Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Svakom petom njemačkom umirovljeniku prijeti siromaštvo

DIW u studiji locira nekoliko skupina koje su posebno ugrožene – prije svega oni koji su radni vijek proveli bez stručne spreme ili sa slabijom stručnom spremom, kao i samci, posebno žene
12. rujna 2019. u 13:52 0 komentara 897 prikaza
Starica
Foto: Ilustracija Tomislav Miletić/PIXSELL

Za dva desetljeća 21,6 posto umirovljenika u Njemačkoj bit će siromašno i to pod uvjetom da gospodarski rast ostane približan onom u proteklom desetljeću, tvrde u novoj studiji stručnjaci Njemačkog instituta za istraživanje gospodarstva (DIW). Trenutačno je 16,8 posto umirovljenika siromašno, piše Deutsche Welle.

Gradilište Pravila za starije od 45 godina Njemački institut za gospodarstvo: Najveći broj došljaka s Balkana ima srednje kvalifikacije

Kao siromašna u starosti važi osoba koja od mirovine – iz državnog ili privatnog osiguranja, svejedno – ne može pokriti troškove života. Drugdje se siromaštvo određuje kao manje od 40 ili 50 posto medijana svih primanja u zemlji. Mediji u Njemačkoj uglavnom govore o 900 eura mjesečno ili manje.

Procjena istraživača DIW-a, kako ocjenjuje Spiegel, vrlo je optimistična jer pretpostavlja jak gospodarski rast do 2039. godine. 

"Ako se konjunktura bude lošije razvijala, broj siromašnih starijih sugrađana bio bi još veći: slaba ekonomija vodi većem broju nezaposlenih koji onda mogu manje izdvajati za starost", piše Spiegel na svom portalu.

Član njemačkog parlamenta 'U Njemačku su pretežito došli stariji radnici pa postoji opasnost da nam padnu na teret'

DIW u studiji locira nekoliko skupina koje su posebno ugrožene – prije svega oni koji su radni vijek proveli bez stručne spreme ili sa slabijom stručnom spremom, kao i samci, posebno žene. Trenutačno ovdje istok Njemačke stoji bolje zbog više zaposlenosti žena tijekom komunizma u DDR-u, ali će se ta krivulja dugoročno mijenjati.

Studija dolazi u osjetljivom političkom trenutku dok socijaldemokrati u koalicijskoj vladi s kršćanskim demokratima pokušavaju progurati koncept "osnovne mirovine" koju treba jamčiti svima.

Kršćanski demokrati ustraju da tome prethode opsežne provjere treba li nekome to dodatno osiguranje, dok socijaldemokrati žele da dodatnu mirovinu dobiva svatko tko je radio najmanje 35 godina.

Gradilište Tržište rada Radnici s Balkana u Njemačkoj najviše rade kao građevinari, ugostitelji i medicinari

DIW vidi problem u oba modela – prvi bi smanjio siromaštvo za samo 0,4 posto, a drugi bi više pomogao onima kojima ta vrsta pomoći uopće ne treba jer im je mirovina dovoljna za život. Institut predlaže da se uvede jednostavna provjera koja bi osigurala da samo zaista ugroženi dobivaju ovakvu pomoć.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.