Rudolf Crnković

Tamburaškog genija iz Amerike nije zaboravilo njegovo rodno mjesto

Hrvatska čitaonica sela Kuti
14.01.2019.
u 07:29

Selo je osnovalo "Hrvatsku čitaonicu" još 1936. godine, oko koje se okupljaju mještani i aktivno rade ne samo na prikupljanju knjiga već i glazbene građe

Nedavno smo primili lijepu vijest iz mjesta Brod Moravice u Gorskom kotaru gdje je održan godišnji koncert posvećen nadaleko poznatom velikanu tamburice – Rudolfu Crnkoviću. 

Crnković je ostavio duboke tragove sviranja, notnih zapisa i promocije tamburaške glazbe u Americi. I sam doseljenik iz Lijepe Naše, mnogo je putovao diljem američkih i kanadskih prostranstava s Tamburaškim društvom "Zvonimir" kako bi upoznao novu domovinu, ali i pokazao kulturne vrijednosti naroda od kojeg je potekao. Tambura i domovina uvijek su mu bili u srcu i duši.

Njegovi rodni Gornji Kuti, nedaleko od mjesta Brod Moravice, ponose se Crnkovićevim radom i ostavštinom. Selo je osnovalo "Hrvatsku čitaonicu" još 1936. godine oko koje se okupljaju mještani i aktivno rade ne samo na prikupljanju knjiga već i glazbene građe. Izdali su i djelo pod naslovom "Selo Gornji Kuti i njegova hrvatska čitaonica", što vidljivo ukazuje na marljivost ovog naroda i odanost mjestu svog rođenja.

Autorica knjige, Karmen Delač-Petković, u svom uvodniku zapisala je: "Dok sam kao dijete živjela u Gornjim Kutima, mislila sam da je seoska knjižnica nešto što se podrazumijeva, nešto normalno; i vjerovala sam da svako selo ima svoju knjižnicu". 

Predsjednica Hrvatske čitaonice u Kutima, Gordana Crnković koja živi u Zagrebu, poručuje da je čitaonica os oko koje se okupljaju mještani i svi koji se iseliše, ali ne zaboraviše svoj rodni kraj. Doista nešto izvanredno, u čemu bi se mnogi iseljenici mogli prepoznati i nadahnuti nove naraštaje.

"U listopadu prošle godine održan je koncert u povodu obilježavanja 82. obljetnice osnutka naše čitaonice. Nastupio je Tamburaški orkestar Zametski koren iz Rijeke, pod ravnanjem maestra Emila Mance. Tad smo imali i premijeru Brodmorovačke polke te s oduševljenjem pozdravili naše goste. Maestro Mance razradio je notni materijal za one tambure koje se u Rudolfovo vrijeme nisu koristile (čelo i još nekoliko), što je zvučalo dobro", u svojoj poruci izvijestila nas je Gordana Crnković.

Naše iskrene čestitke čitaonici, Korenima i vodstvu ovog lijepog kraja u Gorskom kotaru.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije