Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

U bečkom Schönbrunnu svečano proslavljen Dan Državnosti RH uz veliki broj diplomata

Svečanost je počela nacionalnim himnama Austrije i Hrvatske. Austrijsku je izvela mlada i u međunarodne glazbene vode već etablirana hrvatska sopranistica Marija Vidović
10. lipnja 2022. u 15:59 0 komentara 120 prikaza
Foto: Snježana Herek
Pogledajte galeriju 1/7

Jučer navečer je u  Golorietti, povijesnom zdanju parka Schönbrunn u Beču održan svečani prijem i proslava Dana državnosti Republike Hrvatske, Dana hrvatske vojske i  30. obljetnice međunarodnog priznanja RH i uspostave diplomatskih odnosa između Hrvatske i Austrije.

Prijemu i slavlju nazočilo je oko 300 gostiju i uzvanika, među njima veliki broj diplomata i vojnih izaslanika iz mnogih prijateljskih država koje imaju svoja veleposlanstva u austrijskom glavnom gradu. Ali i  političara i raznih stranačkih pripadnika, te gospodarstvenika i drugih  djelatnika iz hrvatskog i austrijskog javnog života. 

Već pri samom ulazu u Gloriettu, gdje su goste i uzvanike dočekivali i pozdravljali hrvatski veleposlanik u Austriji Daniel Glunčić, te predstavnik Stalne misije RH pri Organizaciji za europsku sigurnost i suradnju (OESS) i Ujedinjenim narodima (UN) i drugim međunarodnim organizacijama u Beču, veleposlanik Mario Horvatić i vojni izaslanik brigadir Mijo Ćubić,  uz počasnu stražu šestero uniformiranih pripadnika Zrinske garde Čakovec, više nego evidentan je bio ne samo snažan osjećaj  dobrodošlice i gostoprimstva nego i međusobnog prijateljstva i uvažavanja, koji je trajao do samog kraja svečanosti.

Svečanost je počela nacionalnim himnama Austrije i Hrvatske. Austrijsku je izvela mlada i u međunarodne glazbene vode već etablirana hrvatska sopranistica Marija Vidović, a hrvatsku himnu naša fantastična muška Klapa “Sveti Juraj” Hrvatske ratne mornarice, osnovana 2001. godine u Splitu. Oni su u nastavku programa svojim glazbenim umijećem i popularnim pjesmama izazvali oduševljenje svih nazočnih. I mladih i starih. Sopranistica Vidović međimurskim popevkama, a Klapa Sv. Juraj dalmatinskim hitovima. Bila je to prava “fešta”.

Veleposlanik Glunčić je u uvodnom govoru istaknuo hrvatske napore uložene za uspostavu slobodne, samostalne i međunarodno priznate Republike Hrvatske prije 30 godina, danas zemlje članice i pouzdanog partnera Europske unije i NATO saveza. Zahvalio je svim državama koje su već na samom početku priznale samostalnu Hrvatsku i podržale je u tim, za nju teškim danima, a među kojima je prednjačila i prijateljska nam Austrija.

“Čestitam Dan državnosti Hrvaticama, Hrvatima i svim hrvatskim državljanima u Austriji, ali i svim Hrvatima diljem svijeta i u Domovini Hrvatskoj”, rekao je Glunčić. Napomenuo je da je na Dan Državnosti 30. svibnja bilo nemoguće organizirati ovu svečanost, ali da smo danas ovdje da svi zajedno to sada zajedno proslavimo. 

“Ovo je i Dan zahvalnosti prvenstveno svima onima koji su se zauzeli za našu Domovinu i braniteljima koji su je stvorili, osjetivši početkom 90-tih njezin zov. Tako je zajedničkim snagam stvorena slobodna i međunarodno priznata Republika Hrvatska. Mi  Hrvati dobro znamo što to znači boriti se za svoju državu i braniti svoj narod. Stoga velika solidarnost s ovoga mjesta s ukrajinskim narodom, uz poruku da ga nećemo zaboraviti u ova za njega teška vremena. Izuzetno mi je drago da je danas ovdje s nama i moj ukrajinski kolega veleposlanik Vasil Čiminez”, istakao je hrvatski veleposlanik. Zahvalivši se svima na dolasku osvrnuo se je i na nazočnost gardista počasne Zrinske garde Čakovec, koja je nedavno u bečkom Novom Mjestu postavila spomen obilježje hrvatskim povijesnim velikanima Zrinskom i Frankopanu. 

Glunčić je posebno zahvalio županu Međimurske županu Matiji Posavcu na suradnji i pomoći u organizaciji proslave Dana Državnosti RH u Beču, kao i domaćinu restorana i kavane Gloriette Josipu Šušnjari, koji je omogućio svojim Hrvatima svečanost ovih razmjera u prekrasnom povijesnom prostoru još iz vremena  Marije Terezije. Češke i ugarsko-hrvatske kraljice, austrijske nadvojvotkinje i prve i jedine žene koja je vladala Habsburškom Monarhijom.

Glunčić je također zahvalio veleposlaniku Horvatiću, na pomoći, suradnji i prijateljstvu u  rješavanju raznih problema i razmjeni mišljenja.

“Čast mi je pozdraviti vas danas ovdje na proslavi Dana Državnosti. Konačno smo nakon dvije pandemijske godine ponovno zajedno uživo”, rekao je veleposlanik Horvatić zahvalivši svim nazočnim predstavnicima iz OESS-a, UN-a i drugih međunarodnih organizacija u Beču na dolasku, zaželjevši im, uz dobrodošlicu i dobru zabavu.

Potom se je nazočnima obratio i vrlo uspješan i simpatičan župan Međimurske županije Matija Posavec.     

“Drago mi je da je Međimurje kao hrvatska regija koja graniči sa Slovenijom i najbliža je Austriji dobila priliku predstaviti se ovdje u Beču, i to upravo na Dan Državnosti i 30. obljetnicu međunarodnog priznanja Hrvatske i uspostave diplomatskih odnosa između Hrvatske i Austrije”, rekao je Posavec. Istakao je kako je županija Međimurje ovaj skup iskoristila kako bi se predstavila kao “europska destinacija izvrsnosti i to trostruke po ocijeni Europske komisije-kao europska regija sporta, trostruka dobitnica nagrade Financial Timesa, za pozitivno i poticajno poduzetničko okružje”. Ali iskoristila ga je sjajno i za promociju svojih međimurskih kulinarskih specijaliteta, među kojima je bila i njihova poznata i nezaobilazna gibanica i druge poslastice, specijaliteti i pića u kojima su uživali ne samo Hrvati nego i njihovi austrijski i drugi strani gosti.

Na naš upit upućen opunomoćenom ministru u Veleposlanstvu RH u Beču Silviu Kusu da li je zadovoljan odazivom na svečano hrvatsko slavlje, Kus nam je odgovorio:
“Naravno. Došlo je znatno više ljudi nego smo očekivali. To je još jedna potvrda izuzetno dobrih odnosa Hrvatske i Austrije kako na političkom, tako i na gospodarskom i kulturnom planu. Danas su ovdje brojni gosti iz austrijskog parlamenta, Saveznog kancelarstva i drugih austrijskih državnih i ostalih institucija s kojima stalno komuniciramo. Kratko rečeno Hrvatsku i Austriju vežu tradicionalno vrlo dobri, prijateljski i moglo bi se reći dobrosusjedski odnosi, iako nemamo zajedničku granicu”.

Sretan i zadovoljan sudjelovanjem na proslavi Dana Državnosti bio je počasni predsjednik Zrinske garde Čakovec  Alojizije Sobočanec. “Ponosan sam na gardiste, na otkrivanje spomenika Zrinskom i Frankopanu nedavno u Bečkom Novom Mjestu i sve Hrvate koji se drže zajedno i danas su ovdje došli sa svojim austrijskim prijateljima proslaviti Dan Državnosti”, rekao nam je Sobočanec

Ponosna na sudjelovanje na svečanosti bila je sopranistica Vidović, koja nam je rekla da svuda gdje god nastupa, bez obzira da li je to u Hrvatskoj, Austriji ili nekoj drugoj zemlji, svakako izvodi i hrvatske pjesme, kako bi promovirala Hrvatsku i hrvatske skladatelje, te prenijela svoja glazbena iskustva na mlade naraštaje. 

Predsjednica za kulturu Austrijsko-hrvatske zajednice za kulturu i sport (AHZ) u Beču Jadranka Vincek izrazila je pregršt pohvala organizatoru više nego uspješne proslave Dana Državnosti RH u Beču, jer i sama iz vlastitog iskustva vezanog uz AHZ zna da baš nije lako organizirati jednu takovu manifestaciju za više stotina ljudi. Ono što ju je posebno impresioniralo, kao i gotovo sve u dvorani bila je veličanstvena, visokoprofesionalna Klapa Sveti Juraj, koja je sve vrijeme bila pravi glazbeni magnet za brojne goste, koji su sa zgodnim i u prelijepa bijela odijela odjevenim “dečkima” zajedno pjevali iz svega glasa. Naravno, nije izostao ni fotoshooting. I to više puta. I sve to uz međimurske specijalitete i probrana vina. 

U svakom slučaju upečatljivo obilježavanje i proslava ovih važnih datuma novije hrvatske povijesti i međunarodne suradnje.

Klapa zabavljala prisutne Proslava Dana hrvatske državnosti u Kanadi: Generalni konzul Ante Jović organizirao prijem GABRIELA NOVAK-KARALL, predsjednica “Kola Slavuj” iz Beča 'Večernjakova domovnica je za nas veliko priznanje, jer je prepoznato što znači pet stoljeća očuvati hrvatski jezik i kulturu' VELEPOSLANSTVO RH U Washingtonu proslavljen Dan Državnosti uz velik broj diplomata
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.