Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Ulica u Slovačkoj nosi ime hrvatskog grada heroja

''Nije riječ samo o ulici, već o onome što stoji iza nje. Ovaj čin govori o Hrvatima koji su ovdje došli prije 500-ak godina, a uspjeli su sačuvati svoj jezik i kulturu, svijest o nacionalnosti i hrvatskim korijenima''
09. prosinca 2019. u 12:26 0 komentara 15 prikaza
Foto: Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske

Čast otkrivanja ploče s imenom ulice u Općini Devínska Nová u petak pripala je vukovarskom gradonačelniku Ivanu Penavi i načelniku te Općine Dariusu Krajčiru, inicijatoru ideje podrijetlom iz Hrvatske, objavio je Središnji državni ured za Hrvate izvan Hrvatske.

Veliko srce Prikupljeno 195 tisuća kuna za obnovu vukovarskih dječjih vrtića

„Bratislavu i Vukovar spaja i rijeka Dunav, Vukovar je simbol svih Hrvata u svijetu, a ovaj čin izraz je istinskog poštovanja i prijateljstva prema herojskom gradu“, istaknuo je načelnik Krajčir, navodeći kako je općina Devínska Nová Ves oduvijek bila općina s hrvatskim stanovništvom, koja se u povijesti i nazivala hrvatskom.

Gradonačelnik Penava je iskazao veliku zahvalnost, ali i ponos jer ulica u Slovačkoj nosi ime hrvatskog grada heroja.

Korijeni Videokonferencija povezala Hrvate iz Ljubljane, Dublina, Širokog Brijega i Vukovara

"Nije riječ samo o ulici, već o onome što stoji iza nje. Ovaj čin govori o Hrvatima koji su ovdje došli prije 500-ak godina, a uspjeli su sačuvati svoj jezik i kulturu, svijest o nacionalnosti i hrvatskim korijenima, o Domovinskom ratu, simbolici i snazi Vukovara i njegovu značenju za čitav hrvatski narod. Srce mi je puno biti među svojim ljudima u ovako prekrasnom ambijentu", istaknuo je.

Zadovoljstvo nije krio ni hrvatski veleposlanik u Slovačkoj Aleksandar Heina.

Obitelj Glasnović Kada su se vratili u Vukovar, neki drugi ljudi živjeli su u njihovoj kući, pili su iz njihovih čaša

„Kada se neka ulica u Hrvatskoj imenuje vukovarskom, to je čin priznanja, ali čin koji očekujemo. No, kada se takvo nešto dogodi izvan granica Hrvatske, to je nešto posebno, nešto što treba prepoznati jer se time izvan granica Hrvatske dokazuje istinitost o razaranju Vukovara i onome što se događalo za Domovinskog rata“, naglasio je Heina.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.