Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Gradišćanski Hrvati ček s 69.000 eura za obnovu Klaićeve bolnice predali veleposlaniku Glunčiću

Nazočnim predstavnicima gradišćanskih Hrvata i svim donatorima posebno srdačno se je video porukom zahvalila i zamjenica ravnatelja Klinike za dječje bolesti dr. Iva Hosjak.
27. lipnja 2020. u 10:46 0 komentara 107 prikaza
Gradišćanski Hrvati
Foto: Snježana Herek
Pogledajte galeriju 1/3

U hrvatskom Veleposlanstvu u Beču, svečano je obilježen završetak velike humanitarne akcije gradišćanskih Hrvata i njihovih prijatelja u kojoj su u dobrovoljnoj akciji prikupili čak 69.000 eura za obnovu Odjela dječje kirurgije Klinike za dječje bolesti u Zagrebu, u kojoj se liječe djeca iz cijele Hrvatske, teško oštećene u razornom potresu koji je 22. ožujka pogodio Zagreb.

Predsjednik ARGE-a, gradišćanski Hrvat Stefan Pauer NADLEŽNOST „Otvoreno pismo“ Bečke Radne zajednice za narodne manjine austrijskom političkom vrhu

U znak zahvalnosti za ovaj čin solidarnosti i pomoći Zagrebu i okolici u nevolji, hrvatski veleposlanik u Austriji Daniel Glunčić je u Veleposlanstvo RH pozvao predstavnike donatora, koji su mu, u odsutnosti zamjenice ravnatelja Klinike za dječje bolesti u Zagrebu dr. Ive Hosjak, koja je svoju zahvalu gradišćanskim Hrvatima poslala video porukom, simbolično predali ček s gotovo 70.000 eura, koje su je prošli tjedan donatori, preko za tu svrhu posebno otvorenog bankovnog računa poslana u Zagreb.

„Veliko hvala svima. Hrvatska računa na vas, neće vas zaboraviti jer vi ste most povezivanja Austrije i Hrvatske kao i iseljeni Hrvati. Vi ste višestoljetni dokaz kako se mostovi grade i znajte da računamo na vas, naše Hrvate u Republici Austriji“, rekao je uvodno veleposlanik Glunčić. Glavni inicijator i koordinator humanitarne akcije i kurator Hrvatskog centra u Beču Petar Tyran je zahvalio veleposlaniku Glunčiću što je omogućio gradišćanskim Hrvatima da upravo u Veleposlanstvu RH svečano završe ovu akciju. Riječi zahvale uputio je i direktorici dvojezične Osnovne škole u Uzlopu u Gradišću Ljubi Palatin-Wild i glavnoj tajnici Hrvatskog centra Gabrijeli Novak-Karall za njihovu veliku pomoć pri prikupljanju donacija za koje su zajedno s Tyranom kao zastupnice gradišćanskih Hrvata odnosno Hrvatskog centra i Neovisne građanske inicijative u ime donatora potpisali Ugovor o darivanju s ravnateljem zagrebačke Klinike za dječje bolesti prof. dr. Goranom Roićem.

„Ovom smo donacijom pokazali i dokazali da se znamo držati zajedno, da se znamo složiti ako se radi o dobrim idejama i da smo spremni svi zajedno surađivati kada postane gusto“, rekao je Tyran dodavši kako ova donatorska akcija budi nadu u još bolju buduću povezanost gradišćanskih i ostalih Hrvata.

Gradišćanski Hrvati | Autor : Snježana Herek Foto: Snježana Herek

„Donatore nije bilo teško naći, jer su ljudi bili dobro informirani preko televizije i radija o čemu se radi i kada je među nas došao inicijator Petar Tyran odmah smo se priključili projektu pružanja pomoći. Veseli me da donacijom pomažemo upravo djeci, jer ona su moja velika i vječna ljubav“, rekla je direktorica dvojezične Osnovne škole u Uzlopu Ljuba Palatin-Wild. Nakon toga su zastupnici gradišćanskih Hrvata Tyran, Novak-Karall i Palatin-Wild predali ček veleposlaniku Glunčiću, uz burno odobravanje nazočnih. „U ime Republike Hrvatske i Klaićeve bolnice od srca vam hvala na pomoći za dobrobit djece, bolnice, za dobrobit Zagreba i odnosa gradišćanskih Hrvata, Austrije i Hrvatske“, zahvalio je hrvatski veleposlanik svim donatorima.

Karneval u mjestu Kerestur u srednjem Gradišću u Austriji KARNEVAL Prosvjed Hrvatskog centra Beč protiv uvredljivog transparenta u Keresturu u Gradišću

Nazočnim predstavnicima gradišćanskih Hrvata i svim donatorima posebno srdačno se je video porukom zahvalila i zamjenica ravnatelja Klinike za dječje bolesti dr. Iva Hosjak. Istaknula je kako je potres u Zagrebu oštetio 50 posto bolničkih kapaciteta i operacijske dvorane u najstarijoj zgradi zagrebačke Dječje klinike. Napomenula je da bi se uskoro trebalo početi s obnovom i kako se već sada veseli da će donatorima, nakon što završi rekonstrukcija imati prilike pokazati novi prostor Dječje kirurgije Klaićeve bolnice za koji su donirali svoj novac.

Dirljive riječi zahvale na kraju je video porukom okupljenima u hrvatskom Veleposlanstvu u Beču prenio i austrijski veleposlanik u Zagrebu Markus Wuketich, koji se je i osobno priključio donatorskoj akciji. „To mi je bila čast“, poručio je, uputivši pozdrave i čestitke organizatorima, uz najbolje želje za brzu obnovu bolnice. Tyran se je na kraju zahvalio svima koji su nesebično pritekli u pomoć u nevolji Hrvatima u Hrvatskoj. Među njima je bio i zastupnik Narodne stranke (ÖVP) u austrijskom parlamentu, gradišćanski Hrvat Nikolaus Berlakovich, također nazočan na svečanosti u hrvatskom veleposlanstvu. Među nazočnima bili su i predsjednik Hrvatskog centra u Beču Tibor Jugović, predsjednik Hrvatskog kulturnog društva u Gradišću Stanko Horvat, šef prijevozničke tvrtke „Blaguss“ Poli Blagss i brojni drugi poznati i priznati gradišćanski Hrvati iz Beča i Gradišća.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.