Naslovnica Vijesti

Veliki izvještaj s jedinstvenog događaja iz Chicaga! Fra Antonio Musa zaređen za svećenika!

Polaganjem ruku kardinala Blasea Cupicha, franjevac Antonio Musa u subotu u župi Sv. Jeronima u Chicagu zaređen je za svećenika Rimokatoličke Crkve
11. lipnja 2018. u 16:24 0 komentara 2777 prikaza
Foto: Hrvoje Bazina
Pogledajte galeriju 1/20

Polaganjem ruku kardinala Blasea Cupicha, franjevac Antonio Musa u subotu u župi Sv. Jeronima u Chicagu zaređen je za svećenika Rimokatoličke Crkve. Ovaj događaj u ispunjenoj crkvi za mnoge je bio jedinstven jer su prvi put vidjeli kako jedan mladić postaje svećenik.

Hrvatski gradonačelnik Chicaga Predsjednik Carter čak je spavao u njegovoj kući Priča o Hrvatu koji je postao gradonačelnik Chicaga

Fra Antonio s odličnim uspjehom završio je sve filozofske i teološke studije u Zagrebu i Chicagu. Đakon je postao u prosincu 2017. polaganjem ruku biskupa Alberta Rojasa.

Franjevci iz Sjedinjenih Američkih Država i Kanade svjedočili su subotnjem događaju. Kardinal Blase Cupich dan prije vratio se iz Rima u Chicago. Taj tjedan imao je misu za domovinu u hrvatskom zavodu sv. Jeronima, a onda isti tjedan u hrvatskoj crkvi Sv. Jeronima u Chicagu svećeničko ređenja mladog franjevca. Fra Antonio Musa nastavlja stazama njegove braće koji na ovim sjevernoameričkim prostorima djeluju više od 100 godina. 

Kardinal je u svojoj propovijedi govorio o vrijednosti nasljedovanja Krista tumačeći riječi Ivanova evanđelja iz 21. poglavlja o susretu Isusa i Petra gdje Isus poziva na nasljedovanje u ljubavi. Istaknuo je važnost povezanosti vjere i tradicije, nacionalnog hrvatskog identiteta i ljubavi prema Kristu. Fra Antonia je pozvao da bude sretan svećenik, sretan u naviještanju Riječi, sretan u životu koji slijedi Krista i sv. Franju.

S kardinalom su slavili fra Jozo Grbeš, kustos, fra Ivica Majstorović i fra Stipe Renić iz Sv. Jeronima, te ostali hrvatski franjevci iz različitih dijelova Amerike i Kanade. 

Najradosniji gosti stigli su iz domovine – fra Antonijeva majka Sofija i sestra Kristina. Njihov jedini sin i brat postao je svećenik. Ovo je bio trenutak cijeloj obitelji Musa reći – hvala. Njihov sin i brat već je sada svoju obitelj učinio ponosnom.

Odlično uvježbani zajednički zbor svih hrvatskih župa Chicaga predvodio je bogoslov fra Luka Ćorić. Nakon veličanstvenog euharistijskog slavlja, svečano primanje bijaše za više od 450 uzvanika u dvorani Sv. Jeronima.

Svečanom skupu ugodnim i dirljivim riječima obratio se fra Svetozar Kraljević, gvardijan franjevačkog samostana u Zagrebu koji je za ovu prigodu stigao u Chicago uime provincijala dr. fra Miljenka Šteke i cijele Provincije iz Mostara. 

Svećenik fra Antonio Musa na kraju je srdačno zahvalio svima na engleskom i hrvatskom jeziku za sve što su učinili za njega toga dana, ali i kroz posljednje skoro dvije godine njegova boravka u ovoj zajednici.

Ovo bijaše četvrti javni događaj za Hrvate Chicaga na kojima je radosno i s oduševljenjem sudjelovao jedinstveni nadbiskup velike američke nadbiskupije koji stalno i s ponosom ističe svoje hrvatsko podrijetlo, a tome svjedoči i hrvatski znak u njegovu biskupskom grbu.

Nikola Dugandžić Chicago Potresna priča! Čak 22 godine trebale su da hrvatska obitelj ponovno bude zajedno Častimir Majić Častimir Majić VIDEO: Posljednji iz svoje generacije koja je preživjela dva svjetska rata Pismo Ivana Meštrovića EKSKLUZIVNO Dosad neobjavljena pisma I. Meštrovića iz 1948. u kojima je zabrinut za Hrvatsku
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.