Naslovnica Vijesti

Tko je bio Vilim Cecelja? Čovjek za svakog čovjeka u potrebi, bez obzira na religiju i nacionalnu pripadnost

Osobito su mu zamjerali vjerno čuvanje uspomene na bleiburšku tragediju te promicanje lika i djela blaženog kardinala Alojzija Stepinca, čiji je bio vjerni suradnik i osoba od najvećeg povjerenja
17. lipnja 2019. u 12:09 0 komentara 193 prikaza
Foto: Hrvatska katolička župa bl. Alojzija Stepinca - Salzburg
Pogledajte galeriju 1/6

Od 14. do 16. lipnja 2019. u Hrvatskoj katoličkoj župi u Salzburgu održan je Simpozij u povodu 110. godišnjice rođenja i 30. godišnjice smrti vlč. Vilima Cecelje. Događaj je održan u organizaciji udruge Hrvatski centar Salzburg i Hrvatske katoličke župe bl. Alojzija Stepinca Salzburg, pod pokroviteljstvom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Vera Papić Vera Papić Lijepa priča! Hrvatica iz Salzburga već tjednima peče kolače kako bi pomogla bolesnima

O životu i djelovanju vlč. Vilima Cecelje danas se u domovini malo zna. No, među hrvatskim iseljeništvom ime vlč. Cecelje spominje se s poštovanjem i zahvalnošću te povezuje uz mnoge osobne sudbine i uspomene. Od odlaska iz domovine 1944. pa sve do svoje smrti 1989. godine, neiscrpnom snagom i na mnogo načina služio je braći ljudima, a ponajprije Hrvatima, sunarodnjacima koje je vrtlog ratnih i poslijeratnih zbivanja Drugog svjetskog rata pomeo izvan domovine i rasuo po svijetu.

Simpozij su otvorili župnik fra Zlatko Špehar i predsjednik Hrvatskog centra mag. Jurica Mustać. Nakon kratkih pozdravnih govora, uslijedilo je prvo predavanje koje je održao mag. Dragan Jurić, naslovljeno "Vilim Cecelja i komunističke vlasti u Jugoslaviji". Služeći se većinom arhivskom građom, mag. Jurić napravio je sveobuhvatni pregled odnosa jugoslovenskih tajnih službi prema djelovanju vlč. Vilima Cecelje. 

"Jugoslavenski komunisti voljeli bi da je vlč. Cecelja bio klerofašist i ustaša kakvim su ga prikazivali", istaknuo je mag. Jurić. "Međutim, kako je on bio istinski domoljub, ali i protivnik komunističkog režima, u tome su vidjeli još veću opasnost". 

Na današnji dan Kako je hrvatski svećenik prije 27 godina završio u Los Angeles Timesu

Osobito su mu zamjerali vjerno čuvanje uspomene na bleiburšku tragediju te promicanje lika i djela blaženog kardinala Alojzija Stepinca, čiji je bio vjerni suradnik i osoba od najvećeg povjerenja. 

Simpozij je nastavljen u subotu predavanjem vlč. Marka Zadravca, zatim nećaka vlč. Vilma Cecelje – Stanka Cecelje te dugogodišnjeg suradnika i pomoćnika vlč. Vilima gosp. Marijana Luburića. Dok je vlč. Zadravec u svom izlaganju iznio najvažnije biografske podatke iz života ovog hrvatskog velikana, gospoda Cecelja i Luburić svaki su na svoj način progovorili o vlč. Vilimu iz osobnog iskustva i sjećanja. 

Zaključno je predstavljen zbornik izdan ovom prigodom koji osim predavanja održanih na simpoziju sadrži sjećanja na vlč. Cecelju iz pera njegovih suradnika u dušobrižništvu – fra Ilije Vrdoljaka i fra Ivana Mihalinca te sjećanja Slavice Kolić i Dragice Oblijan koje su kao aktivne vjernice mnogo vremena provele s vlč. Vilimom. 

Omaha Nebraska U Omahi osvanuo mural posvećen hrvatskoj zajednici

Svako od izlaganja, onih izrečenih i onih objavljenih u zborniku, razlikuje se u stilu i pristupu osobi vlč. Cecelje, međutim sva su složna u jednom: Vilim Cecelja bio je svećenik sveta i uzorna života, koji je izgarao za svoj hrvatski narod i svakog čovjeka u potrebi, bez obzira na religiju i nacionalnu pripadnost. Tako i sam zbornik završava kratkom molitvom čija je nakana da se svetost života vlč. Cecelje prepozna te se on proglasi Slugom Božjim. Simpozij su svojim pjevanjem uljepšali članovi župnog zbor Župe Sveti Ilija kraj Varaždina, rodnog mjesta vlč. Vilim Cecelje, pod vodstvom s. Leopolde Kefelja.

Simpozij je svečano zaključen u nedjelju misnim slavljem u 11.30 sati koje je u salzburškoj crkvi Sv. Andrije, u kojoj se od 1997. godine okuplja hrvatska župna zajednica, predslavio fra Ilija Vrdoljak, provincijal Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda, uz prisustvo dr. Tomislava Markića, ravnatelja Ravnateljstva dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu. 

Fra Ilija Vrdoljak u propovijedi je progovorio o vremenima vlastitog djelovanja u Salzburgu te o susretima s vlč. Ceceljom. 

"Bez obzira na to hoće li to netko vjerovati ili ne, vlč. Vilim bio je zaista svet čovjek koji se cijelim svojim bićem stavio u službu bratu čovjeku", istaknuo je fra Ilija.

Čovjek novih početaka Hrvat se prvi put susreo s obitelji nakon 23 godine: 'Svi smo plakali, a otac je samo šutio'

Okupljene vjernike kratko je pozdravio i dr. Tomislav Markić. Slavlju su u tradicionalnim nošnjama prisustvovali i članovi KUD-a "Vilim Cecelja" iz Salzburga pod vodstvom Ane Paušić i Eve Tadić. Liturgijsko pjevanje predvodio je već spomenuti župni zbor iz Svetog Ilije, uz orguljašku pratnju mo. Ivana Matarića te tenora Mladena Jakišića.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.