Nakon kratke i teške bolesti

U Beču preminuo Martin Prikosović, borac za prava gradišćanskih Hrvata

Martin Prikosović
Foto: Petar Tyran
1/2
17.07.2017.
u 11:55

Pod njegovim predsjedanjem HAK je dobio prve društvene prostorije na Langegasse u Beču

Nakon kratke i teške bolesti u 87. godini preminuo je bivši dugogodišnji predsjednik Hrvatsko-gradišćanskog kulturnog društva i Hrvatskog akademskog kluba u Beču Martin Prikosović, priznati borac za manjinska prava gradišćanskih Hrvata.

Za svoje osobite zasluge u očuvanju hrvatskog jezika i identiteta gradišćanskih Hrvata, Prikosovića je Republika Hrvatska odlikovala Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića. Odlikovan je i visokim austrijskim državnim odličjem "Časni znak u zlatu za zasluge Republike Austrije" i "Časni znak u zlatu grada Beča".
 
Prikosović se još daleke 1952. godine počeo zanimati za političku i društvenu situaciju gradišćanskih Hrvata, nakon čega je ostvario i kontakt s Hrvatskim akademskim klubom u Beču.

Pod njegovim predsjedanjem HAK je dobio prve društvene prostorije na Langegasse u Beču. Nakon toga bio je čak 12 godina na čelu Hrvatsko-gradišćanskog društva.

Posebno je isticao važnost zajedničke borbe za manjinska prava i očuvanje hrvatskog identiteta povezivanjem ovih dvaju hrvatskih društava, što se i dogodilo 1955.

Među njegove velike zasluge pripada i osnivanje časopisa HAK-a "Glas" te useljenje gradišćanskih Hrvata u nove, znatno veće društvene prostorije 1964. godine u Schwindgasse u Beču.

Martin Prikosović za života bio je visoki državni službenik u austrijskoj saveznoj vladi. Radio je na mjestu zamjenika odjela za knjigovodstvo u saveznom ministarstvu obrane Republike Austrije.

Do zadnjega, bio je i aktivan član seniorskog kluba HGKD-a.

"Smrću Martina Prikosovića izgubili smo vrijednog čovjeka, borbenog aktivista i nepopustljiva odvjetnika na društvenom i manjinskom području, Hrvata koji je do posljednjeg trenutka dušom i tijelom bio angažiran na našoj društvenoj sceni u Beču", stoji u izvješću Hrvatskog centra. 

Pokojnik će biti ispraćen 22. srpnja u 16 sati na mjesnom groblju u Devinskom Novom Selu, nedaleko od Bratislave u Slovačkoj.

Iza sebe je ostavio suprugu i odraslog sina.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije