Tomislav Krolo

Borba iseljene Hrvatske ne smije biti zaboravljena

Tomislav Krolo
Željko Rupić
24.01.2018.
u 10:28

Hrvatskoj javnosti treba reći istinito i znanstveno potkrijepljeno o tome što su sve hrvatski politički emigranti u razdoblju poslije Drugoga svjetskog rata pa do stvaranja neovisne Hrvatske pridonijeli za slobodu svoga naroda

Knjiga "Tomislav Krolo: Hrvatski politički emigrant 1941. – 1991." nije samo prikaz životnoga puta jedne osobe među mnogobrojnim sličnim sudbinama u hrvatskome narodu. Ona ima daleko veće i sveobuhvatnije značenje. Ovo, dakle, nije samo jedna od mnogih monografija takve vrste. Ovo je knjiga koja se bavi epohom u kojoj se zrcali povijesna sudbina ne samo jednog naroda u određenome povijesnom trenutku već i njegovih budućih naraštaja.

Kad se malo pozornije promotri sudbina obitelji Krolo i izdvoje samo muški potomci njegova oca i strica, dakle njegovo šestero braće i devetero rođaka, otkriva se zapanjujući podatak. Svi su rođeni u jednome malom i zapuštenome mjestu Kamensko, u općini Trilj, kotar Sinj, u siromašnim obiteljima, i svima je sudbina gotovo ista. 

Teško su se probijali kroz životne nepogode izvan svoga rodnog mjesta i do sada su gotovo svi tragično skončali od nevidljive ruke njihovih neprijatelja.

Autor je u ovoj knjizi uz velike napore predočio razdoblje svoje političke emigracije koja je potrajala 31 godinu. Od 1959., kada je sa svoja tri brata ilegalno napustio komunističku Jugoslaviju u kojoj je njegova obitelj teško nastradala, ni on, a ni njegova braća nisu pristali utopiti se u anonimnosti milijunske iseljene Hrvatske. 

Od prvoga dana u emigraciji aktivno su se uključili u hrvatske političke organizacije koje su poslije Drugoga svjetskog rata nastajale u slobodnome svijetu. Odmah poslije bijega iz Jugoslavije, u izbjegličkome logoru "San Sabba" pokraj Trsta, Krolo je pristupio "Hrvatskom oslobodilačkom pokretu" u kojemu će kasnije obnašati važne dužnosti. 

Godine 1976. pristupio je "Hrvatskom narodnom odboru", čiji predsjednik je postao godinu dana prije rušenja Berlinskoga zida. Poglavar hrvatske države, dr. Franjo Tuđman, bio je u pravu kad je tvrdio kako ne bi bilo neovisne Hrvatske bez političke, moralne i materijalne potpore hrvatske emigracije. 

Ove u potpunosti točne Tuđmanove tvrdnje kod Krole su potaknule spoznaju kako beskompromisna borba iseljene Hrvatske ne smije biti zaboravljena. Hrvatskoj javnosti treba reći istinito i znanstveno o tome što su sve hrvatski politički emigranti u razdoblju poslije Drugoga svjetskog rata pa do stvaranja neovisne Hrvatske pridonijeli za slobodu svoga naroda. 

To je razlog zbog kojeg je odlučeno u suradnji i uz pomoć dr. Ivana Čizmića i dr. Marina Sopte, vrsnih poznavatelja povijesti hrvatskog iseljeništva, prirediti ovu knjigu. Dr. Čizmić tome je pridodao mnogo arhivske građe. Prolazeći kroz ove povijesne izvore, Krolo je osvježio mnoga sjećanja iz svojega političkog rada i unio ih u ovu knjigu.

Dakako, u spomenutom djelu Tomislav Krolo pisao je o onome dijelu političkog rada hrvatske emigracije u kojem je sam sudjelovao. Svjestan je da su političke aktivnosti hrvatskih emigranata daleko sveobuhvatnije. Ako ova knjiga bude poticaj mlađim hrvatskim povjesničarima da nastave istraživati i nadopunjavati bogat i uspješan rad hrvatskih emigranata, ona će postići svoj pravi cilj.


Miljenko Žagar, Ivan Čizmić

Komentara 2

BR
BrkX
11:25 25.01.2018.

Ustaska se banda vratila i pokrala sve sto se napravilo od kad ih je Tito otjerao.

Avatar Ronin
Ronin
17:48 24.01.2018.

Knjiga "Tomislav Krolo: Hrvatski politički emigrant 1941. – 1991." Knjiga ima krivi naslov. Trebala se zvati Knjiga "Tomislav Krolo: Hrvatski politički emigrant 1945. – 1991." Naučno je dokazano da su Hrvatsku najviše uništili pripadnicu Ustaške emigracije. Hvala vam najljepša na na uništavanju HR uz pomoć domaćih prodanih politićara.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije