Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Veliko zlatno odličje počasnom konzulu RH u Grazu

Gospodin Lukić, između ostalog, ukazuje na impozantan životopis dr. Hermanna i njegov nesebičan doprinos i pomoć hrvatskoj zajednici u Austriji
22. studenoga 2019. u 02:27 0 komentara 48 prikaza
Foto: Rade Lukić
Pogledajte galeriju 1/4

„Hrvatska je zajednica izuzetno ponosna na svog istaknutog člana, počasnog konzula Republike Hrvatske u Grazu dr. Nikolausa Hermanna kojem je u četvrtak navečer u svečanim prostorijama Vlade austrijske pokrajine Štajerske zemaljski poglavar Hermann Schützenhöfer uručio, u nazočnosti brojnih predstavnika političkog, kulturnog i gospodarskog života, Veliko zlatno odličje Zemlje Štajerske“, rekao je za Večernji list tajnik Hrvatskog svjetskog kongresa (HSK) u Austriji Rade Lukić, koji je osobno s brojnim Hrvatima bio nazočan tom svečanom činu. 

Slavenu Bačiću i Tomislavu Žigmanovu Državna odličja zaslužnima iz domovine i dijaspore

Gospodin Lukić, između ostalog, upućuje na impozantan životopis dr. Hermanna i njegov nesebičan doprinos i pomoć hrvatskoj zajednici u Austriji te ističe:

„Mag. phil. dr. iur. Nikolaus Hermann rođen je 1943. godine u Sarajevu u hrvatsko-austrijskoj obitelji s kojom 1945. godine završava kao i tisuće drugih na polju kod Bleiburga. Nakon što su prisilno vraćeni u tadašnju Jugoslaviju, nakon četiri godine posrećilo mu se da se s majkom vrati u Austriju, gdje je 1966. promoviran za doktora pravnih znanosti. Kratko vrijeme bio je i vježbenik na Zemaljskom građanskom sudu u Grazu.

Dr. Hermann 1968. godine preuzima dužnost u Uredu štajerske pokrajinske Vlade, a od 1969. do 1973. studira hrvatski jezik na Zavodu za tumače u Grazu, gdje je uspješno i promoviran.

Feldkirch Pola stoljeća s našim ljudima u Austriji: Mnogima ste bili sigurna točka, utočište i rame za plakanje

Od 1974. godine radi u političkom uredu zamjenika zemaljskog poglavara austrijske pokrajine Štajerske, legendarnog narodnjaka Franza Wegarta. Godine 1983. imenovan je i za predsjednika Turističke zajednice Pokrajine Štajerske.

Što se tiče Hrvata, za vrijeme i neposredno nakon rata nesebično pomaže i lobira za hrvatsku stvar u Austriji. Ukazom hrvatskog predsjednika dr. Tuđmana imenovan je 1999. godine za počasnog konzula Republike Hrvatske u Štajerskoj. Od tada se u konzulatu u Grazu održavaju konzularni dani, službena dežurstva i razne priredbe kulturnog, gospodarskog i sportskog karaktera, a sve to u uskoj suradnji s veleposlanstvom Republike Hrvatske u Beču, Hrvatsko-austrijskom gospodarskom komorom, Hrvatskom katoličkom misijom te mnogim hrvatskim i gradišćansko-hrvatskim udrugama, kao i Vladom pokrajine Štajerske i njenim glavnim gradom Grazom“.

Prema riječima tajnika Hrvatskog svjetskog kongresa u Austriji Rade Lukića, dr. Hermann već je dulje vrijeme i predsjednik Austrijsko-hrvatskog društva prijateljstva u Štajerskoj te 20-ak godina organizira brojna putovanja za Hrvatsku i hrvatske zajednice širom Europe.

Turizam Jasenka Kranjčević održala predavanje o Jadranskoj izložbi u Beču 1913.

I što na kraju reći osim iskrene čestitke hrvatskom počasnom konzulu dr. Nikolausu Hermannu na Velikom zlatnom odličju pokrajine Štajerske i njegovu upečatljivom doprinosu uspostavi i unapređenju austrijsko-hrvatske suradnje te profiliranju hrvatske zajednice u Austriji i šire. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.