Potpisani sporazumi

Važnost očuvanja i razvijanja znanstvenog i obrazovnog potencijala Hrvata koji žive izvan domovine

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske
09.05.2019.
u 08:33

Državni tajnik Milas zahvalio je rektorima na dosadašnjoj suradnji, ponajprije vezano uz uspješno provođenje tečajeva hrvatskog jezika

Nakon što je u ožujku 2017. potpisan Sporazum o suradnji sa Sveučilištem u Zagrebu te u istom mjesecu 2019. s Hrvatskim katoličkim sveučilištem, Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske potpisao je sporazume o suradnji s ostalim sveučilištima u sklopu Rektorskog zbora Republike Hrvatske, a riječ je o Sveučilištu u Dubrovniku, Sveučilištu J. J. Strossmayer u Osijeku, Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli, Sveučilištu u Rijeci, Sveučilištu Sjever, Sveučilištu u Splitu i Sveučilištu u Zadru. 

Na poziv predsjednice Rektorskog zbora Republike Hrvatske prof. dr. sc. Dijane Vican, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas sudjelovao je na sjednici Rektorskog zbora održanoj 6. svibnja 2019. u Splitu. 

Tom prigodom razgovaralo se o načinima i mogućnostima unaprjeđenja suradnje između Središnjeg državnog ureda i hrvatskih sveučilišta te je istaknuta važnost očuvanja, jačanja i razvijanja znanstvenog i obrazovnog potencijala Hrvata koji žive izvan domovine, kako za naše sunarodnjake koji žive izvan granica Lijepe Naše, tako i za cijelu Republiku Hrvatsku. 

Državni tajnik Milas zahvalio je rektorima na dosadašnjoj suradnji, ponajprije vezano uz uspješno provođenje tečajeva hrvatskog jezika, a posebno je istaknuo važnost osiguravanja posebne upisne kvote za pripadnike hrvatske nacionalne manjine i hrvatskog iseljeništva. Nadalje, rekao je kako je Središnji državni ured zainteresiran za poticanje znanstvenoistraživačkog rada o vrijednoj baštini i najvažnijim postignućima te o ključnim životnim i identitetskim pitanjima hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, hrvatske nacionalne manjine u 12 europskih država i brojnog hrvatskog iseljeništva u europskim i prekooceanskim državama.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije