Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Ansambl WISE otvorio 3. CRO-ArT Festival u Beču

Pod vodstvom i dirigiranjem umjetničke ravnateljice Festivala, violinistice Andree Nikolić, bečka je publika imala priliku čuti djela najznačajnih hrvatskih i stranih glazbenika
14. svibnja 2022. u 14:58 0 komentara 17 prikaza
Foto: Snježana Herek
Pogledajte galeriju 1/3

Sjajnim koncertom bečkog ansambla međunarodnih solista “WISE” u petak navečer je u crkvi sv. Petra u Beču otvoren 3. Festival hrvatske suvremene glazbe i umjetnosti “CRO-ArT”.

Pod vodstvom i dirigiranjem umjetničke ravnateljice Festivala, violinistice Andree Nikolić, bečka je publika imala priliku čuti djela najznačajnih hrvatskih i stranih glazbenika. Na zanimljivo sastavljenom programu bila su djela Ivana Josipa Skendera, Anđelka Klobučara, Antona Weberna, Akosa Banlakyja, Gabriele Proy, Dmitrija Šoštakovića i Berislava Šipuša, koji je osobno bio nazočan koncertu i kratko pozdravio nazočnu publiku.

Glazbeni dodatak, kojim je koncert završio, bila je skladba “Melodie” ukrajinskog skladatelja Miroslava Skoryka koja je, kako je istakla Nikolić, u međuvremenu u ratnoj Ukrajini “postala himna mira”. Geslo ovogodišnjeg festivala je “Dream a World”. U svakom slučaju vrlo simbolično, za teško vrijeme u kojem se nalazimo.

 | Autor : Snježana Herek Foto: Snježana Herek

“Cijeli idealizmom obilježen program 'I dream a World', koji danas imamo priliku izvesti u prekrasnom sakralnom prostoru crkve sv. Petra, zamišljen kao molitva za bolji svijet i mir u svijetu, koji nam je potrebniji nego ikada prije - rekla je uvodno pozdravivši publiku umjetnička ravnateljica Festivala Nikolić. Istaknula je kako u međunarodnom ansamblu WISE muziciraju mladi glazbenici iz čak 13 različitih zemalja.

- Koncert je organiziran u povodu obilježavanja 30. godišnjice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i međusobne uspostave diplomatskih odnosa između Hrvatske i Austrije. Stoga me posebno veseli da su tu obljetnicu svojim glazbenim umijećem uveličali mladi hrvatski glazbenici zajedno s umjetnicima iz drugih zemalja - rekao je hrvatski veleposlanik u Austriji Daniel Glunčić u obraćanju nazočnoj, također međunarodnoj publici.

- Veličanstveni događaj i jedno sjajno glazbeno putovanje u jedan novi bolji svijet, kojem se je i Hrvatska pridružila ulaskom u Europsku uniju - rekao nam je veleposlanik Glunčić na kraju koncerta.

Koncertu je bio nazočan i opunomoćeni ministar u Veleposlanstvu RH u Beču Silvio Kus. Tom impresivnom glazbenom sanjanju boljeg svijeta na bečkom koncertu svoj upečatljiv i visoko profesionalni umjetnički doprinos dale su svojim solističkim nastupom uz pratnju WISE ansambla i mlada hrvatska mezzosopranistica Josipa Bainac i oboistica Ivana Nikolić, obje iz Beča, koje su nagrađene burnim pljeskom publike.

 | Autor : Snježana Herek Foto: Snježana Herek

Josipa Bainac je svojim svojim čarobnim glasom, ali i stasom oduševila publiku izvedbom dviju skladbi na stihove hrvatskog pjesnika Antuna Gustava Matoša “Labud” i “Kraj druma”, koje je uglazbio austrijsko-mađarski skladatelj Akos Banlaky. Ivana Nikolić se je publici uspješno predstavila zahtjevnim oboističkim izazovom, skladbom “Hirošima”, austrijske skladateljice Gabriele Proy, koja je također pozdravila bečku publiku, zahvalivši na uvršetnju njenog djela, izuzetno aktualnog u vrijeme ukrajinske krize, u festivalski program.

Svoj prepoznatljivi doprinos bečkom koncertu WISE ansambla dao je i glazbeni gost, orguljaš Joshua Ryan iz Londona, koji je u poslijepodnevnim satima, uoči večernjeg koncerta u crkvi sv. Petra, izveo svoj solo recital, oduševivši svojom svirkom sve nazočne, među kojima nisu bili samo Hrvati i njihovi austrijski prijatelji nego i brojni strani turisti. A kada smo kod programa treba naglasiti da treće izdanje “CRO-ArT” festivala traje do 3. lipnja ove godine i da sadrži još dva koncerta, na koje je umjetnička ravnateljica festivala Nikolić, pozvala nazočnu publiku. Kako je napomenula, drugi koncert održati će se 23. svibnja u Bank Austria Salonu stare bečke Gradske vijećnice, a treći, završni 3. lipnja u svečanoj dvorani Kuće kulture “Tvornice kruha Anker” u Beču.

- Namjera festivala je na visokoj glazbenoj razini predstaviti suvremeno hrvatsko stvaralaštvo - rekla nam je njegova umjetnička voditeljica i violinistica Andrea Nikolić.

Prvi festival 2020. je bio u znaku Predsjedanja Hrvatske Europskim vijeće. Organizator “CRO-ArT” festivala u Beču je Komorna glazbena udruga WISE, na čijem je čelu Andrea Nikolić. Festival je organiziran uz potporu Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske i Grada Beča i u suradnji s Veleposlanstvom RH u Austriji. U svakom slučaju odlična promocija Hrvatske i njenog suvremenog glazbenog stvaralaštva s naglaskom na mladu generaciju, na kojoj svijet ostaje.

GLAZBENICI NA DJELU Prijevod hrvatske pjesme i crkvene himne 'Rajska Djevo Kraljice Hrvata' na engleski Ontarijo izvješća o aktivnostima Održana godišnja konferencija Ontarijske federacije odsjeka Hrvatske bratske zajednice MODNA REVIJA I IZLOŽBA U VELEPOSLANSTVU RH Glamur u Beču: Strani diplomati oduševljeni kreacijama hrvatskih dizajnera
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.