PROMOCIJA

U Gradišću predstavljen prvi online rječnik gradišćanskih Hrvata

Promocija rječnika gradišćanskih Hrvata
Foto: Snježana Herek
1/2
01.10.2020.
u 14:57

Ono što je bila središnja poruka promocije je izneseni središnji cilj ZIGH-a, da novi online rječnik bude potpora upotrebi gradišćanskohrvatskog jezika u svakodnevnom životu, jezika koji je u Gradišću priznat 1987. godine kao službeni jezik na raznim područjima privatnog i javnog života:od škole do medija

Znanstveni institut gradišćanskih Hrvata (ZIGH) na čelu s predsjednicom mr. Zlatkom Gieler predstavio je u srijedu u svom središtu u Trajštofu u Gradišću prvi online-rječnik gradišćanskohrvatskog i njemačkog jezika.

„Rječnik trenutačno sadržava 100.000 riječi i fraza na oba jezika, a temelj na kojem je postavljen je tiskani gradišćanskohrvatski rječnik iz 1991. godine“, rekao je za Večernji list dopredsjednik ZIGH-a, gradišćanski Hrvat dr. Ewald Höld, inače poznati austrijski psihijatar, neurolog i psihoterapeut. 

„Online rječnik ima oko 5.000 novih gradišćansko hrvatskih izraza, uključujući za nas trenutačno najaktualniju riječ koronavirus. Sadrži ukupno 26.500 hrvatskih i 30.500 njemačkih riječi te 26.000 hrvatskih i 17.500 njemačkih fraza“, istakao je dr. Höld. Napomenuo je kako je izuzetno važno, posebno za mlade generacije da je sada nakon 30 godina rječnik digitaliziran, moderniziran i usklađen s Gramatikom izašlom 2003. godine i Pravopisom gradišćanskohrvatskog jezika iz 2009. godine.

Kako je na promociji istakla predsjednica Znanstvenog instituta gradišćanskih Hrvata mr. Gieler ona se nada da će sada rječnik moderniziran i u online izdanju koristiti znatno više ljudi nego do sada. Posebice mladih, a to je prema njenim riječima i najvažnije jer je jezik uvjet opstanka jedne narodne manjine, pa je tako važno da ga sačuvaju i gradišćanski Hrvati. Kako je na promociji u Trajštofu istaknuto svi zainteresirani mogu  se rječnikom besplatno služiti na internetskoj stranici www.rječnik.at

Ono što je bila središnja poruka promocije je izneseni središnji cilj ZIGH-a, da novi online rječnik bude potpora upotrebi gradišćanskohrvatskog jezika u svakodnevnom životu, jezika koji je u Gradišću priznat 1987. godine kao službeni jezik na raznim područjima privatnog i javnog života:od škole do medija.

Tehničku realizaciju online-rječnika potpisuje Kristijan Karall MSc, koji je zajedno s predsjednicom ZIGH-a mr. Zlatkom Gieler i urednikom mr. Ivom Szucsichem predstavio navedeni online rječnik. Ono što je također istaknuto je da će skupina gradišćansko hrvatskih jezikoslovaca i nadalje proširivati i aktualizirati fond online-rječnika. U planu je i mobilna aplikacija za pametne telefone i tablete, kako bi se rječnik mogao koristiti i bez internetske veze. Što na kraju reći osim čestitke ZIGH-a i svim gradišćanskim Hrvatima i stručnjacima koji su sudjelovali na oživotvorenju ovog zahtjevnog projekta.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije