Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Proslava Dana hrvatske državnosti u Kanadi: Generalni konzul Ante Jović organizirao prijem

Na pozornici lijepe i prigodne govore održali su gradonačelnica Mississuge Bonnie Crombie, predsjednik Canadian Croatian Chember of Commerce Franjo Vismeg te generalni konzul Ante Jović
09. lipnja 2022. u 21:44 0 komentara 515 prikaza
Foto: Franjo Bertović
Pogledajte galeriju 1/9

Još jedna lijepa proslava Dana hrvatske državnosti i 30. obljetnica međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, održana je u banket dvorani gradskog poglavarstva grada Mississauge, u organizaciji i pod pokroviteljstvom Generalnog konzulata Republike Hrvatske. Generalni konzul g. Ante Jović organizirao je prijem za mnogobrojne Hrvate i kanadske prijatelje, ove najveće industrijske i gospodarske kanadske Provincije Ontario.

U ovoj drugoj po veličini kanadskoj provinciji (teritorijalno kao Francuska i Španjolska zajedno) s 14 milijuna stanovnika, svoj dom našlo je na tisuće Hrvata i razvilo mnoge društvene i političke organizacije te podiglo hrvatske R.C. crkve, u gotovo svim većim gradovima. Kroz više godišnje razdoblje, s pravom bi se moglo kazati i više stoljetno, hrvatski doseljenici uključili su se u sve razine društvenog i političkog života te pridonijeli gradnji, inovacijama i razvoju svoje nove domovine Kanade. Vrlo su priznati i cijenjeni što je bilo vidljivo i tijekom ovog prijema i slavlja Dana državnosti, neovisnosti i međunarodnog priznanja Republike Hrvatske.

 | Autor : Franjo Bertović Foto: Franjo Bertović

Proslava je započela s dobrodošlicom od strane domaćina pri samom ulazu, veselim susretima mnogih poznanika, poslovnih ljudi, društvenih i političkih te crkvenih predstojnika. Lijepo je bilo vidjeti mnoge koje nismo vidjeli kroz ove posljednje dvije pandemijske godine te osvježiti uspomene jedni na druge, a posebno one koji su 'potisnuti' iz javnosti zbog odlaska u mirovinu ili preseljenja.

Među njima je bila i legendarna gradonačelnica Mississuge Hazel McCallion, koja je bila na čelu ovog dinamičnog i brzo rastućeg grada 36 godina. Bila je vrlo marljiva, iskrena i voljena osoba od svojih sugrađana i naših Hrvata. Došla je uveličati ovaj veliki datum našeg naroda, a nedavno je proslavila 101. rođendan! Došao je i bivši član Federalnog parlamenta u Ottawi - Janko Perić (iz Cambridge, ON), te Robert (Bob, iz Hamilton, ON) Bratina. Ponos je bilo vidjeti u nazočnosti vijećnika grada Mississuga Johna Kovača. Da nabrojimo sve uglednike, bio bi to dug, ali prepoznatljiv popis osoba.

 | Autor : Franjo Bertović Foto: Franjo Bertović

Svečanost je započela s hrvatskom i kanadskom himnom koje je vrlo lijepo izvela dalmatinska klapa „Kartolina“ iz Windsora u Ontariju. Klapa je otpjevala još nekoliko pjesama i zabavljala prisutne uz poduže aplauze.

Na pozornici lijepe i prigodne govore održali su gradonačelnica Mississuge Bonnie Crombie, član upravnog odbora Kanadsko-hrvatske gospodarske komore Joe Draganjac te generalni konzul Ante Jović. Konzul Jović održao je vrlo pamtljiv govor osvrnuvši se na ovaj povijesni datum, kad je stvoren temelj i međunarodno priznata neovisna, slobodna i demokratska Republike Hrvatske. Na velikom platnu prikazan je video HRT i prijenos tih povijesna zbivanja, kad je predsjednik dr. Franjo Tuđman obznanio javnosti radosnu vijest: stvorene je Republike Hrvatske. Konzulu Joviću uručena je posvetna paketa predsjednika vlade Provincije Ontario Doug Forda.

Proslava je nastavljena s ugodnim i veselim druženjem svih uzvanika uz domjenak i probrana hrvatska vina.

GABRIELA NOVAK-KARALL, predsjednica “Kola Slavuj” iz Beča 'Večernjakova domovnica je za nas veliko priznanje, jer je prepoznato što znači pet stoljeća očuvati hrvatski jezik i kulturu' VELEPOSLANSTVO RH U Washingtonu proslavljen Dan Državnosti uz velik broj diplomata SUVREMENO MANJINSKO PJESNIŠTVO U Beču predstavljena trojezična antologija gradišćanskih Hrvata 'Rušimo granice'
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.