Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Dojmljiva priredba u Hrvatskom centru u Beču

Bezukova prekrasna ulja na platnu i akvareli, velebno oslikana šibenska katedrala, stepenice koje vode u Jadransko more, te niz portreta konja koji krase i njegov zavičaj tik uz slavonsku ravnicu
19. svibnja 2019. u 09:48 0 komentara 147 prikaza
Foto: Snježana Herek
Pogledajte galeriju 1/5

"Slika-ton-riječ" naziv je dojmljive priredbe koju je u Hrvatskom centru gradišćanskih Hrvata u Beču pod ravnanjem Splićanina Giuseppea Terze upriličio njegov Mješoviti zbor "Otvorena srca". Slikar Ivan Bezuk, pjesnikinja Maja Epp i izrađivačica nakita Alma Čavić oduševili su svojim umjetničkim prilozima okupljene gradišćanske Hrvate.

Selected works 2016. – 2019. Lena Kramarić iz Dubrovnika na bečkoj premijeri

Goste je uvodno pozdravila predsjednica "Otvorenih srca" pjesnikinja Maja Epp, koja je vodila kroz program. Na hrvatskom i njemačkom jeziku pročitala je niz svojih sjetnih i melankoličnih pjesama iz kojih se očitava ne samo njezina pjesnička snaga i talent kojima se predstavlja u Austriji i Hrvatskoj, nego i nostalgija za Slavonijom i rodnim krajem. Epp je predstavila i radove slikara Ivana Bezuka, rodom iz Garešnice, koji sa suprugom Marijom već godinama pjeva u Zboru "Otvorena srca".

Bezukova prekrasna ulja na platnu i akvareli, velebno oslikana šibenska katedrala, stepenice koje vode u Jadransko more, te niz portreta konja koji krase i njegov zavičaj tik uz slavonsku ravnicu, vidljivo govore o slikarevoj velikoj ljubavi i čežnji prema Hrvatskoj, čije ljepote, kako nam je rekao, svojim izložbenim postavom želi predstaviti poklonicima likovne umjetnosti u Austriji i drugim zemljama.

Slavonski zlatovez Braniteljice Domovinskog rata rasplakale Bečane

Publika je imala priliku uvjeriti se i u umjetničku nadarenost te kreativnost Dubrovkinje Alme Čavić iz Beča, koja je nije samo pjevala u zboru nego je izložila prekrasan unikatni nakit od poludragog kamenja i bisera u vlastitoj izradi. On joj je otvorio i vrata elitnog talijanskog butika u Firenzi.

"Drago mi je da je publika svojom reakcijom pokazala kako osjeća da smo svi jedna složna obitelj koja ne samo muzicira nego se i privatno drži zajedno", rekao je dirigent Terza.

Veliki dan Pola stoljeća hrvatske crkve u Beču

Oduševljenje kulturno-umjetničkom večeri "Slika-ton-riječ" nije krila ni dr. Sanda Pranjić, liječnica u Uzlopu i Trajštofu u Gradišću, koja dobro poznaje gradišćanske Hrvate i kako nam je rekla "ponosna je na njih". 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.