Naslovnica Vijesti

U Beču održan 71. bal gradišćanskih Hrvata

U dvadesetminutnom glazbeno-scenskom projektu u koreografiji glazbenika Filipa Tirana, nastupili su gradišćanski glazbeni sastav Blue Danube & Družice i slovenski oktet Suha iz južnokoruškog mjesta Plibeka
20. siječnja 2018. u 23:03 0 komentara 1273 prikaza
Beč
Foto: HEINZ-PETER BADER/REUTERS/PIXSELL

Tradicionalni 71. bal gradišćanskih Hrvata u organizaciji Hrvatskog centra u Beču otvoren je u subotu navečer u hotelu Schönbrunn glazbeno-scenskim prikazom o toj najznačajnijoj kulturnoj manifestaciji gradišćanskih Hrvata u Austriji, koja se ove godine održava u znaku suradnje gradišćanskih Hrvata i koruških Slovenaca.

Bal VIDEO Otvorena sezona balova u Gradišću

Bal je jedna od najvažnijih  godišnjih glazbeno-kulturnih manifestacija gradišćanskih Hrvata koji su kroz pet stoljeća sačuvali hrvatsku kulturu, identitet i jezik na tlu Austrije, rečeno je na svečanom otvorenju.

U dvadesetminutnom glazbeno-scenskom projektu u koreografiji glazbenika Filipa Tirana, nastupili su gradišćanski glazbeni sastav Blue Danube & Družice i slovenski oktet Suha iz južnokoruškog mjesta Plibeka.

Ta priredba, na kojoj se želi povezati kultura, politika, diplomacija i gospodarstvo, održava se  pod geslom "Hrvati meet Schönbrunn" a kako je istaknuto, ovogodišnji bal u znaku je povezanosti i suradnje gradišćanskih Hrvata i koruških Slovenaca.

Bal je okupio gotovo 1300 Hrvata iz Beča, Gradišća i njihove goste iz Hrvatske i susjednih država te prijatelje Austrijance.
Otvorio ga je predsjednik Hrvatskog centra u Beču Tibor Jugović koji je rekao da je bal tradicija i izraz njegovanja hrvatske kulture i običaja.

"Radujem se da se bal održava u znaku prijateljstva i suradnje koruških Slovenaca i gradišćanskih Hrvata koji se zajedno u Austriji i Europi bore za prava nacionalnih manjina", rekao je Hini visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH i predsjednik narodnog odbora koruških Slovenaca Valentin Inzko.

"Hrvatska i Austrija tradicionalno su prijateljske države. Imamo mnogo zajedničkih interesa. Dvije države proeuropski su orijentirane i zauzimaju se za integracije zemalja zapadnog Balkana u EU, jer je to važno za stabilnost te regije i EU", rekao je Hini glavni tajnik u austrijskom ministarstvu vanjskih Michael Linhart.

"Bal je lijepa tradicija, mjesto susreta i druženja te mi je posebno drago da su na ovu svečanost prvi put pozvani i Hrvati iz BiH da podijelimo ovu izuzetnu večer", izjavio je Hini zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić.

U bogatom glazbenom programu nastupa desetak glazbenih sastava iz Hrvatske, Austrije, Italije, Slovačke i Mađarske.

Vince Fleischhacker VIDEO Život gradišćanskog Hrvata u Sudanu Pavao Ritter Vitezović Senj, 1652. – Beč, 1713. Od preteče Hrvatskog narodnog preporoda do života na rubu siromaštva Sajam Mario Harapin Zadovoljan poslom u Austriji, no planira se vratiti u domovinu
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.