Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Predstavnica Veleposlanstva RH položila vijenac žrtvama nacionalsocijalizma u Gusenu u Austriji

Inače, Austrija se u posljednje vrijeme snažno zalaže kako bi i ovo spomen-područje na žrtve nacionalsocijalizma dobilo na značaju poput bivšeg zloglasnog koncentracijskog logora u Mauthausenu, gdje će se sutra održati svečano komemoriranje žrtava.
14. svibnja 2022. u 22:52 0 komentara 50 prikaza
Komemoracija
Foto: Veleposlanstvo RH, Beč
Pogledajte galeriju 1/2

Kako je izvijestilo Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Austriji, u subotu je na spomen području bivšeg koncentracijskog logora “Bergkristall” i Gusen u mjestu St. Georgen /Gusen u austrijskoj saveznoj pokrajini Gornjoj Austriji održana komemoracija s odavanjem počasti i polaganjem vijenaca žrtvama nacionalsocijalizma u Drugom svjetskom ratu. Isti izvor navodi kako se je na komemoraciji okupio veliki broj, uglavnom mladih iz zemalja porijekla žrtava te njihovih potomaka.

Komemoracija | Autor : Veleposlanstvo RH, Beč Foto: Veleposlanstvo RH, Beč

Među predstavnicima brojnih diplomatskih izaslanstva bila je i predstavnica iz hrvatskog Veleposlanstva u Austriji Andrea Šelendić, koja je na spomen obilježje položila vijenac. Inače, Austrija se u posljednje vrijeme snažno zalaže kako bi i ovo spomen-područje na žrtve nacionalsocijalizma dobilo na značaju poput bivšeg zloglasnog koncentracijskog logora u Mauthausenu, gdje će se sutra održati svečano komemoriranje žrtava.

Komemoraciji će nazočiti i hrvatsko izaslanstvo koje će predvoditi veleposlanik Republike Hrvatske u Austriji Daniel Glunčić. Uoči današnje komemoracije u gornjoaustrijskom Gusenu, austrijski kancelar Karl Nehammer je rekao: “Bivši koncentracijski logori Mauthausen i Gusen danas nisu samo mjesto komemoracije već i spomen obilježja. Republika Austrija ima odgovornost ne samo prema žrtvama i njihovim potomcima, nego i prema samoj sebi, uvijek pamtiti zločine nacionalsocijalista i učiniti sve da se oni nikad ne zaborave”.

351. OBLJETNICA POGUBLJENJA U Bečkom Novom Mjestu svečano otkriven spomenik Zrinskom i Frankopanu PRIZNANJE PIONIRU DVOJEZIČNOSTI Mag. Martinu Živkoviću u Beču uručeno visoko hrvatsko državno odličje 'Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića' VESELJE 150 UČENIKA Hrvatska dječja škola u Veleposlanstvu RH u Beču obilježila kraj 19. školske godine
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.