Naslovnica Vijesti

U četvrtak predstavljanje Dnevnika iz tuđine

Njezina iskustva neprestano se obogaćuju iz više smjerova, što čitateljskoj percepciji ove (pri)povijesti nudi neodoljivi šarm Senjkinje, građanke svijeta s polustoljetnom australskom adresom
07. rujna 2018. u 08:43 0 komentara 44 prikaza
Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Predstavljanje knjige A Diary from the Croatian Diaspora / Dnevnik iz tuđine, autorice Vande Boras Podravac iz Canberre, održat će se u četvrtak 13. rujna 2018. s početkom u 13 sati, u Hrvatskoj matici iseljenika.

Dubrovnik Nakon 45 godina u Kongu napisao knjige na kiswahiliju

Uz autoricu Boras Podravac, o knjizi će govoriti ravnatelj Hrvatske matice iseljenika Mijo Marić, predsjednik Društva hrvatskih književnika Đuro Vidmarović te urednica Vesna Kukavica. Voditeljica predstavljanja bit će Ljerka Galic.

Autorica Vanda Boras-Podravac, sociologinja i aktivistica civilnih udruga hrvatske zajednice u Australiji, nastoji postići dokumentarističku uvjerljivost egzilantskih pustolovina koje su iza "željezne zavjese" ostavljale jedan nepravedan svijet, a uvodile nju i njezinu obitelj u svijet novih izazova na drugim meridijanima, s nizom drukčijih prepreka poput jezičnih barijera ili pak kulturoloških razlika u stilu života. 

Florida Vela Hrvatica s Novog Zelanda prije točno 20 godina svoju knjigu završila je proročanskim riječima

Autorica svojim radnim angažmanom i uključivanjem vlastitog supruga i djece u institucije nove sredine nastoji postići nužnu adaptaciju i bijeg iz iracionalnih i traumatiziranih izbjegličkih stanja u koordinate stvarnosti što joj, srećom, i uspijeva. Za svoj rad primila je visoko odlikovanje Kraljice Elizabete II. The Medal of the Order of Australia.

Spisateljičin narativ oblikovan je od uspona i padova koje je doživjela na krivudavoj migrantskoj ruti preko pola zemaljske kugle, konstruiravši upečatljivu tekstualnu kompoziciju vlastitog života. 

Poezija za srce i dušu 'Napisao sam 30-ak knjiga, ali kao da cijeli život radim jednu jedinu'

Njezina iskustva neprestano se obogaćuju iz više smjerova, što čitateljskoj percepciji ove (pri)povijesti nudi neodoljivi šarm Senjkinje, građanke svijeta s polustoljetnom australskom adresom. Profinjeni identitetski narativ, u čiji su koncept utkane autoričine internalizirajuće priče, odiše čitkošću u svih 11 tematskih cjelina i to s jasnim određenjem na junake i zlikovce, kako iz života hrvatskog naroda za "olovnih vremena" tako i iz osobnog Vandina iseljeničkog kruga. 

München München Predstavljena knjiga fra Joze Župića

Riječju, individualna životna priča obuhvaća potresne fragmente naslovljenog narativnog izbora autorice Vande Boras-Podravac (r. 1930.).

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.