Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

U Beču preminuo Martin Prikosović, borac za prava gradišćanskih Hrvata

Pod njegovim predsjedanjem HAK je dobio prve društvene prostorije na Langegasse u Beču
17. srpnja 2017. u 11:55 0 komentara 411 prikaza
Martin Prikosović
Foto: Petar Tyran
Pogledajte galeriju 1/2

Nakon kratke i teške bolesti u 87. godini preminuo je bivši dugogodišnji predsjednik Hrvatsko-gradišćanskog kulturnog društva i Hrvatskog akademskog kluba u Beču Martin Prikosović, priznati borac za manjinska prava gradišćanskih Hrvata.

Romano Zölss Iz emisije Dobar dan Hrvati U 76. godini preminuo Romano Zölss iz Frakanave

Za svoje osobite zasluge u očuvanju hrvatskog jezika i identiteta gradišćanskih Hrvata, Prikosovića je Republika Hrvatska odlikovala Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića. Odlikovan je i visokim austrijskim državnim odličjem "Časni znak u zlatu za zasluge Republike Austrije" i "Časni znak u zlatu grada Beča".
 
Prikosović se još daleke 1952. godine počeo zanimati za političku i društvenu situaciju gradišćanskih Hrvata, nakon čega je ostvario i kontakt s Hrvatskim akademskim klubom u Beču.

Pod njegovim predsjedanjem HAK je dobio prve društvene prostorije na Langegasse u Beču. Nakon toga bio je čak 12 godina na čelu Hrvatsko-gradišćanskog društva.

Posebno je isticao važnost zajedničke borbe za manjinska prava i očuvanje hrvatskog identiteta povezivanjem ovih dvaju hrvatskih društava, što se i dogodilo 1955.

Među njegove velike zasluge pripada i osnivanje časopisa HAK-a "Glas" te useljenje gradišćanskih Hrvata u nove, znatno veće društvene prostorije 1964. godine u Schwindgasse u Beču.

Martin Prikosović za života bio je visoki državni službenik u austrijskoj saveznoj vladi. Radio je na mjestu zamjenika odjela za knjigovodstvo u saveznom ministarstvu obrane Republike Austrije.

Do zadnjega, bio je i aktivan član seniorskog kluba HGKD-a.

"Smrću Martina Prikosovića izgubili smo vrijednog čovjeka, borbenog aktivista i nepopustljiva odvjetnika na društvenom i manjinskom području, Hrvata koji je do posljednjeg trenutka dušom i tijelom bio angažiran na našoj društvenoj sceni u Beču", stoji u izvješću Hrvatskog centra. 

Pokojnik će biti ispraćen 22. srpnja u 16 sati na mjesnom groblju u Devinskom Novom Selu, nedaleko od Bratislave u Slovačkoj.

Iza sebe je ostavio suprugu i odraslog sina.

Valpurga Horvath Iz emisije Dobar dan Hrvati Preminula hrvatska Romkinja koja je preživjela holokaust Mate Kovačević Chicago Zbogom Mate, volimo i mi tebe Tereza Nađ Preživjela je šest logora Preminula najstarija Hrvatica u Chicagu
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.