Slavljenik dva stoljeća

Pittsburgh kao hrvatska metropola

Pittsburgh
Foto: Franjo Bertović
10.04.2016.
u 21:43

Sa svojih više od dva milijuna stanovnika, grad ima razvijeno zdravstvo, školstvo i smatra se jednim od vodećih financijskih te filmskih središta u Americi

Pittsburgh je vrlo znamenit grad američkim Hrvatima. U potrazi za zaposlenjem i boljim životom, naši ljudi ovdje su počeli dolaziti još u 18. stoljeću.

Povjesničar dr. Ivan Čizmić navodi kako je razdoblje velikog iseljavanja iz domovine započelo krajem 19. stoljeća, između 1890. i početka Prvog svjetskog rata: "Razmjere tog nesretnog vala najbolje pokazuju statistički podaci. Njihovom analizom procjenjuje se da je tada iz domovine otišlo oko pola milijuna ljudi".

Pittsburgh je bio jedan od odredišta zbog željezne industrije i okolnih ugljenokopa. Kao i država Pennsylvania, pružao je brzo zaposlenje i dobru zaradu, što je najviše zanimalo naše ljude. Nisu se bojali teških poslova, niti izazova koji su stajali pred njima.

Grad je bio poželjno mjesto i mnogih drugih Europljana, posebno slavenskih skupina. Danas se sa sigurnošću može reći da su baš ti narodi obavljali najteže fizičke poslove te pridonijeli i pridonose razvoju ove lijepe i moderne metropole koja udomljuje mnoge Hrvate.

Ovdje je sjedište naše najveće i najutjecajnije iseljeničke organizacije - Hrvatske bratske zajednice, ali i mnogih drugih institucija te župa koje okupljaju prvu, drugu, treću, a danas i četvrtu generaciju američkih Hrvata. No, o tome sljedeći put.

Pittsburgh je 18. ožujka proslavio dva stoljeća svog postojanja. Na taj dan 1816. godine primio je povelju o svojoj samobitnosti i poslovanju.

Danas se ponosi s razvijenom industrijom željeza, visokom tehnologijom, plinom i naftom. Okolna mjesta trenutačno su puna bušotina i potrage za zemnim plinom kojim, prema mišljenjima stručnjaka, obiluje Pennsylvania. Ovdje je niknula i tvrtka Heinz, u svijetu poznata po proizvodnji Tomato kečapa, neizostavnog kulinarskog dodatka, posebno kod serviranja pommes fritesa. Iz Pittsburgha je emitirala vrlo popularna, zabavna i obrazovna televizijska emisija za djecu - Mister Roger’s Neighborhood.

Sa svojih više od dva milijuna stanovnika, grad ima razvijeno zdravstvo, školstvo i smatra se jednim od vodećih financijskih te filmskih središta u Americi.

U ovoj metropoli nalaze se dvije velike zračne luke: Pittsburgh International Airport i Allegheny County Airport te nekoliko manjih uzletišta za privatne zrakoplove.

Od kulturnih ustanova ističu se: Carnegie Museum of Pittsburgh, Fort Pitt Museum i Museum of Natural History. Ipak, zapaženije mjesto zauzimaju Pittsburgh Symphony Orchestra i Pittsburgh Opera.

University of Pittsburgh i Duquesne University su poznata sveučilišta. U srcu grada nalaze se tri elitna stadiona: PNC Park, Heinz Field i Consol Energy Center.

Baseball, američki nogomet i hokej na ledu duša su Pittsburgha, a navijači igračima pružaju veliku vjernost. Boje Piratesa, Steelersa i Penguinsa viđamo na svakom koraku.

U grad se dolazi putem mnogobrojnih mostova i tri tunela. Kad dvije od tri spomenute momčadi gostuju kod kuće, unatoč dobrim prilazima i parkiralištima, promet je gotovo paraliziran.

Nogomet nešto zaostaje, ali nakon Svjetskog prvenstva u Brazilu i ovdje postaje sve popularniji. Moderan stadion Highmark naslanja se na rijeku Monongahelu uz četvrti ugao samog središta metropole.

Noćne utakmice igraju se u prelijepom ozračju gradske rasvjete te posebnih brežuljaka koji okružuju i nadvisuju Pittsburgh. To je doista božanstveno okruženje. Vjerujemo da će se ovdje uskoro održati i Croatia Soccer Cup 2016. koji organizira i podržava Hrvatska bratska zajednica.

Foto: Franjo Bertović

Nogometni klub Croatia iz Pittsburgha

Zanimljiv je i nekadašnji željeznički kolodvor Station Square, sada preuređen u atraktivnu turističku oazu. Nalazi se nedaleko od nogometnog stadiona i uspinjače na vidikovac Mount Washington, a posjetiteljima pruža mogućnost uživanja uz samu obalu rijeke, shopping te bogatu gurmansku ponudu.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije