Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Naši ljudi u Americi rade na ukidanju vize za hrvatske građane

Zanimljivo je bilo izlaganje bivšeg američkog veleposlanika u Zagrebu Jamesa B. Foleyja o pregovorima pri pristupanju Hrvatske Europskoj uniji
09. lipnja 2017. u 10:06 2 komentara 2571 prikaza
Hrvatska bratska zajednica
Foto: Ivan Begg
Pogledajte galeriju 1/6

Nacionalna federacija američkih Hrvata održala je svoje godišnje zasjedanje i razmotrila daljnje djelovanje kako bi bila od pomoći hrvatskom narodu u domovini te Bosni i Hercegovini. 

Maksimilijan Vanka Maksimilijan Vanka Potresne slike teškog rada Hrvata u Americi neće vas ostaviti ravnodušnima

Utemeljena s ovom svrhom još 1993., dala je veliki doprinos širenju istine o Domovinskom ratu, jeziku, kulturi te kroz Hrvatski kongresni odbor pri američkom Kongresu utjecala na primanje Hrvatske u NATO i Europsku uniju. 

Federacija je vrlo aktivna i u postupku ukidanja američke vize za hrvatske građane te u mnogim društvenim i političkim zbivanjima u Bosni i Hercegovini koja su rezultat Daytonskog sporazuma.

Konferenciji je prethodio domjenak u prostorijama Glavnog ureda Hrvatske bratske zajednice, na kojem je svirao Tamburaški sastav "Ponoć", a sav prihod od "probe, okusa i mirisa hrvatskih vina" darovan je fondu za natjecatelje "Special Olympics". 

Voditelj tamburaškog sastava Peter Kosovac primio je priznanje NFCA "Do 40. i 40 uspješnih" kao izuzetan glazbenik, pjevač i osoba koja nadahnjuje mnoge. Jednako je cijenjen od mlađih i starijih.

Drugog dana konferencija je započela s radom pod presjedanjem predsjednika Stevea Rukavine. Podnesena su i usvojena sva izvješća o proteklom jednogodišnjem radu te je potvrđen mandat vodstva za 2018.

John Kraljić podnio je izvješće o suradnji sa Središnjim državnim uredom za Hrvate izvan Republike Hrvatske, a Gerald Skrlin o svom susretu banjalučkim biskupom Franjom Komaricom.

U drugom dijelu jednodnevnog rada konferencije, gosti su imali priliku upoznati delegate i prisutne te postaviti pitanja o radu, trenutačnoj gospodarskoj i političkoj situaciji u Americi, domovini Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i svijetu. 

Zanimljivo je bilo izlaganje bivšeg američkog veleposlanika u Zagrebu Jamesa B. Foleyja o pregovorima pri pristupanju Hrvatske Europskoj uniji.

Na ovom godišnjem zasjedanju Federacije američkih Hrvata, uz spomenute, bili su hrvatski veleposlanik u SAD-u Joško Paro, počasni konzul Republike Hrvatske dr. Marion Vujevich iz Pittsburgha, predsjednica podružnice Udruge hrvatsko-američkih stručnjaka iz Clevelanda Ljiljana Lovrinović te domaćini konferencije – predsjednik Hrvatske bratske zajednice u Americi Edward W. Pazo i tajnica Bernadette Luketich-Sikaras.

Youngstown Youngstown Hrvati u Ohiju pripremali sarmu, gulaš, ražnjiće, ćevape i domaću juhu Steelton Željezna industrija Dobro došli u Steelton, američki gradić koji je upijao znoj hrvatskih radnika Cokeburg Obljetnica u Cokeburgu Hrvatski iseljenik dobro je zapamtio očeve riječi: "Berni, kad ja umrem, od vas mladih ništa neće biti"
  • maximinimax:

    Puno važnijih stvari ima za koje bi se trebalo boriti.

  • Avatar __MAX__
    __MAX__:

    Tako je otvorite granice da se mozemo iseljavati i u Sj. Ameriku.