Beč

Večernjakova domovnica uručena austrijskim kroatistima i veleposlanici Vesni Cvjetković

Foto: Petar Tyran
1/5
11.06.2019.
u 09:48

Ono što je manje poznato, ali ne i manje važno i značajno jeste činjenica kako je vrijednost Večernjakova izbora prva prepoznala i podržala tadašnja hrvatska veleposlanica u Berlinu gospođa Vesna Cvjetković

Ovogodišnjem dobitniku Večernjakove domovnice – Austrijskom društvu za kroatistiku iz Beča kao najuspješnijoj hrvatskoj udruzi u iseljeništvu prema glasovima čitatelja inozemnog izdanja Večernjeg lista, ova nagrada uručena je u veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beču.

Iznenađenje je bila posebna Večernjakova domovnica koju je od uredništva inozemnog izdanja Večernjeg lista na čelu s urednikom Stipom Puđom dobila veleposlanica Republike Hrvatske u Austriji Vesna Cvjetković.

Već u uvodnom slovu moja malenkost, koja je imala tu veliku čast da preda Večernjakovu domovnicu predsjedniku Austrijskog društva za kroatistiku prof. dr. Georgu Holzeru s Bečke slavistike, zamijenivši tako odsutnog inicijatora i organizatora Domovnice Stipu Puđu, istaknula je da se već 13 godina ovom prestižnom nagradom na poseban način odaje priznanje Hrvatima i hrvatskim zajednicama u iseljeništvu.

S obzirom na to da prof. Holzer nije bio prisutan 23. ožujka ove godine u Bad Homburgu na dodjeli Domovnice, nagrada je austrijskim kroatistima uručena u Beču.

"Hvala mnogo uredništvu inozemnog izdanja Večernjeg lista i uredniku Stipi Puđi na ovoj za nas kroatiste važnoj nagradi, te čitateljima Večernjeg lista na glasovima, koji su nas jako razveselili jer su potvrdili da je rad našeg društva, starog svega tri godine, prepoznat od širokih slojeva publike", rekao je prof. Holzer, dodavši kako je Večernjakova domovnica za članove društva bila "ugodno iznenađenje".

"Uvjereni smo da je glasovima publike i našem nagrađivanju pridonijela ovdje u Beču predstavljena knjiga 'Konturen und Zusammenhalt der kroatischen Sprache', čiji smo autori prof. dr. Zorka Kinda Berlaković i ja, a u kojoj je objavljeno niz važnih i značajnih članaka akademika Radoslava Katičića o samosvojnosti i samobitnosti hrvatskog jezika", istaknuo je prof. Holzer, napomenuvši kako je Večernjakova domovnica velika čast za Društvo kroatista u Austriji i "motivacija za njegov daljnji rad".

Prof. Holzer posebno je na potpori zahvalio hrvatskoj veleposlanici u Austriji dr. Cvjetković kao "idejnoj začetnici" osnivanja Austrijskog društva kroatista te prof. dr. Zorki Kindi Berlaković, svojoj kolegici s Bečke slavistike koja vodi i katedru hrvatskog jezika na Pedagoškoj visokoj školi u Gradišću.

Za posebnu Večernjakovu domovnicu, koju sam potom uručila hrvatskoj veleposlanici Vesni Cvjetković, pismeno obrazloženje poslao je urednik inozemnog izdanja Večernjeg lista Stipe Puđa.

"Ono što je manje poznato, ali ne i manje važno i značajno jeste činjenica kako je vrijednost Večernjakova izbora prva prepoznala i podržala tadašnja hrvatska veleposlanica u Berlinu gospođa Vesna Cvjetković. Gospođa veleposlanica je u mnogome pomogla održavanju prve Domovnice te svojim dolaskom, nadahnutim govorom i uručenjem nagrada dala im na značaju, kojeg su prepoznali i gosti iz Bad Homburga, grada prijatelja Dubrovnika, predloživši da sljedeću Domovnicu premjestimo u njihov grad, u tamošnju elitnu Kongresnu dvoranu Kurhaus. Tako je prijateljska veza gradova Dubrovnika i Bad Homburga, zahvaljujući i dubrovačkoj gospođi dr. Vesni Cvjetković, postala još čvršća, a Domovnica otad dobila svoj stalni dom u mondenom Bad Homburgu", pisalo je u priopćenju.

Dr. Cvjetković, vidno iznenađena i dirnuta gotovo do suza zahvalila je uredništvu inozemnog izdanja Večernjeg lista i uredniku Stipi Puđi.

"Velika mi je čast primiti Večernjakovu domovnicu. Ona mi je potvrda da je hrvatska zajednica u Njemačkoj, a potom i ovdje u Austriji prepoznala moja nastojanja u promicanju hrvatskog jezika i kulture te produbljivanju međudržavnih književnih i povijesnih veza, kao i prijateljstva Hrvatske s Njemačkom, a potom i s Austrijom. Borba za status hrvatskog kao samostalnog jezika u Austriji, koji se ne veže uz izvedenicu BHS (bosansko-hrvatski-srpski), ali i nastojanja da se u austrijske škole uvede dvojezični njemačko-hrvatski školski sustav, samo su neki od ciljeva kojima težimo i zato je dobro da su u sve to uključeni ne samo iseljeni Hrvati nego i domaćini, od kojih očekujemo podršku", istaknula je dr. Cvjetković. zaključivši kako je Večernjakova domovnica kao ulaznica kroz vrata Europe najpopularnijih Hrvata u iseljeništvu "velika pomoć" u realizaciji tih ciljeva.

Glazbeni okvir svečanosti dao je poznati bečki kantautor Josip Čenić.   

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije