Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Virtuoznim muziciranjem Anđelko Krpan i Nada Majnarić oduševili Bečane

Virtuozno muziciranje dvojca Krpan-Majnarić probrana bečka publika nagradila je burnim i dugotrajnim aplauzom i povicima "bravo"
18. svibnja 2022. u 11:46 0 komentara 16 prikaza
Foto: Snježana Herek
Pogledajte galeriju 1/6

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Austriji i Slovački institut u Beču udružili su svoje diplomatske i glazbene snage i u utorak navečer u Slovačkom institutu organizirali klasičan koncert za violinu, glasovir i pjevanje. Koncert je održan u sklopu projekta „EUNIC Glazbena svečanost 2022.“, Nacionalnog instituta Europske unije u Austriji, u povodu 30. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i uspostave diplomatskih odnosa Hrvatske i Austrije.

Bila je to ne samo sjajna glazbena svečanost nego i sjajna promocija hrvatske glazbe i skladatelja, za koju su zaslužni poznati hrvatski violinist, „prva violina“ i osnivač gudačkog kvarteta Sebastian i glazbeni pedagog Anđelko Krpan i naša pijanistica i glazbena pedagoginja Nada Majnarić. Oboje jednom bečki studenti, a danas sjajno uigrani „glazbeni koncertni dvojac“.

 | Autor : Snježana Herek Foto: Snježana Herek

Virtuozno muziciranje dvojca Krpan-Majnarić probrana bečka publika nagradila je burnim i dugotrajnim aplauzom i povicima „bravo“. Svoje predstavljanje Bečanima započeli su Beethovenovom Sonatom br. 5 u F-D, op. 24 za violinu i glasovir „Proljeće“ , a nastavili djelima hrvatskih skladatelja Borisa Papnadopula i Tomislava Uhlika. Na slovačkoj strani svoje glazbeno umijeće pokazala je mlada izuzetno darovita violinistica Anabela Patkolo, koja je već kao djevojčica od 11 godina studirala violinu na Konzervartoriju u Bratislavi, uz pratnju na glasoviru njene majke, također poznate slovačke glazbenice Aniko Patkolo. Obje su za sjajne izvedbe djela Masseneta, Paganinija, Drafija i Kunzea nagrađene burnim aplauzom razdragane bečke publike, koja je bila oduševljena hrvatsko-slovačkom glazbenom suradnjom.

Mlada violinistica Patkolo je na kraju koncerta i solo pjevanjem pjesme iz mjuzikla „Sissi“ Bečane odvela u čarobni glazbeni svijet, zaradvši dodatni aplauz, uz povike „bravo“. Sve nazočne je uvodno, u ime domaćina, pozdravio direktor Slovačkog instituta Igor Skoček. Potom su se nazočnima obratili hrvatski veleposlanik u Austriji Daniel Glunčić i slovački veleposlanik u Austriji Peter Mišik. Ono što je bilo zajedničko svim govornicima je zadovoljstvo i sreća da je koncert, koji je već prije dvije godine trebao biti održan i zbog pandemije korone odgađan, napokon ipak realiziran. I to, kako je istaknuto, kao potvrda sjajnih međusobnih diplomatskih i ostalih odnosa i suradnje Hrvatske, Slovačke i Austrije, te njegovanja i poštivanja zajedničkih, europskih vrijednosti.

 | Autor : Snježana Herek Foto: Snježana Herek

- Publika je svojim aplauzom sve rekla, na ovom sjajnom koncertu posvećenom 30. obljetnici međunarodnog priznanja Hrvatske, održanom u čarobnoj atmosferi - rekao nam je oduševljeno nakon koncerta Glunčić.

Istakao je kako su „kultura, glazba i skrivene glazbene poruke poveznica među državama, u ovom slučaju Hrvatske, Slovačke i Austrije“.

- To je pravi put njegovanja zajedničkih europskih vrijednosti - poručio je hrvatski veleposlanik.

- Publika nas je sjajno primila. Svaki me dolazak u Beč, gdje sam nekada studirao i muzicirao, iznova veseli - rekao nam je violinist Krpan dodavši:

 | Autor : Snježana Herek Foto: Snježana Herek

- Drago mi je da je publika na dvije atraktivne skladbe hrvatskih skladatelja, „Rondo“ Borisa Papandopula i „Djetinjastu sonatu Tomislava Uhlika, posvećenu meni, tako dobro reagirala. Ipak smo u Beču, pa smo koncert započeli s popularnom 5. Beethovenom Sonatom, dakle s proljetnim ugođajem i nešto bečke klasike.

- Sretna sam da smo kao promotori hrvatske glazbe i skladatelja danas ipak uspjeli nakon dvije godine odgađanja koncerta zbog pandemije odsvirati ovaj koncert i podijeliti naše glazbeno iskustvo sa slovačkim umjetnicama i bečkom publikom“, rekla nam je nakon koncerta pijanistica Majnarić. Pohvalno se je izrazila o hrvatsko-slovačkoj suradnji na austrijskom tlu istaknuvši kako je ne samo za glazbenike nego i za sve ostale „zajedništvo sve u današnjem svijetu“.

“Dream a World” Ansambl WISE otvorio 3. CRO-ArT Festival u Beču GLAZBENICI NA DJELU Prijevod hrvatske pjesme i crkvene himne 'Rajska Djevo Kraljice Hrvata' na engleski Komemoracija KOMEMORACIJA Predstavnica Veleposlanstva RH položila vijenac žrtvama nacionalsocijalizma u Gusenu u Austriji
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.