Capella Odak

Vrhunskom izvedbom otvoren 12. Festival hrvatske glazbe u Beču

Festival hrvatske glazbe u Beču
Foto: Snježana Herek
1/4
18.11.2016.
u 09:35

Na programu su bili psalmi i sakralna djela hrvatskih ranobaroknih skladatelja

Mješoviti pjevački zbor Capella Odak iz Zagreba, pod ravnanjem vrsne dirigentice Jasenke Ostojić, vrhunskom glazbenom izvedbom nizom antologijskih sakralnih skladbi svjetske zborske literature, uključujući i hrvatske autore, svečano je otvorio u subotu navečer u crkvi sv. Petra, 12. Festival hrvatske glazbe u Beču.

Na programu su bila djela Krste Odaka, Sergeja Rahmanjinova, Antonija Lottija, Mauricea Durufléa, Benjamina Brittena, Arva Pärta, Alfreda Schnittkea, Johna Bennetta, Orlanda di Lassa, Pierrea Passereaua, Vlade Sunka, Franza Xavera Biebla, Tomislava Uhlika, Dalibora Bukvića, Györgya Orbána, Erica Whitacrea i ukrajinska narodna pjesma "Ščedrik" u obradi Mykole D. Leontowycza.

Nazočne je uvodno pozdravio idejni začetnik i umjetnički voditelj Festivala Davor Merkaš, predstavivši bečkoj publici relativno mladu, ali vrlo uspješnu Capellu Odak, osnovanu 2010. godine i nazvanu po hrvatskom skladatelju Krsti Odaku, koja je u samo nekoliko godina od osnutka ostvarila zapažene rezultate na prestižnim međunarodnim zborskim natjecanjima. 

Kako se moglo čuti, širina repertoara ovog zbora koji njeguje "a capella" zborsko pjevanje seže od renesansnih do suvremenih skladatelja, vrlo često i hrvatskih, a neke od njih moglo se čuti i na bečkom koncertu.

"Cilj nam je austrijskoj publici predstaviti glazbu u svim njezinim vrstama i žanrovima, od klasične, preko jazza i popa pa sve do tradicijske izvorne glazbe, i to u izvedbi uglednih hrvatskih i stranih glazbenika", rekao je Merkaš, pozvavši publiku i na preostale koncerte, koji će se u prestižnim bečkim prostorima održavati do 11. prosinca. 

Zahvalio je svima koji već više od desetljeća, na razne načine, pomažu održavanje Festivala hrvatske glazbe u Beču, između ostalih Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Austriji, Hrvatskom centru u Beču, Ministarstvu kulture Republike Hrvatske, Gradu Zagrebu, Zagrebačkoj županiji, Turističkoj zajednici Grada Zagreba i ostalim hrvatskim i austrijskim institucijama.

Bečani su u gotovo sat i pol vremena, koliko je trajao koncert, uživali u sjajnim zborskim i vokalnim interpretacijama visokog dometa i visokoprofesionalnom glazbenom ruhu, koje je obilježila svojim vrsnim ravnanjem izuzetno simpatična dirigentica Jasenka Ostojić.

"Zadovoljna sam i sretna da nas je bečka publika tako dobro primila. Želim prije svega zahvaliti umjetničkom voditelja Festivala Davoru Merkašu na povjerenju da je upravo Capellu Odak odabrao da ove godine otvori dvanaesto izdanje Festivala hrvatske glazbe u Beču", istaknula je Ostojić.

Poznata hrvatska muzikologinja dr. Zdenka Weber rekla nam je kako je užitak bio slušati s koliko predanosti i međusobnog suglasja sjajno uvježbani glazbenici mješovitog pjevačkog zbora izvode antologijske sakralne skladbe hrvatske i svjetske zborske literature.

"Posebno je dojmljivo bilo ravnanje zborom iz raznih pozicija u prekrasnoj i posebno akustičnoj bečkoj crkvi sv. Petra, što je dirigentica Ostojić očito studiozno proučila i oduševila publiku, koja je burnim pljeskom i pozivima na bis nagradila Capellu Odak, a ona joj se odužila još jednim glazbenim dodatkom", otkrila je dr. Weber.

U sklopu Festivala na istom je mjestu sutradan, u nedjelju, održan i drugi od dvanaest predviđenih koncerata, u kojem je hrvatsku baroknu glazbu veličanstveno predstavio ansambl Projekt Lazarus iz Zagreba, u sastavu Tanja Ruždjak i Tanja Rupnik (soprani), Martina Menegoni i Nikolina Virgej Pintar (mezzosoprani), Siniša Galović i Ivan Martinčić (tenori) Matija Meić i Robert Palić (basovi), znalački predvođen sjajnim mladim dirigentom i umjetničkim voditeljem Darijanom Ivezićem.

Na programu su bili psalmi i sakralna djela hrvatskih ranobaroknih skladatelja Ivana Lukačića, Vinka Jelića i Ivana Šibenčanina te talijansko-hrvatskog skladatelja Damjana Nembrija. 

Publika, u kojoj su uz Austrijance u velikom broju bili i strani turisti, dugotrajnim je pljeskom i poklicima "bravo" nagradila ansambl, njegovu tehniku i lakoću izvedbe visokog dometa, efektni nastup te reprezentativno sastavljen program koji je bio prava "komorna poslastica".

Publiku je u ime organizatora, MIC-a Koncertne direkcije Zagreb, uvodno pozdravio idejni začetnik i umjetnički voditelj Festivala Davor Merkaš, predstavivši ansambl Projekt Lazarus i njegove umjetničke voditelje Darijana Ivezića i Martinu Mičiju Palić te hrvatske skladatelje čija je glazba izvedena.

"Cilj Projekta Lazarus je što bolje predstaviti hrvatsku glazbenu baštinu i približiti je široj publici, što nam je očito, barem po reakcijama publike, uspjelo i danas u Beču iako je Projekt star tek tri godine", priznao je Ivezić, istaknuvši kako je ansamblu, komorno muziciranje i barok "novi izazov".

Merkaš je za Večernji list, koji je također sponzor festivala, rekao kako "ima još dosta hrvatske kulturne baštine koja je nama samima nepoznata i tek je moramo otkriti, a kada se to dogodi, bit ćemo ponosni jer je možemo predstaviti u bilo kojoj svjetskoj metropoli, za što je Beč najbolja potvrda".

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije