Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Važnost očuvanja i razvijanja znanstvenog i obrazovnog potencijala Hrvata koji žive izvan domovine

Državni tajnik Milas zahvalio je rektorima na dosadašnjoj suradnji, ponajprije vezano uz uspješno provođenje tečajeva hrvatskog jezika
09. svibnja 2019. u 08:33 0 komentara 41 prikaza
Foto: Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske

Nakon što je u ožujku 2017. potpisan Sporazum o suradnji sa Sveučilištem u Zagrebu te u istom mjesecu 2019. s Hrvatskim katoličkim sveučilištem, Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske potpisao je sporazume o suradnji s ostalim sveučilištima u sklopu Rektorskog zbora Republike Hrvatske, a riječ je o Sveučilištu u Dubrovniku, Sveučilištu J. J. Strossmayer u Osijeku, Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli, Sveučilištu u Rijeci, Sveučilištu Sjever, Sveučilištu u Splitu i Sveučilištu u Zadru. 

Zagreb Dijaspora želi učiti hrvatski jezik, najveći interes iz Južne Amerike

Na poziv predsjednice Rektorskog zbora Republike Hrvatske prof. dr. sc. Dijane Vican, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas sudjelovao je na sjednici Rektorskog zbora održanoj 6. svibnja 2019. u Splitu. 

Tom prigodom razgovaralo se o načinima i mogućnostima unaprjeđenja suradnje između Središnjeg državnog ureda i hrvatskih sveučilišta te je istaknuta važnost očuvanja, jačanja i razvijanja znanstvenog i obrazovnog potencijala Hrvata koji žive izvan domovine, kako za naše sunarodnjake koji žive izvan granica Lijepe Naše, tako i za cijelu Republiku Hrvatsku. 

Ispunjen jedan od glavnih ciljeva Posebna upisna kvota za studij na Sveučilištu u Zagrebu

Državni tajnik Milas zahvalio je rektorima na dosadašnjoj suradnji, ponajprije vezano uz uspješno provođenje tečajeva hrvatskog jezika, a posebno je istaknuo važnost osiguravanja posebne upisne kvote za pripadnike hrvatske nacionalne manjine i hrvatskog iseljeništva. Nadalje, rekao je kako je Središnji državni ured zainteresiran za poticanje znanstvenoistraživačkog rada o vrijednoj baštini i najvažnijim postignućima te o ključnim životnim i identitetskim pitanjima hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, hrvatske nacionalne manjine u 12 europskih država i brojnog hrvatskog iseljeništva u europskim i prekooceanskim državama.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.