IN MEMORIAM

Umro moravski Hrvat Jozo Lavička, kulturni velikan najsjevernije grane gradišćanskih Hrvata

Jozo Lavička s nagradom "Metron"
Foto: Petar Tyran
1/2
08.04.2020.
u 23:49

Mnogo je toga što je ovaj kulturni borac i vješti promotor činio cijelog svog života za moravske Hrvate

Hrvatski centar gradišćanskih Hrvata u Beču javio je tužnu vijest da je u Beču, u 87. godini preminuo Moravski Hrvat Jozo Lavička, kulturni velikan najsjevernije grane gradišćanskih Hrvata.

Rođen je 1933. godine u Frelištofu, jednom od tri sela gradišćanskih Hrvata u Češkoj, uz Dobro Polje i Preravu. Nakon Drugog svjetskog rata, uspio je 1948. godine pobjeći u Austriju, nastanivši se u Beču, gdje je cijelog svoga života radio na njegovanju i očuvanju kulturne baštine moravskih Hrvata, posebno u svojoj domovini.

„Zahvaljujući Hrvatskim novinama koje su redovno izvještavale, između ostalog, i o moravskim Hrvatima, a kasnije i Hrvatska redakcija ORF-a Gradišće, malo po malo se je otkrivalo tko su moravski Hrvati, njihovu povijest i tešku sudbinu“, piše Petar Tyran glavni urednik Hrvatskih novina, glasila gradišćanskih Hrvata.

Dodaje kako je jedna od velikih zasluga neumornog Lavičke postavljanje spomenika i nadgrobnih ploča preminulim ljudima iz svoga kraja na južnoj Moravi, kao povijesnog, duhovnog i kulturnog sjećanja na moravske Hrvate, kako ne bi pali u zaborav. Kako ističe Tyran, Lavička je poznat i kao autor više knjiga posvećenih svom rodnom selu Frelištofu: Enciklopedije „Frelištof – idilično selo između Thaye i Jaspitza u Južnoj Moravskoj“ (2015.) „Lipo naše selo“ (2005), „Josef Lavička – Životna priča jednog Frelištofca“ i „Josef Lavička: Moj život od Frelištofa do Beča“ (2016.).

Napominje kako je i hrvatski povjesničar Dr. sc. Dagutin Pavličević na temelju vlastitih ali i Lovičkinih istraživanja i podloga napisao veliku monografiju „Moravski Hrvati“(1994.), a povjesničar Alojz Jembrih knjigu „Tragom identiteta južnomoravskih Hrvata“(2017.). Kako navodi Tyran neumorni Lavička potpisuje i autorstvo knjige o akademskom slikaru Otmaru Ružički, čije je slike marljivo sakupljao i dio njih je završio na izložbi u Etnografskom muzeju 1992. godine u dvorcu u austrijskom dvorcu u Kützsee tik uz austrijsko-mađarsku granicu. Ista je izložba u organizaciji Međunarodne smotre folklora i sudjelovanje Koncertne direkcije Zagreb te suradnju Hrvatske matice iseljenika prikazana i u zagrebačkoj galeriji „Josip Račić“.

Posebnu borbu Jozo Lavička vodio je spas moravskih nošnji, kako se ne bi izgubilo narodno blago moravskih Hrvata u Češkoj. Dio tih nošnji poklonio je i gradišćanskim Hrvatima iz Folklornog ansambla „Kolo Slavuj“ u Beču. Važno mu je bilo očuvati i hrvatsku tradiciju i običaje okupljana seljana, pa je ponovno oživio tradicionalni hrvatski kiritof u Pemskom Prateru u Beču. Još je mnogo toga što je ovaj kulturni borac i vješti promotor činio cijelog svog života za moravske Hrvate. Za svoj doprinos višestruko je odlikovan, između ostalog Kulturnom nagradom Hrvatskog centra u Beču „Metron“ 2012. godine te 2016. nagradom „Josef Löhner Preis“ Saveza Južnih Moravljana u bavarskom Geislingenu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije