Zabrana ulaska u šumu

Što za našu dijasporu u Njemačkoj znače visoke temperature? Evo nekoliko zanimljivih primjera...

Hrvoje Jelavić/PIXSELL
03.07.2019.
u 11:09

Tko u Berlinu prekrši takvo pravilo, prijeti mu kazna i do pet tisuća eura

Njemačka je diljem svijeta poznata po svojim pravilima. Ništa im ne mogu čak ni visoke ljetne temperature. Reda mora biti! Evo nekoliko primjera kako to funkcionira u ljetnim mjesecima, piše Deutsche Welle.

Kad Autobahn "pukne"

Autocesta (Autobahn) zaštitni je znak Njemačke u svijetu. "Slobodna vožnja za slobodne građane!" moto je brzih njemačkih vozača još od vremena istoimene kampanje auto-moto kluba ADAC u 70-im godinama. Mnogi Nijemci ne vole ograničenje brzine na Autobahnu. Ali ih velika vrućina može u određenim slučajevima "usporiti".

Visoke temperature mogu dovesti do porasta "napetosti" na gornjem, površinskom sloju asfalta. U ekstremnim slučajevima stariji betonski slojevi mogu i puknuti, odnosno izbočiti se. Takva oštećenja nazivaju se "blow-ups". Ograničenja brzine bi trebala pomoći da se minimalizira stvaranje spomenutih šteta na brzim prometnicama. S obzirom na to da nitko ne može predvidjeti gdje će se dogoditi sljedeći "Blow-up", potencijalno su pogođene ceste na području cijele Njemačke – u slučaju da na dva dana temperatura bude viša od 30 Celzijevih stupnjeva.

Zabrana ulaska u šumu

Šetnja šumom Nijemcima je jedna od najdražih aktivnosti u slobodno vrijeme. Pogotovo u ljetnim mjesecima hladovina nudi dobrodošlo rashlađenje. O pozitivnom učinku relaksiranja u šumama već je u 19. stoljeću s mnogo oduševljenja pisao i pjesnik Theodor Fontane. Ali uskoro bi, da se pita poljoprivrednog stručnjaka Karlheinza Busena (FDP), toj slobodnoj aktivnosti mogao doći kraj. Zbog porasta opasnosti od šumskih požara on zahtijeva da se građanima (privremeno) zabrani ulazak u šume.

S izuzetkom lovaca i šumara, trebalo bi se "zabraniti pristup šumama – uključujući osjetljive kazne u slučaju prekršaja". S obzirom na oko 1700 šumskih požara u ljeto 2018., FDP-ovu stručnjaku je, prema vlastitim navodima, u prvom planu "zaštita ljudskih života: kad jednom izbije, požar uz aktualne okolnosti i sušu u šumama može brzo postati klopka i za šetače".

Dobra vijest za školarce

Najprije dobra vijest: brojni školarci u Njemačkoj mogu slobodno uživati u sunčanom, toplom vremenu. Većina škola pri trenutačnim temperaturama učenike djelomično oslobađa nastave. Kod zaposlenika stvari izgledaju drukčije. U poslovnom životu nema zajamčenog prava na "hitzefrei", kako to kažu Nijemci (slobodno zbog vrućine, slobodan prijevod). No, poslodavci su dužni pobrinuti se da njihovi zaposlenici rade na "zdravstveno podnošljivim temperaturama". Konkretno to znači: u uredu ne bi smjelo biti toplije od 26 stupnjeva. Čim temperatura prijeđe granicu od 30 stupnjeva, poslodavac mora reagirati.

A da pri takvim temperaturama čak i državni autoriteti znaju zažmiriti na jedno oko, pokazuje primjer Berlina: policajci u glavnom gradu moraju doduše i na temperaturi od 30 stupnjeva nositi duge hlače i cipele – ali ih se može osloboditi obveze da nose kape. Kratki rukavi su u redu, zapravo se to već i prakticira – policajcima su na raspolaganju i službene polo-majice.

Zabranjeno kupanje!

Ljeto je pri visokim temperaturama posebno neugodno u središtima velikih gradova. Zar ne bi bilo lijepo u takvoj situaciji malo se rashladiti u brojnim fontanama diljem Njemačke? Ali tu treba biti oprezan – pogled u statute o zelenim površinama u Saveznoj Republici otkriva da u tom slučaju prijete i kazne. Na području grada Münchena to zvuči ovako: "Kupanje u vodama izvan plivališta je zabranjeno".

Tko u Berlinu prekrši takvo pravilo, prijeti mu kazna i do pet tisuća eura. Zabranjeno je čak i brčkanje, jer fontane i zdenci u pravilu nisu postavljeni za rashlađivanje ljudi, već da bi ih se gledalo i kako bi uljepšavali javni prostor.

Ulaz u crkvu samo s primjerenom odjećom

Stroga pravila vrijede i za posjetitelje vjerskih građevina. Iz glasovite Kölnske katedrale ovih dana uporno poručuju da se u najpoznatiju njemačku crkvu i na ovako vrućim danima smije ući samo s odgovarajućom odjećom, na primjer maramom koja pokriva golu kožu.

A marame dijeli i osoblje Kölnske katedrale. U unutrašnjosti građevine zabranjeno je konzumiranje pića. Ali je potpuno legitimno navratiti u crkvu kako bi se uživalo u svježijim temperaturama – trenutačno se u katedrali (uz pomoć posebne aplikacije za smartphone) može izmjeriti 21 stupanj. A to je 15-tak stupnjeva manje nego vani.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije