Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Tko je Gordan Grlić Radman, kandidat za novog ministra vanjskih poslova?

Nakon mandata u Mađarskoj, prije dvije godine, odabran je za veleposlanika u Njemačkoj
18. srpnja 2019. u 10:30 0 komentara 133 prikaza
Gordan Grlić Radman
Foto: Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH

Gordan Grlić Radman, kandidat za novog ministra vanjskih poslova, sadašnji je veleposlanik u Njemačkoj, a diplomatsku je karijeru počeo nakon osamostaljenja Hrvatske sa zadaćom ustrojavanja hrvatske diplomatsko-konzularne mreže. Rođen je 1958. u Prisoju kraj Tomislavgrada, a nakon studija odlazi u Švicarsku, gdje se zapošljava u tvrtki Melior Häfliger AG Herzogenbuschsee.

Gordan Grlić Radman Na 88. plenarnom zasjedanju Veleposlanik Grlić Radman izabran za predsjednika Dunavske komisije

U Bernu završava menadžersku školu, a jedan je od osnivača udruženja hrvatskih sveučilištaraca izvan domovine. Također je, uz Davora Pavunu, bio osnivač Croatian Swiss Business Consult – nevladine udruge koja je imala zadaću povezivanja najvažnijih grana hrvatskog i švicarskog gospodarstva. 

U Hrvatsku se vraća 1991., na mjesto tajnika Medicinskog fakulteta u Zagrebu. Sudjelovao je u koordinaciji humanitarne pomoći u Sanitetskom stožeru RH i Uredu za izbjeglice i prognanike Vlade RH, a bio je i član dviju Vladinih delegacija u humanitarnoj misiji u Švicarskoj. 

Iseljavanje Padaju rekordi Sve više Hrvata u Njemačkoj! Od nas su 'bolji' samo Rumunji

Prelazi u Ministarstvo vanjskih poslova odakle ga šalju u Švicarsku kako bi uspostavio diplomatsku mrežu. U statusu veleposlanika obnašao je i dužnost tajnika Ministarstva vanjskih poslova RH od 1999. do 200. godine.  

Magistrirao je i doktorirao na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu s temama "Švicarska i njena neutralnost" te “Neutralnost i nova europska sigurnosna arhitektura". Diplomatsko iskustvo, nakon Švicarske, stjecao je u hrvatskim veleposlanstvima u Sofiji, bio je veleposlanik u Mađarskoj, kada je izabran i za predsjednika Dunavske komisije.

Građani bijesni Preskupi stanovi u Njemačkoj. München uvjerljivo prvi, no doznajemo i gdje je najpovoljnije stanovati

Nakon mandata u Mađarskoj, prije dvije godine, odabran je za veleposlanika u Njemačkoj. Dobitnik je nagrade Global Public Diplomacy Award časopisa Diplomat Magazine i Diplomatski savjet za angažman na jačanju njemačko-hrvatskih odnosa, kao i zbog isticanja uloge Hrvatske u Europskoj uniji.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.