Hrvatski trener u Barceloninoj akademiji

U Kanadi ostvario životni san i nakon 12 godina ostaje mu još samo jedan izazov

Alen Vukobrad
Foto: Privatni album
1/5
13.11.2016.
u 09:56

Ulaže napore u implementaciju zahtjevnih programa, njihovih temeljnih vrijednosti koje su bazirane na timskom radu i međusobnom poštovanju

Alen Vukobrad, nogometni trener i pomoćnik tehničkog direktora FCB Escola Toronto, službene akademije nogometnog kluba Barcelona, posljednjih 12 godina živi s obitelji, suprugom Susie i četvero djece u Mississaugi. 

U Kanadi se uključio u obiteljski posao, prodaju nekretnina i marketing, no posljednjih nekoliko godina Alenu se počeo ispunjavati životni san. 

Spletom okolnosti, 2013. godine upoznao je španjolskog poslovnog čovjeka Francisca Cerveru, nogometnog entuzijasta i člana FC-a Barcelona. 

Ovaj kanadski Hrvat s njim je razmijenio ideje o otvaranju nogometnih kampova u Kanadi, a Cerver se primio organiziranja susreta s predstavnicima Barcelone. 

Za manje od mjesec dana, Alen i Francisco letjeli su u Španjolsku. Nakon uspješnog dogovora, osnovan je BCN Sports, danas službeni partner FC-a Barcelone u Kanadi.

Sljedećih nekoliko godina, uz akademiju u Torontu, otvorene su Barcelonine nogometne akademije u još tri velika grada ­ u Vancouveru, Edmontonu i Ottawi. 

"Trenutačno se mogu posvetiti tehničkoj strani posla, a to je ono što volim – trenirati mlade igrače i prenijeti na nove generacije ono što sam naučio u trideset i više godina igranja nogometa", rekao je Vukobrad o svojoj trenutačnoj poziciji pomoćnika direktora Xavija Baladasa u tvrtki BNC Sports. 

Ulaže napore u implementaciju zahtjevnih Barceloninih programa, njihovih temeljnih vrijednosti koje su bazirane na timskom radu i međusobnom poštovanju. 

"Ideja nogometnog kluba Barcelona jest ne samo razviti igrača u dobrog nogometaša nego raditi i na izgradnji karaktera, tako da djeca u našim akademijama i nakon završetka programa ostanu zaljubljenici u nogomet i izrastu u dobre ljude", naglasio je Barçin trener. 

Za vrijeme nedavnog kraćeg boravka u Hrvatskoj, u svome rodnom Klokočevcu pokraj Bjelovara održao je nekoliko treninga na nagovor prijatelja, ali i iz znatiželje. 

"Djeca su u Hrvatskoj kao spužve, spremna su učiti, sve upijaju, a uz to imaju toliko talenta", istaknuo je naš sugovornik.

Sljedećih nekoliko dana gostovao je na treninzima u Bjelovaru, gdje su ga počeli pratiti novinari i objavljivati fotografije na društvenim mrežama. 

No Alena je više impresionirala motiviranost djece u Hrvatskoj i njihov interes za nogomet nego medijska promocija. 

Sjeća se svojih nogometnih početaka vezanih uz klub Dinamo Predavac.

"Prvi su mi treneri bili Erdelj i Vukašinović. U juniorima me trenirao Prišćan, danas dužnosnik HNS-a. Slijedili su Vukojević, Blažević i Čanađija. Svoju nogometnu karijeru dugujem njima jer su me formirali u svakom smislu. To sam poslije nadogradio načelima treninga FC Barcelone".

Među nogometnim uzorima ističe Šukera kao izvrsnog tehničara, a u smislu izgrađenosti osobe i čvrstoće karaktera divi se nogometnim legendama Bobanu i Eduardu.

Alen Vukobrad u Kanadi je trenirao ekipu Toronto Croatije te jedan od najvećih klubova po broju djece – Oakville. 

Također je svojim iskustvom pomogao hrvatskom klubu Norval Croatia kao tehnički direktor. 

Nakon što je njihova tvrtka BNC Sports ideju o akademijama prenijela u Australiju i Novi Zeland, Alenu ostaje još samo jedan izazov – otvoriti Barcelonine akademije u rodnoj Hrvatskoj. 

Komentara 4

TO
tolitol
10:18 13.11.2016.

Upravo sam otvorio glavnu stranicu jednih uglednih novina. Glavne teme: Trump i pariški klimatski okvir, upozorenje glavnog tajnika NATO-a Trumpu, izgledna pobjeda proruskog kandidata na izborima u Bugarskoj, atentat u Pakistanu. Otvorim Večernji i ovo je jedna od dvije glavnih vijesti na naslovnici. Još jedna priča o uspješnoj iseljeničkoj priči. Hrvati navalite van. No to mora biti tako kad ti novine posjeduje vlasnik iz komšiluka. Čije tiskovine za javnost u komšiluku nikada ne objavljuju ovakve priče. Admine briši me slobodno i udari mi kaznu. Dosta je i meni i vas i vašeg propagande. Prodane duše.

KU
kupatilo
10:58 13.11.2016.

Tolitol svaka cast sve ovo ija pisem al mi nedaju il sam pod zabranom ili mi brisu komentare te jadne novine koje su nekad bile na ponos al dasu samo one.Svesu kod nas postale iste.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije