Hrvatski domoljub

U Kanadi preminuo Mile Šušak, brat Gojka Šuška. Svojoj djeci usadio je fanatičnu ljubav prema cijeloj Lijepoj Našoj

Mile Šušak
Foto: VL BIH
19.01.2017.
u 15:10

Sreli smo ljetos Milu sa suprugom Slavicom i popričali o mnogo čemu. Nekim društvenim i političkim pojavnostima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini nije bio baš zadovoljan, ali čvrsto je vjerovao u snagu ukupnog hrvatskog korpusa

U Kanadi je u 76. godini života preminuo hrvatski domoljub Mile Šušak, brat hrvatskog ratnog ministra obrane, jedan od onih Hrvata u iseljeništvu koji su dosanjali slobodnu Hrvatsku. 

Mile Šušak rođen je u Širokom Brijegu 1941. godine, a nakon srednjoškolskog školovanja jedno vrijeme radio je kao trgovac u svom rodnom Širokom. 

Oženio se Slavicom (djevojački Vukoja) iz Mamića i nekoliko godina živjeli su u Širokom, gdje su rođeni njihovi sinovi Mario i Eugen. 

Kad je Mile imao samo četiri godine, 1945., ostaje bez oca Ante, a te godine rodio mu se brat Gojko. 

Brat Branko prebjegao je u Kanadu već 1956. godine, a Mile 1967. odlazi kod njega, da bi 1974. godine sa sobom u Kanadu odveo suprugu, sinove i majku Stanu. 

Mlađi brat Gojko u Kanadu je dospio 1968. godine, a dvojica stričeva u Ameriku su se odselila početkom prošloga stoljeća. 

Eugenu je bilo samo godinu dana kad je obitelj Šušak stigla u Ottawu. Mile kao menadžer u ugostiteljstvu ostvaruje američki san, a kao brojni hrvatski domoljubi, sanjao je slobodnu Hrvatsku. 

Brat Gojko bio je jedan od najvažnijih Hrvata u realizaciji hrvatskih projekata u Kanadi, a u bratu Mili imao je izvrsnog suradnika.

Mile je često iz Kanade dolazio u rodni Široki, svojoj djeci usadio je fanatičnu ljubav prema Širokom Brijegu i cijeloj Lijepoj Našoj. 

U Kanadi su se rodile njegove kćeri Stana i Marija, a nakon osamostaljenja Hrvatske Milina djeca stižu u domovini. 

Eugen je bio na vrlo odgovornim dužnostima u Bosni i Hercegovini, trenutačno je direktor Naftnih terminala Federacije BiH, Mario je direktor hotela Sheraton u Zagrebu, Marija predaje na Američkom sveučilištu u Zagrebu, a Stana je u Zagrebu predavala u školi stranih jezika. 

Sreli smo ljetos Milu sa suprugom Slavicom i popričali o mnogo čemu. Nekim društvenim i političkim pojavnostima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini nije bio baš zadovoljan, ali čvrsto je vjerovao u snagu ukupnog hrvatskog korpusa.

Vjerovao je kako će Hrvati ostvariti institucionalnu jednakopravnost u BiH, naglašavajući kako valja slijediti nauk najvećih hrvatskih političkih muževa.

Mile je bio ozbiljan čovjek, čvrst, nepokolebljiv, uporan, jedan od onih hrastova duboko ukorijenjenih u zemlju Hercegovinu. 

Hrabro se nosio sa zdravstvenim nedaćama, a volio se našaliti. Ispričao nam je nekoliko zanimljivih, duhovitih zgoda iz njegove voljene Hercegovine, a kao pravi Hercegovac volio je i gangu. 

Zdenko Ćosić reče kako ga je posebno fascinirala Milina volja za životom i njegova fanatična ljubav prema rodnom zavičaju i čitavoj domovini. Ivo Čuljak Đulić poznavao je Milu još od malih nogu.

Kad bi stigao u svoju obiteljsku kuću na njegovu svetom Brijegu, nadomak crkve, istog dana posjetio bi svoga prvog susjeda Đulića, živo ga je zanimalo što ima novo u Širokom. 

Volio je popričati sa sestrom Maricom koja živi u Širokom i sa svojim nećacima. 

Mile je bio čovjek čvrstog kova, Hercegovac od glave do pete. Bit će pokopan u svom voljenom Širokom Brijegu.

Komentara 112

DU
Deleted user
16:20 19.01.2017.

Fanatična ljubav za Hrvatsku.... u Kanadi!!! Ma, kompa, daj ti meni lijepo...

JZ
jzadra17
18:52 19.01.2017.

Šušak-pekar,ministar obrane jedino što je znao dijeliti činove HV svojim rodjacima vozačima .

UV
Uvjekprotiv
18:14 19.01.2017.

Da bar nikad nisu dosli u HR.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije