebacivanjem većeg dijela ovih transakcija iz formalnih u one neformalne, neki bi rekli, tradicionalne kanale. 

Prijava prihoda 

Najjednostavnije rečeno, povećat će se broj onih koji će novac dostavljati ili slati fizički, bilo preko prijatelja koji dolaze u BiH ili preko kuverti koje se uz malu proviziju vozačima autobusa prosljeđuju i danas. 

Ivo Andrić Dolac kod Travnika, 1892. – Beograd, 1975. Novac od Nobelove nagrade dao za obnovu bibliotečnog fonda BiH

Što se freelancera tiče, oni su već najavili osnivanje udruge i pravnu borbu za svoj status. Neki spominju i mogućnost masovnog odlaska iz BiH, a pogotovo se to odnosi na programere, informatičare i druga deficitarna zanimanja. Zanimljivo će biti vidjeti i kakve je rezultate dao javni poziv Porezne uprave za prijavu ovakve vrste prihoda. Rok je istekao i sad je na potezu porezna vlast, ali i ona politička kojoj bi se pogrešan tajming za inzistiranje na poreznoj disciplini mogao obiti o glavu.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.