Varioci na prvom mjestu

U Sloveniji i Njemačkoj zaposleno više od 31 tisuće radnika iz BiH

Ivo Cagalj/PIXSELL
28.08.2018.
u 09:56

U protekle dvije godine po broju oglasa na prvom mjestu su varioci s 23 posto, zatim vozači s 22,8 posto, zidari 6,5 posto, bravari četiri posto te ostali u manjem postotku

Posredstvom Agencije za rad i zapošljavanje (ARZ) BiH, radni odnos u Sloveniji i Njemačkoj od 2013. godine zasnovalo je više od 31 tisuću radnika iz Bosne i Hercegovine. 

"Od travnja 2013. kada je potpisan Dogovor do 14. kolovoza ove godine u Njemačkoj je zaposleno 4159 radnika iz BiH", za Fenu je rekao direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH Muamer Bandić, dodajući da od tog broja zaposlenih u Njemačkoj, 99 posto radnika i dalje radi, prenosi VL BiH.

Dogovor o posredovanju pri zapošljavanju radnika iz Bosne i Hercegovine u SR Njemačku, kako je poznato, provodi Agencija za rad i zapošljavanje BiH sa Saveznom agencijom za rad SR Njemačke, i putem njih se medicinski radnici iz BiH koji su završili srednju medicinsku školu, opći ili pedijatrijski smjer, mogu zaposliti na poslovima njegovatelja u Njemačkoj ako ispunjavaju uvjete. 

Bandić je dodao da je u ovoj godini zaposleno 607 radnika, što je više u odnosu na isto razdoblje tijekom 2017., te nešto manje nego u prethodnoj godini. 

Što se tiče Slovenije s kojom BiH ima zaključen sporazum iz područja zapošljavanja, od ožujka 2013. do 30. lipnja ove godine u toj zemlji zaposleno je 26 919 radnika iz BiH. 

"Trenutačno u Sloveniji radi oko 24 tisuće naših radnika. U protekle dvije godine po broju oglasa na prvom mjestu su varioci s 23 posto, zatim vozači s 22,8 posto, zidari 6,5 posto, bravari četiri posto te ostali u manjem postotku", napomenuo je Bandić. 

Prema njegovim riječima, posredovanje se i dalje odvija tako da poslodavci u Sloveniji dostave zahtjev za radnicima svojem zavodu za zapošljavanje, a kada oni ne uspiju pronaći radnike u Sloveniji, onda se obraćaju ARZ-u na osnovi međunarodnog sporazuma o zapošljavanju bh. građana u Sloveniji. 

Velika su i očekivanja od sporazuma s Katarom, zemljom s jakom ekonomijom i visokim plaćama. Od europskih zemalja, postoje kontakti s Austrijom u vezi s potpisivanjem sporazuma o zapošljavanju. 

"Što se tiče Katara, u proceduri je finaliziranje operativnog protokola i kada se on usvoji, bit će moguće implementirati postojeći sporazum. A što se tiče Austrije, još uvijek od njih nismo dobili nikakav konkretan prijedlog iako smo obavili nekoliko razgovora i oni su iskazali svoje potrebe za radnom snagom te su rekli da će predložiti prijedlog sporazuma", zaključio je Bandić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije